Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2008,
16.52

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 3. 2008, 16.52

8 let, 6 mesecev

Gantar: Opažamo napredek v vodenju Sove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Komisija DZ za nadzor nad varnostnimi službami je sprejela poročilo o delu in finančnem poslovanju Sove v letu 2007 in program dela agencije za letošnje leto.

Poročilo je komisija označila za dobro, "opažamo tudi določen napredek v vodenju od nastopa novega direktorja Andreja Rupnika", je po seji povedal predsednik komisije Pavel Gantar. Pri delu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) "v tistem segmentu, ki je pomemben za nadzor komisije, nismo odkrili takšnih nepravilnosti ali zlorab Sove, ki bi lahko nepooblaščeno posegala v človekove pravice", je še povedal.

Jelinčič je predlagal sklep, da komisija ni odkrila dokazov o dogovarjanju Janše in Sanaderjem Ob obravnavi poročila je sicer opozicijski poslanec Zmago Jelinčič (SNS) predlagal sklep, ki ugotavlja, da komisija v dokumentaciji, ki jo je pregledala, ni odkrila informacij o tem, da bi se premier Janez Janša in hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader dogovarjala o insceniranju incidentov v Piranskem zalivu pred parlamentarnim volitvami leta 2004.

Komisija se je odločila, da bo Jelinčičev sklep obravnavala ob obravnavi poročil komisije glede zadeve Rop-Janša. To naj bi se po Gantarjevih besedah zgodilo v sredini aprila.

Na vprašanje, ali je šlo v primeru prisluhov pogovorov med Janšo in Sanadarjem za kršenje človekovih pravic, je Gantar odgovoril, da vsako prestrezanje elektronskih komunikacij predstavlja poseg v človekove pravice. Zato je za prisluh potrebna odredba sodišča, ali pa v primeru spremljanja mednarodnih zvez, odredba direktorja Sove, je pojasnil Gantar.

Ne spreglejte