Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2011,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odstop

Sobota, 16. 7. 2011, 12.35

8 let

Gantar: Moja napoved odstopa prispevala k reševanju politične krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DZ Pavel Gantar ocenjuje, da je njegova napoved odstopa prispevala k reševanju politične krize in negotovosti, ki vlada v slovenskem političnem prostoru.

Če bi po izstopu Zaresa iz koalicije kazalo na predčasne volitve še letos, ne bi odstopil, če pa bi premier Borut Pahor dobil zaupnico in bi dobili razmeroma stabilno manjšinsko vlado, bi odstopil. Če pa bi ostal na mestu predsednika DZ, pa bi "hote ali nehote asistiral politiki neodločnosti predsednika vlade, saj ne kaže, da bo sploh prišel po zaupnico v parlament," je dejal v pogovoru za Dnevnikov Objektiv. "Državne interese sem postavil pred osebne" Ob tem je prepričan, da je, ker ni odstopil takoj, državne interese postavil pred osebne interese. "Vsakomur, ki je v politiki, mora biti jasno, da je moj odstop oziroma edino logično in smiselno dejanje, saj sem to mesto zasedel na podlagi koalicijskega dogovora," poudarja. "Mojega odstopa ni zahteval Golobič" Gantar tudi vztraja, da njegovega odstopa ni zahteval predsednik stranke Zares Gregor Golobič. "To vprašanje sem jaz sprožil na naših notranjih sestankih in tudi povedal, da ne vidim razloga, da ostanem na tem mestu. Že zaradi politične higiene," je dejal.

Na vprašanje, ali namerava Golobič odstopiti z mesta predsednika stranke, pa Gantar odgovarja, da bodo v stranki opravili nekaj pomembnih razgovorov ter odprli različne možnosti. "Zdaj lahko rečem samo to, da je Gregor Golobič predsednik stranke." Glede svoje morebitne kandidature za predsednika Zares pa pravi, da zavrača diskusijo o tem, saj bi "že pristajanje na to diskusijo nakazovalo, da je to neka opcija". "Ne, ni. In na taka vprašanja bom odgovarjal, ko bo čas, če bo čas."

"Golobič je prva žrtev nove politike" Podpora Golobiču ob aferi Ultra po njegovi oceni ni bila napaka. Kot pravi, je Golobič tedaj hotel odstopiti, a se v stranki s tem niso strinjali. "Pri Golobiču politični nasprotniki in mediji prežijo na vsako besedo, medtem ko imajo nekateri dobesedno licenco za laž. Od njih se pričakuje, da ne bodo govorili resnice. In to je postal standard delovanja politike. V tem smislu je Golobič prva žrtev nove politike, ker je sam sebi odrekel pravico, da ima licenco za laž, ki jo ima večina drugih politikov," še pravi Gantar.

"Fascinacija z Janezom Janšo je pretirana" Gantar sicer meni, da je bil t. i. levi trojček izsiljena rešitev in da ni potrebe po nekakšnem enotnem levem bloku. Dominacija SDS je v preteklost po njegovi oceni pometla z nekaterimi drugimi strankami in ni prepričan, "da je dobro, da se to ponovi tudi na drugi strani". Osebno še meni, da je v Sloveniji "fascinacija" z Janezom Janšo pretirana in je tudi on breme za svojo stranko.

"Mislim, da družbe ni mogoče resetirati" Spregovoril je tudi o stanju v državi, ki se po njegovem mnenju očitno vrti v krogu. Po dvajsetih letih se je izkazalo, da nekatere stvari delujejo, druge zopet ne. Sam pa je bolj kot pristaš nekih radikalnih reform pristaš silno usmerjene zavestne politike, ki s pomočjo manjših, ampak opaznih sprememb pripelje na cilj. "Nisem prepričan, da je mogoče preprosto "resetirati" Slovenijo. Mislim, da družbe ni mogoče resetirati."

Ne spreglejte