Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Španija zdravstveno zavarovanje

Četrtek, 30. 5. 2013, 14.21

8 let

EU sprožil postopek proti Španiji zaradi zdravstvenih kartic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je začela postopek proti Španiji, ker v nekaterih španskih javnih bolnišnicah niso sprejemali evropske zdravstvene kartice.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja državljanom EU-ja omogoča, da dostopajo do brezplačnega zdravljenja v javnih bolnišnicah v vseh državah EU-ja. A v nekaterih javnih španskih bolnišnicah naj bi turistom dejali, da njihova evropska zdravstvena kartica ni veljavna ter da jim stroške lahko povrnejo le prek posebej sklenjenega potovalnega zavarovanja.

Evropska komisija, ki skrbi za upoštevanje evropske zakonodaje, je tako od španske vlade zahtevala informacije o zadevi, kar pomeni, da je s tem začela postopek, po koncu katerega bo morala Španija morda plačati kazen.

Evropska kartica nosilcem zagotavlja enak dostop do zdravstva v tujih državah, kot ga imajo tamkajšnji državljani, vendar pa zdravljenje ni vedno brezplačno. Še vedno je priporočljivo, da turisti kupijo še potovalno zavarovanje, ki delno krije zdravljenje v zasebnih ustanovah in morebitne lete domov.

V vsakem primeru pa bi morali nosilcem evropske kartice brezplačno nuditi nujno pomoč, kakršno je potreboval britanski državljan na počitnicah v Španiji, ko se je zatekel v javno bolnišnico po hudi dehidraciji. Tamkajšnje osebje ga je kljub večkratni predložitvi kartice zavrnilo in raje vzelo njegovo kreditno kartico. Evropska komisija je v zvezi s španskimi bolnišnicami prejela že na stotine podobnih pritožb, kjer bolnišnice visoke stroške naprtijo zavarovalnicam, ki nudijo potovalno zavarovanje, ali pa kar posameznikom samim. Enomesečno zdravljenje nekega Britanca ga je tako skoraj stalo 63.000 evrov, čeprav je prejel zdravljenje, ki ga krije evropsko zavarovanje. Špansko ministrstvo za zdravje se brani, da se bolnik sam odloči, katere dokumente bo podpisal in kako bo potekalo njegovo zdravljenje. Dodajajo pa, da bodo preiskali vse predložene primere, čeprav menijo, da ni dokazov, da bi špansko zdravstveno osebje prevaralo ali pritiskalo na bolnike, da podpišejo določene dokumente.

Po mnenju poznavalcev naj bi bilo visoko število pritožb nad zdravstvenim sistemom Španije posledica visokega števila turistov. Več kot 10 milijonov britanskih turistov vsako leto obišče Španijo, v povprečju pa jih 30 na teden potrebuje zdravniško pomoč.

Shema financiranja, ki stoji za evropsko zdravstveno kartico, naj tako ne bi bila preveč ugodna za španske bolnišnice, delno tudi zaradi velikega števila tujih bolnikov, zato najemajo zasebna podjetja, ki v njihovem imenu skušajo povrniti stroške, ki jih imajo s turisti.

Ne spreglejte