Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
18.49

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 18.49

8 let, 2 meseca

EFJ: Izberite urednika s podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska zveza novinarjev (EFJ) je medijsko hišo Delo pozvala, naj izbere novega odgovornega urednika revije Mag, ki bo imel podporo novinarjev.

EFJ poleg tega podpira dosedanje aktivnosti Društva novinarjev Slovenije (DNS) in opozarja, da imajo enostranska imenovanja ali razrešitve urednikov brez predhodne odobritve novinarjev dokazano negativen vpliv na medije, je v sporočilu za javnost zapisala omenjena organizacija. "Zelo smo zaskrbljeni nad dogajanjem v slovenskih medijih" "Svoboda tiska lahko obstaja le ob spoštovanju uredniške neodvisnosti in poklicnega statusa novinarjev," je dejal predsednik EFJ Arne König. "Zelo smo zaskrbljeni nad dogajanjem v slovenskih medijih v zadnjem obdobju in upamo, da bo dialog med upravo in zastopstvom novinarjev ploden in da bo uredniška neodvisnost na Magu zagotovljena tudi v bodoče," je še dejal König. EFJ je v sporočilu za javnost še zapisal, da je bi obveščen o vse večjem političnem in gospodarskem vmešavanju v uredniško politiko Maga.

Varuhinja človekovih pravic sprejela novinarje Maga

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je v svojem uradu sprejela novinarje Maga. Po za javnost zaprtem sprejemu je predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar povedal, da so varuhinji predstavili svoje težave, prav tako tudi zgoraj omenjeno izjavo EFJ, varuhinja pa jim je obljubila, da bo v zvezi z njihovimi težavami jutri podala izjavo za javnost. V.d. odgovornega urednika Maga Silvester Šurla je ocenil, da so varuhinjo prepričali.

Šurla: Mislim, da smo jo prepričali s svojo iskrenostjo Po besedah Šurle so se z varuhinjo dogovorili, da si bodo skupaj zavzeli za spremembo medijske zakonodaje, da ta več ne bo dopuščala pritiskov na novinarje. Varuhinja naj bi jim tudi svetovala, naj se v primeru, da bodo v novinarski hiši deležni kakršnih koli delovno-pravnih ukrepov, znova obrnejo nanjo, sama pa bo nato pri delovnih inšpekcijah posredovala, naj ukrepajo. Tako Šurla kot Kršinar sta bila sicer z obiskom zadovoljna. "Mislim, da smo jo prepričali s svojo iskrenostjo, kar je potrdila tudi sama, ko je dejala, da nam verjame," je še dejal Šurla.

Ne spreglejte