Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2022,
16.48

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

40

Natisni članek

elektrika plin zakoni Državni zbor

Sreda, 31. 8. 2022, 16.48

1 leto, 7 mesecev

V DZ brez glasu proti sprejeli zakona za boj proti draginji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

40

državni zbor | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

DZ je danes z 59 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon, po katerem bodo socialno najranljivejša gospodinjstva prejela enkratni energetski dodatek. Ob kritikah, da ne bodo zajeti vsi pod pragom tveganja revščine, vlada zagotavlja, da bo spremljala razmere in morebiti zagotovila dodatno pomoč. Z 80 glasovi za in nobenim proti je DZ sprejel tudi zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Pomoč bodo lahko dobili vsi gospodarski subjekti, tudi tisti v sektorju kmetijstva in ribištva.

Robert Golob, ljubljanska Drama
Novice Gospodarstvo sporoča Golobu: Vemo, kakšna je "poštena" cena elektrike v Sloveniji

200 evrov za samsko osebo, za družine višji dodatek

Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva bo dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka za samsko osebo znašal 200 evrov, za družine z enim staršem bo znašal 200 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo, za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo po predlogu znašal znašal 200 evrov.

Ukrep predstavlja hitro in osnovno pomoč gospodinjstvom z nizkimi dohodki, je dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan in poudaril, da je predlog treba razumeti v povezavi z ostalimi vladnimi ukrepi za pomoč vsemu prebivalstvu.

Opozicija je želela, da bi se nabor upravičencev razširil tako, da bi zajel kategorije prebivalcev, ki imajo prihodek pod pragom tveganja revščine, med njimi upokojence, zaposlene z minimalno in povprečno plačo, prejemnike nadomestila za brezposelnost, kmete in študente ter vse kategorije invalidov. Predlagali so tudi, da bi se dodatek izplačal tudi družinam z otroki s posebnimi potrebami.

Ursula von der Leyen
Novice Eksplozija cen elektrike: v EU se obeta drastična poteza

Pomoč gospodarstvu zaradi podražitev elektrike in plina

Po novem zakonu, ki predvideva pomoč gospodarstvu zaradi podražitev elektrike in plina, bo država upravičencem subvencionirala najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov v obdobju od začetka junija do konca leta, če so jim cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja cen v preteklem letu.

Upravičenci bodo lahko pridobili enostavno pomoč, ki predvideva do 500.000 evrov pomoči in kritje do 30 odstotkov upravičenih stroškov, ali posebno pomoč v višini do dva milijona evrov in prav tako do 30 odstotkov upravičenih stroškov, pri čemer bo izračun upravičenih stroškov od 1. septembra letos naprej omejen na največ 70 odstotkov porabe v enakem obdobju leta 2021.

Predvidena je tudi pomoč energetsko intenzivnim podjetjem, kjer bo znesek pomoči prav tako omejen na dva milijona evrov, podjetja pa bodo lahko ob sočasnem dokazovanju izgube iz poslovanja zaprosila za povračila do 70 odstotkov upravičenih stroškov.

Ne spreglejte