Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2024,
6.32

Osveženo pred

6 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

SDS ribiči Državni zbor

Petek, 14. 6. 2024, 6.32

6 dni, 4 ure

DZ danes o predlogu SDS za pomoč ribičem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Državni zbor RS | Vlada je v torek opozorila, da bi plačilo glob vnaprej pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. | Foto STA

Vlada je v torek opozorila, da bi plačilo glob vnaprej pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Foto: STA

DZ bo danes na izredni seji razpravljal o predlogu SDS za spremembe zakona o pomoči ribičem, v skladu s katerim bi vlada v 30 dneh poravnala globe, ki so jih ribičem izdali hrvaški organi za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. Matični odbor je predlog zavrnil, vlada pa je v četrtek sprejela po njenem mnenju ustreznejši predlog.

Opozicijska SDS je predlog spremembe zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško (Zuvras) pripravila po majski razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) glede pritožb ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Po mnenju sodišča bi namreč pritožniki lahko predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo prekrške skladno s hrvaško zakonodajo. Največja opozicijska stranka je v luči tega pripravila predlog spremembe zakona, po katerem bi vlada ribičem v 30 dneh poravnala izdane globe. Teh je za okoli 3,4 milijone evrov, vendar niso vse pravnomočne.

Predvidena je triurna razprava, glasovanja ne bo

Vlada je v torek opozorila, da bi plačilo glob vnaprej pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. Predlog je v torek zavrnil tudi odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Na seji DZ je danes predvidena triurna razprava, glasovanja o predlogu SDS pa ne bo.

Vlada je v četrtek v DZ po skrajšanem postopku sprejela predlog novele zakona, ki s spremembo dveh členov namesto plačila glob vnaprej predvideva nadomestila ribičem zaradi izpada dohodka in pravno pomoč. Namesto plačila glob vnaprej naj bi vlada ribičem zagotovila oziroma povrnila sredstva za plačilo glob in pravne pomoči, če bi hrvaški organi začeli prisilne izterjave.

Ribiči
Novice Vlada bo pomagala ribičem z nadomestilom za izpad dohodkov in povrnitvijo morebitnih glob
piranski zaliv
Novice Vlada danes o predlogu za pomoč slovenskim ribičem
Ne spreglejte