Ponedeljek,
20. 5. 2013,
7.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vlada sindikati varčevalni ukrepi

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 7.04

8 let

Dogovor podpisan: plače v javnem sektorju se bodo znižale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada in večina sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o varčevalnih ukrepih ter stavkovni sporazum.

K podpisu dogovora je pristopilo 24 od 34 sindikatov, kar pomeni, da bodo ukrepi lahko začeli veljati z junijem, če DZ v torek potrdi potrebne zakonske spremembe. Obe strani ob tem poudarjata zmago socialnega dialoga.

Gasilcem je prekipelo Nekateri predstavniki sindikatov so sicer sporočili, da bodo dokument podpisali naknadno. Je pa že znano, da ga zagotovo ne bo podpisalo osem sindikatov, in sicer sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikat zobozdravnikov Dens, oba policijska sindikata, Sindikat novinarjev Slovenije, Sindikat slovenskih diplomatov, sindikat Glosa in Sindikat poklicnih gasilcev.

Predsednik zadnjega Aleksander Ogrizek je dejal, da je članom njegovega sindikata prekipelo, saj "nimajo več kaj dati", zato so s 70 odstotki glasov zavrnili podpis sporazuma. "Mogoče bo še kakšna vladna ponudba za pogajanja, ker nas vedno potrebujejo, ko so razne ujme in nesreče, in jim gremo takrat vedno na roko," je povedal.

Čufer: To delamo zase, ne za Bruselj Minister za finance Uroš Čufer je dogovor ocenil kot korak v pravo smer, ki pa ga po njegovih besedah nismo storili za Bruselj, ampak zase, vendar je ob tem dodal, da bo to kljub vsemu pozitivno znamenje tudi za evropske institucije, "da smo se sposobni prilagajati tudi navzdol".

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je dejal, da je zadovoljen, ker so dosegli fiskalni cilj za leto 2014, kar pomeni, da bo masa plač prihodnje leto 300 milijonov evrov manjša kot leta 2012.

Glede morebitnih nadaljnjih varčevalnih ukrepov je povedal, da po trenutnih napovedih in predpostavkah ne bodo potrebni, vendar, kot pravi, se lahko zgodi tudi kaj nepredvidenega. Ob tem je dodal, da se vlada trudi za zvišanje gospodarske rasti. Če jim bo uspelo, po njegovem mnenju ne bo več treba govoriti o nižanju plač.

Štrukelj: Morali bomo najti alternativo ekonomski politiki Predstavnik Sviza Branimir Štrukelj je ob podpisu sporazuma pojasnil, da so se za ta korak odločili po izvedbi glasovanja članov, med katerimi jih je okoli tri četrtine glasovalo za podpis dogovora. Poudaril je, da so se plače tokrat bistveno manj znižale kot lani z zakonom o uravnoteženju financ, poleg tega pa je bilo tokratno znižanje po njegovem izrazito progresivno, kar pomeni, da bo bolj prizadelo tiste z višjimi plačami.

Dodal je še, da ne verjame, da bomo z zniževanjem plač premagali krizo, zato meni, da bomo morali najti alternativo trenutni ekonomski politiki.

Stavkovni sporazum podpisalo 23 sindikatov Pristojni ministri in sindikati so parafirali tudi anekse h kolektivnim pogodbam za javni sektor, za negospodarske dejavnosti ter dejavnosti in poklicev. Parafiranje še traja. Anekse pa bodo podpisovali v sredo, če poslanci v torek sprejmejo potrebne zakonske spremembe. Med drugim bodo odločali o novelah zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 ter zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

V stavkovnem razmerju z vlado je bilo od januarske stavke 27 sindikatov. Stavkovni sporazum jih je podpisalo 23.