Petek,
13. 8. 2021,
18.23

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

4

Natisni članek

vlada odpoved služba Nataša Pirc Musar Branko Meh Obrtna zbornica Slovenije gostinstvo nezadovoljstvo testiranje gospodarstvo

Petek, 13. 8. 2021, 18.23

2 leti, 8 mesecev

Delodajalci: stroške testiranj naj plača država, če jih že zahteva #VIDEO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

4

Delodajalci nad sporočilom vlade, da naj bi od 23. avgusta sami plačevali testiranje za necepljene zaposlene, niso niti malo navdušeni. Strošek testiranja je ogromen, ponekod znaša tudi več deset tisoč evrov na leto, v Obrtno-podjetniški zbornici opozarjajo, da bodo nekateri zaradi tega morali za vedno zapreti svoja vrata. Strošek je res visok, pravijo gospodarstveniki, še večja težava pa je, da se številni ne želijo ne cepiti ne testirati. 

Kljub nejasnostim, kje vse bo pogoj PCT obvezen, je jasno, da vsekakor ostaja tam, kjer je že zdaj. Čeprav so številni že zavihali rokave, so plačljivi hitri antigenski testi za nas veliko finančno breme, so jasni delodajalci.

Nov odlok, ki stopi v veljavo čez natanko deset dni, sive lase povzroča tudi gostincem. ''V podjetju imamo približno 54-odstotno precepljenost, to pa za nas pomeni letni strošek 50 tisoč evrov,'' so povedali v gostilni Jurman.

Številni tega stroška ne bodo prenesli, so prepričani v Obrtno-gospodarski zbornici. ''Ni samo ta strošek, je tudi strošek izpada delovnega časa, če minimalno računaš, da delavca ni, moten je tudi delovni proces, delovni proces skozi ves mesec. Delodajalci v to ne bomo privolili,'' se je odzval predsednik Branko Meh.

Zagovarjajo, da naj, če v veljavo stopi predpisano obvezno testiranje zaposlenih, strošek bremeni tistega, ki tovrstni režim zahteva, torej državo.

Lahko ostanete brez službe 

In kaj storiti s tistimi, ki zavračajo cepljenje in testiranje, čeprav vlada predpiše obveznost PCT? ''Če bi delavec odklonil testiranje, gre lahko za kršitev pogodbe o zaposlitvi in da, posledica je lahko tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi. Delodajalec lahko PCT-pogoj zahteva tudi sam, če skupaj z zdravnikom s področja medicine dela, prometa in športa presodi, da je to potrebno za varno delovno okolje,'' je razložila odvetnica Nataša Pirc Musar.

Koronavirus testiranje
Novice Stroški hitrega testiranja za zaposlene po 23. avgustu v breme delodajalca
Testiranje koronavirus
Novice Novi podatki o okuženih: v četrtek spet visoke številke #video
odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa
Novice Gostinci za kompromis o pogojih PCT, ker je preveč meril in zmede v komunikaciji