Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
12.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

vreme dež neurje

Četrtek, 10. 8. 2017, 12.29

6 let, 6 mesecev

Nevihte podirale drevesa in odkrivale strehe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Neurje Portorož 10.8. | Foto printscreen

Foto: printscreen

Popoldanska nevihtna fronta, ki je popoldne od zahoda proti vzhodu prešla Slovenijo, je povzročila nemalo težav. Močna neurja so za seboj pustila podrta drevesa, odkrite strehe, strele pa so zanetile nekaj požarov. Tudi ponoči bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte.

Je bilo tudi pri vas neurje? Pošljite nam fotografije na siolfoto@tsmedia.si.

Iz Kobarida in Bovca poročajo o podrtih drevesih, v Spodnji Idriji je močan veter odkril streho na objektu, prav tako v Kobaridu, o več podrtih drevesih, ki so ovirala promet, poročajo tudi iz Ljubljane, Tolmina, Ivančne Gorice in Kostela. V Celju je pod podrtim drevesom ostalo ujeto vozilo, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Strehe je veter odkrival še v Brežicah, Radencih, Semiču, Trebnjem, v Sevnici, Zagorju od Savi ... Podrtim drevesom, poplavjenim kletem in podobnim nevšečnostim praktično ni ušel noben kraj v Sloveniji. Ponekod je klestila toča.

Na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo, naj se zaradi slabih vremenskih razmer ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih, ker tako ogrožajo varnost sebe in drugih udeležencev v prometu.

Takole je zvečer neurje v Dupleku ujela naša bralka:

Takole je bilo danes ob 16. uri v Portorožu:


Video: Vid Ponikvar

Neurje jo je zagodlo tudi organizatorjem teniškega turnirja v Portorožu:


Video: Vid Ponikvar

Silovito neurje tudi na Hrvaškem

Hrvaško Istro je pozno popoldan zajelo neurje z močnim vetrom. Največ težav je povzročilo na morju, po navedbah očividcev je nastala škoda na plovilih, piše istrski meteorološki portal Istramet. Na kopnem, med drugim v Pulju, je močan veter podiral drevesa. Neurje se je nato pomaknilo v notranjost Hrvaške, kjer je prav tako povzročalo težave.

Današnje neurje Istri, ki jo pesti suša, ni prineslo močnejšega dežja.

Največ težav je povzročilo na morju. Po navedbah očividcev je nastala škoda na plovilih, v kraju Selce pa je zaradi neurja potonila barka.

Velik nevihtni oblak se je razvil nad severno Italijo, nad hrvaško Istro je prišel pozno popoldne, pozneje pa se je pomaknil preko Gorskega Kotarja proti Karlovcu in Zagrebu, ki ga je dosegel okoli 19. ure.

V hrvaški prestolnici in okolici je močan veter podiral drevesa in nagibal daljnovode. V Zagrebu je zaradi reklamnega plakata, ki ga je veter zanesel v tramvajske žice, za krajši čas obstal tramvajski promet, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. O večji škodi zaradi neurja iz Zagreba sicer ne poročajo.

Neurja so zajela tudi sosednjo Hrvaško, takole je bilo malo po 17. uri v Istri:

Neurja povzročala težave v Italiji in Avstriji

Tudi severno Italijo in Avstrijo so zajela silovita neurja z močnim vetrom, v katerih je bilo poškodovanih več ljudi. 

Na italijanski obali Jadranskega morja je po neurjih, ki so zajela kraje Caorle, Jesolo, San Michele al Tagliamento ter Portogruaro pomoč v bolnišnicah poiskalo več kot 50 ljudi. Lažje so jih poškodovali predmeti, ki jih je s seboj nosil močan veter. Težje pa se je poškodovala ženska , na katero je blizu Benetk padlo drevo. Po neurju na otoku Albarella blizu Benetk pogrešajo enega moškega.

Neurje je precejšnjo škodo povzročilo tudi na avstrijskem Koroškem. V avtokampu kraju Möllbrücke je veter prevrnil več počitniških prikolic, tri ljudi pa so poškodovale veje, ki so padle z dreves. Avtokamp so nato evakuirali. V okolici Spittala je močan veter odkrival strehe in podiral drevesa, ki so padla na več avtomobilov in potrgala žice na daljnovodih. Zaradi podrtih dreves je bilo zaprtih več cest na avstrijskem Koroškem, pa tudi na Tirolskem in v zvezni deželi Salzburg.

V noči na petek bo pestro

V drugi polovici noči na petek in v petek zjutraj lahko predvsem v zahodni polovici Slovenije nastanejo krajevna neurja. Pojavijo se lahko močne nevihte z nalivi, sunki vetra, udari strel in točo. Ob tem lahko narastejo manjše reke in hudourniki.

Zaradi velike verjetnosti pojavljanja toče je za Bovško in Goriško izdan oranžni alarm. 

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako se je dopoldne nebo odprlo nad Ljubljano:


Video: Urška Makovec

Če ste danes po dežju na svojih avtomobilih opazili peščene madeže, je to zato:

 

Že jutri bo bolj sveže

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Za zahodni del države je razglašen oranžen, drugi najvišji alarm. Popoldne se bo prehodno delno zjasnilo.

Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, najvišje dnevne od 23 do 28, na vzhodu do 31 stopinj Celzija, napovedujejo na Arsu. V večjem delu Primorske je še vedno velika požarna ogroženost.

V soboto bo sprva oblačno s krajevnimi padavinami, predvsem ob morju tudi nevihtami. Osvežilo se bo, ponekod bo zapihal severni veter. Popoldne se bo od zahoda delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 28 sopinj Celzija.

V nedeljo bo večinoma sončno, ponekod bo še pihal severni veter. Tako v nedeljo kot v ponedeljek se bo živo srebro povzpelo do okoli 28 stopinj Celzija.

Ne spreglejte