Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
15.34

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 15.34

8 let, 3 mesece

Černač: Sum o dogovorjenih orožarskih poslih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pojavlja se utemeljen sum, da so bili nekateri nakupi vojaške opreme v preteklosti v naprej dogovorjeni oz. dogovorjeni z dolgoročnim načrtovanjem,

Tako je v izjavi za javnost povedal predsednik preiskovalne komisije, ki pregleduje nakupe vojaške opreme v letih 1994 do 2007, Zvonko Černač (SDS). Do tega zaključka je Černač prišel ob primerjavi izjav prvih treh prič, ki so v sredo in danes nastopile pred komisijo: predsednika uprave družbe Skupine Viator&Vektor Zdenka Pavčka, nekdanjega premiera Antona Ropa (2002-2004) in nekdanjega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja (1992-1997 in 2000-2004). V prvem krogu zaslišanj je bilo sicer govora o nakupu vladnega letala falcon in lahkih oklepnih vozil 6X6. Pavček je v sredo dejal, da projekt vozil 6x6 sam po sebi ni bil donosen projekt, da pa bi bil donosen v povezavi z vozili 8x8, je spomnil Černač. "Ko se je dogajala prodaja Sistemske tehnike, je jasno, da je Ropova vlada vedela, da bo licenco za 8x8 dobilo zasebno in ne državno podjetje. To utrjuje prepričanje, da bi bila odločitev pri nabavi osemkolesnikov, če ne bi bilo spremembe oblasti, drugačna".

Realizacijo "dogovorjenih poslov" je preprečila sprememba oblasti leta 2004

Dokončno realizacijo "dogovorjenih poslov" je po Černačevem mnenju preprečila sprememba oblasti leta 2004, ko je tedanjega predsednika vlade Antona Ropa zamenjal Janez Janša. Po njegovi oceni bi bili pri izbiri postavljeni drugi kriteriji kot so bili sedaj, ko je nižja cena in kakovost izdelkov odigrala največjo težo.

Prav tako je Černač na podlagi pričanja Ropa in Bandlja ocenil, da je šlo pri nakupu in oddaji letala falcon za negospodarno in neracionalno odločitev. Nakup je bil po njegovem mnenju neracionalen, ker je bilo kupljeno letalo, ki ni primerno za slovenske potrebe.

Černač je dejal, da bodo vse navedbe, zakaj je bil ta nakup negospodaren, pojasnili v poročilu, ki bo izdano še pred koncem mandata. Ob tem je zagotovil, da se je s tem vprašanjem "ukvarjalo kar nekaj strokovnjakov, ki menijo, da to ni bila pravilna odločitev".

Juri: Koalicija vabi na zaslišanja priče, ki niso imele nič pri teh poslih

Kot je za STA še povedal Aurelio Juri, podpredsednik komisije, koalicija vabi na zaslišanja priče, ki niso imele nič pri teh poslih in zavrača priče, ki so podpisale te posle. Vztrajanje Černača, da so bili posli netransparentni in negospodarni, dokazuje politično motiviranost komisije, je prepričan Juri.

Zato bosta s poslanskim kolegom Anton Anderličem (LDS) na komisijo ponovno naslovila predlog, da na zaslišanje pridejo tudi nekdanji predsedniki vlad in ministri, ki so bili vpleteni v posle. Komisija je sicer takšen predlog v preteklosti enkrat že zavrnila.

Ne spreglejte