Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
16.52

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Karl Erjavec regres upokojenci vlada kriza

Torek, 21. 10. 2014, 16.52

5 let, 5 mesecev

Cerar: Zmerno bomo morali varčevati vsi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada pri pripravljanju proračunskih ukrepov za leto 2015 ni le varčevalno naravnana. Je pa Miro Cerar dejal, da bomo morali zmerno varčevati vsi, pri čemer je pod vprašanjem tudi regres upokojencem.

Vlada po besedah Mira Cerarja intenzivno razpravlja o tem, kje bo treba privarčevati, da bodo lahko prihodnje leto dosegli cilj, da primanjkljaj ne bo presegel 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). To bo omogočalo, da lahko še naprej sami upravljamo s financami in državo, je pojasnil.

Ministrstva bodo spodbujala projekte, ki bodo pomagali gospodarstvu Cerar je v izjavi novinarjem po srečanju s svojo poslansko skupino v Ljubljani poudaril, da vlada ne razpravlja le o restriktivnih ukrepih, ki bodo nujni, pač pa tudi o ukrepih, ki zadevajo ekonomičnost procesov delovanja javne uprave oz. razvoj na tem področju. Ministrstva bodo po zagotovilih predsednika vlade v prihodnjih mesecih intenzivno spodbujala projekte, ki naj bi pomagali gospodarstvu in državi.

Na tehtnici je tudi regres upokojencem Pri varčevanju se po Cerarjevih besedah zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem. Ob tem je ocenil, da tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec kaže posluh za to in se zaveda, da če bo treba povsod varčevati, bo treba tudi na tem področju. Po Cerarjevih zagotovilih ne želijo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin do te mere, da bi jim bistveno poslabšali razmere. Zato bodo iskali kompromisne rešitve, ki bodo pripeljale do cilja, da bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost.

Cerar: Vlada ne sme demotivirati javnih uslužbencev Predvsem pa po premierjevih besedah ne smejo demotivirati javnih uslužbencev in tistih, ki sedaj morda nekoliko bolj zaskrbljeno zrejo v prihodnost. Pač pa morajo, kot je poudaril, najti stimulacije, pri čemer bo vlada naredila tudi premike v pozitivno smer. Premier je še pojasnil, da vlada niti sama ni dovolj konkretno opredelila vseh ukrepov, ki jih bodo morali sprejeti. O tem bo govoril, kot je dejal, tudi na sredini seji. Zanesljivo bodo predloge transparentno najprej predstavili koaliciji, nato pa vsem poslancem, je dejal in dodal, da bo ta razprava potekala na očeh celotne javnosti.

Erjavec za nobeno ceno ne da regresa, bi se pa pogovarjal O predlogu finančnega ministra Dušana Mramorja, da prihodnje leto sploh ne bi bilo regresov za upokojence, je danes popoldne sicer razpravljal tudi izvršni odbor stranke DeSUS. DeSUS za nobeno ceno ne bo privolila v to, da v letu 2015 upokojenci sploh ne bi dobili regresa, je po izvršnem odboru odločno ponovil prvak stranke Erjavec. A o tem, koliko bi popustili, še ne želi govoriti. Dejal je le, da v tem hipu velja koalicijska pogodba, torej tudi dodatnih 40 milijonov evrov, so se pa pripravljeni pogovarjati.

"Če bodo želeli spremembe, bo treba odpreti koalicijsko pogodbo" Za stranko je tak ukrep "absolutno nesprejemljiv", je poudaril Erjavec. Kot je spomnil, so pred dvema mesecema podpisali koalicijsko pogodbo, ki zagotavlja regres tako za upokojence, ki prejemajo do 622 evrov pokojnine, kot dodatnih 40 milijonov evrov za regres. Če bodo torej želeli karkoli spremeniti, bo najprej treba "odpreti koalicijsko pogodbo in poiskati kompromisno rešitev". Sicer razumejo, da če bodo vsi varčevali, da morajo tudi oni "imeti toliko razumevanja". A hkrati pričakujejo razumevanje premierja, da je "pač pred dvema mesecema nekaj podpisal in je v tako kratkem času te stvari težko spremeniti".

Kolikšno bo popuščanje? "Pripravljeni smo se pogovarjati o dinamiki, kako bi dosegli ta znesek 40 milijonov evrov, in tudi o tem, da bi bilo – glede na to, da bo leto 2015 najtežje – mogoče govoriti o nekem popuščanju," je povedal Erjavec. Kolikšno bo to popuščanje, je po njegovih besedah odvisno od dogovora tako s Cerarjem kot z Mramorjem. Začetek pogovorov predsednik DeSUS pričakuje v prihodnjih dneh, predvidoma že na sredini vladni seji.

Če ne bo regresa, ne bo več te vlade Če pa bo Mramorjev trenutni predlog obveljal in v prihodnjem letu nihče od upokojencev ne bo dobil regresa, so posledice povsem jasne, je še dejal Erjavec: "V takšni vladi DeSUS ne more sodelovati."

Tudi SD ne bo odstopila od koalicijskega sporazuma Predsedujoči SD Dejan Židan je v izjavi novinarjem v DZ povedal za dogovor ministrov, da proračunskih usklajevanj javno ne komentirajo, ker je na mizi veliko scenarijev. Tudi sam je spomnil na koalicijski sporazum, "ki je socialdemokratki in tako pripravljen, da ščiti ljudi". SD od tega ne bo odstopila, je opozoril Židan.

ZL bi razsula energetski lobi Tudi poslanca ZL Franca Trčka je zmotilo, da je minister za finance Mramor predlog proračunskih ukrepov najprej predstavil v Bruslju in ne v DZ. Zahteva po nujni seji, na kateri bi vlada predstavila ukrepe, bi bila po njegovem mnenju del političnega bontona. Po Trčkovih besedah je predviden "zujf na kvadrat" oziroma 800 milijonov evrov rezov, ki bodo šli zlasti na račun socialnih transferjev in javnega sektorja. ZL bi prihranke iskala, kot pravi, pri javnih naročilih, v zdravstvenem sektorju, "razsuti pa je treba tudi energetski lobi".

V NSi ne bodo podprli ukrepov proti gospodarstvu V NSi predloga varčevalnih ukrepov ne poznajo, so pa tudi oni po besedah poslanca Jožefa Horvata glede na javnofinančno stanje pričakovali, da jih bo Mramor predstavil v DZ. Sicer pa v NSi ne bodo podprli nobenega ukrepa, ki bi zaviral gospodarsko rast. "Če bo gospodarstvo utrpelo le en cent dodatnih obremenitev, bomo v NSi zelo glasni in bomo zganjali velik hrup," je v izjavi novinarjem posvaril Horvat. Gospodarstvu je treba po njegovih besedah ustvariti okolje, da bo lahko zaposlovalo, in potem kruti rezi ne bodo potrebni.

Ne spreglejte