Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
18. 2. 2016,
17.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrej Oblak

Četrtek, 18. 2. 2016, 17.03

6 let, 6 mesecev

Andrej Oblak zanika krivo pričanje

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji vodilni v Hypu Andrej Oblak zanika očitke o krivem pričanju na delovnem sodišču. Tožilstvo tako širi obtožnico v zadevi Gina, kjer je krivdo že priznala Hilda Tovšak.

Nekdanji bančnik Andrej Oblak, eden od ekipe vodilnih slovenskega Hypa – tej so leta 2011 avstrijski preiskovalci prepovedali vstop v poslovne prostore, pozneje pa zagnali obsežno preiskavo in zoper njo vložili vrsto ovadb ter odškodninskih tožb –, se je danes na sodišču zagovarjal v dveh zadevah. Obe se nanašata na financiranje nepremičninskih poslov s projektnimi podjetji. Prva na podjetje Gina, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani, druga pa na podjetje Hypo Upro, prek katerega so preprodajali zemljišče za Hofer v Šiški v Ljubljani.

Oblak krivdo zanika, kot pravi, je delal po navodilih nadrejenih iz avstrijske Hypo.

Kako podjetna sta zakonca Oblak? Oblak je na sodnikovo vprašanje, kje je zaposlen, odgovoril, da v podjetju Joba. Register podjetij kaže, da sta z ženo Heleno Oblak direktorja, lastnik pa je podjetje Jan Privatstiftung, v ozadju katerega naj bi bil po preteklem poročanju medijev njegov oče Miro Oblak.

Uradne baze kažejo še, da je Oblak tudi direktor in lastnik podjetja Immobilia Ena in hčerinskega podjetja Nepremičnine Invest. Obe podjetji sta se v preteklosti pojavljali v povezavi z Vegradovimi nepremičninskimi projekti, zaradi katerih se Oblak danes zagovarja na sodišču. Sodišče mu je - na zahtevo tožilstva v zadevi Gina - prepovedalo razpolaganje z lastniškim deležem v podjetjih.

Stanovanje, v katerem ima Oblak prijavljeno bivališče, je v lasti nepremičninskega podjetja Genera projekt, ki je v lasti Oblakove žene Helene in ni predmet sodnega zavarovanja. Na istem naslovu kot Genero projekt je registrirano tudi podjetje Genero Invest, prav tako v lasti Oblakove.

Na sodnikovo vprašanje, ali ima v lasti kaj nepremičnin, je Oblak odgovoril, da dve zemljišči na Rakitni. Ali je premoženje zavarovano, nam ni uspelo izvedeti. Na vprašanje, ali ima kakšno nepremičnino v tujini, je odgovoril nikalno.

Je Oblak krivo pričal? Trdi, da ne V zadevi Gino se je Oblak danes sicer izrekel o krivdi glede suma kaznivega dejanja krivega pričanja, ki jo je sodišče priključilo kazenskemu postopku, saj sta zadevi vsebinsko povezani. Ovadbo zoper Oblaka je leta 2013 podal sodnik delovnega sodišča Darko Krašovec v postopku tožbe, ki jo je nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik vložil proti svojemu nekdanjemu delodajalcu.

Oblak je bil zaslišan kot priča, pred sodiščem pa je po navedbah tožilstva izpovedoval lažne okoliščine o tem, kdo je bil družbenik v podjetju Immo Invest Fund (gre za eno od množice podjetij, ki so jih Hypovi bančniki ustanovili v davčnih oazah). "Zatrdil je, da Potočnika ni bilo med solastniki podjetja, čeprav dokumenti kažejo nasprotno," je pojasnil tožilec Stanislav Pintar.

Ker Oblak krivde ni priznal, bo obtožnici v zadevi Gina dodano še to kaznivo dejanje. Poleg Oblaka so v tej zadevi obtoženi še nekdanja predsednika uprave Hypo Alpe Adria Bank Anton Romih in Božidar Špan ter že omenjeni Potočnik. Tožilstvo jim očita nepravilnosti pri preprodaji deleža v projektni družbi Gina, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Podjetje Enjuan Management, v ozadju katerega naj bi bili obtoženi, naj bi s preprodajo ustvarilo 16,5 milijona evrov dobička na račun Vegrada in avstrijske družbe Hypo. Soobtožena nekdanja šefica Vegrada Hilda Tovšak je lani priznala krivdo, v nadaljevanju postopka pa naj bi stopila na prostor za priče.

Milijonsko oškodovanje pri nepremičninskih projektih? Z branjem izpovedi prič pa se je danes nadaljevalo tudi sojenje Oblaku v zadevi Hypo Upro, kjer se je sprva na zatožni klopi znašel še Jože Anderlič, a je aprila lani krivdo priznal.

Hypo Alpe Adria Consultants, ki ga je vodil Oblak, je leta 2004 ustanovil projektno družbo Hypo Upro in nanjo vpisal lastninske pravice na skoraj 21 tisoč kvadratnih metrih zemljišč in nepremičnin nekdanjega Unitasa v Dravljah.

Nekaj mesecev pozneje je projektno družbo prodal liechtensteinski družbi Ramua Holding, katere ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak, oče Andreja Oblaka. Anderlič je bil medtem direktor družbe Modro polje Alfa, ki je ta delež kupila za skoraj dva milijona evrov.

Hypo Alpe Adria Consultants naj bi bila oškodovana za najmanj milijon evrov, dobiček pa naj bi si razdelili vsi vpleteni.

Ne spreglejte