Četrtek,
30. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

poškodba nesreča nesreča alkohol Vožnja

Četrtek, 30. 11. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Alkohol in vožnja? "Ne splača se tvegati. Nikoli ne veš, kje te počaka nesreča." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Vsako tretjo prometno nesrečo namreč povzroči pijan mladi voznik, 22 let pa je povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče konča na invalidskem vozičku. Spoznajte Aleša Kramolca, 27-letnega tetraplegika, ki se mu je življenje pred desetimi leti obrnilo na glavo. Ker je vozil pijan.

Video: Planet TV/novinarka Anja Ciglarič


"Na neki žurki smo bili, kjer se je kar precej popilo, jaz sem potem sedel v avto, se odpeljal slab kilometer, pa imel prometno nesrečo, v kateri sem si zlomil vratna vretenca in moja diagnoza je tetraplegija," razlaga Aleš Kramolc, ambasador iniciative Heroji furajo v pižamah.

Taksija ni mogel poklicati, ker v njihovih krajih ne vozijo. Na to, da bi poklical starše, pa takrat ni pomislil: "Prihajam s podeželja in sam vem, kaj vse smo počeli, da pridemo domov z žurke. Tudi po stranskih cestah smo se vozili. Nevarno in neodgovorno."

V krajih, kjer taksijev ni, se zgodi največ nesreč

Prav v krajih, kjer taksijev ni, se zgodi največ takšnih nesreč. In velikokrat je za nesrečo kriv prav alkohol, ugotavljajo na policiji. Samo v zadnji napovedani akciji v obdobju martinovanj so ustavili kar 377 opitih voznikov.

"318 voznikom smo vzeli vozniško dovoljenje in 14 smo jih pridržali. Preizkusili pa smo jih v tem obdobju 15 tisoč in samo ugibamo lahko, koliko teh voznikov bi povzročilo prometno nesrečo, če jih policisti ne bi izločili iz prometa," nam je povedal Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na GPU.

Črno statistiko bi radi popravili

V Sloveniji se vsako leto v prometnih nesrečah hudo poškoduje več kot 600 voznikov. Za več kot tretjino nesreč je vzrok alkohol. Z iniciativo Heroji furajo v pižamah bi to črno statistiko radi popravili, pojasnjuje David Razboršek, direktor Zavoda Vozim: "Če nam uspe ustaviti vožnjo pod vplivom alkohola, smo tudi na področju smrtnih žrtev rešili tretjino življenj. In preprečili eno tretjino hudih telesnih poškodb."

Življenje se ravno začne, nato pa ...

Mladi Korošec se je po nesreči znašel v nepredstavljivi stiski. Fizične posledice so hude, psihične pa še veliko bolj, razlaga. "Ravno začne se življenje, tudi vse začneš početi, žurati, hoditi ven, spoznavati življenje na splošno. Potem pa se vrneš na začetek, kjer se začneš učiti vse od samega štarta. Poleg tega pa potrebuješ še 24-urno pomoč."

Nesreča policija | Foto: Tina Deu Foto: Tina Deu

Starši v herojski uniformi po svoje otroke

Da, na novo se je moral naučiti živeti. In za kaj v akciji pravzaprav gre? "Akcija ima pravzaprav namen na eni strani nagovoriti starše, da sredi noči vstanejo, da v svoji herojski uniformi, pižami, naravnost iz postelje odidejo po svoje otroke na zabavo in jih varno pripeljejo domov," pravi Tine Lugarič, kreativni direktor v oglaševalski agenciji Luna\TBWA.

"Da zgodbe naših članov ne bi postale tudi zgodbe mladih"

To, da vas pridejo po zabavi iskat starši, ni razlog za sram, ampak je kul, pravijo. Že naslednjo soboto, 9. decembra, bodo stvari simbolično vzeli v svoje roke. Z avtomobili, ki so jih prilagodili prav za to akcijo. "Mi smo poskrbeli, da lahko invalidi, da lahko David, da lahko njihovi člani peljejo teh pet avtov in jih vozijo samo z uporabo rok," pove Dominik Grbec, direktor podjetja BDF.

V treh slovenskih krajih, Slovenskih Konjicah, Idriji in Brežicah, bodo invalidi mlade brezplačno vozili z zabav. Kot pravi Razboršek, "predvsem z namenom, da vse te zgodbe naših članov ne bi postale tudi zgodbe mladih, in z namenom, da potem to štafeto predamo naprej staršem."

V Slovenskih Konjicah bo dežural Aleš: "Ob moji nesreči bi jim rad predal sporočilo, da res ni vredno, da tvegajo in se vozijo pijani, ker nikoli ne vemo, kje nas počaka nesreča." Ne splača se tvegati, še pravi.