Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
12. 12. 2012,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2012, 13.21

8 let

Ali so slovenski otroci "gotovi"?

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sveti staršev slovenskih vrtcev so predstavili svoja stališča do predlaganih sprememb v normativih predšolske vzgoje in svoja prizadevanja za ohranitev kakovosti javnih vrtcev.

Zaradi napovednih sprememb zakona o financiranju občin, v okviru katerega so bile predlagane tudi spremembe in dopolnitve zakona o vrtcih, so se sveti staršev slovenskih vrtcev samoorganizirali in napovedujejo ustanovitev aktiva svetov staršev vrtcev Slovenije. Tako bomo dobili še enega partnerja za usklajevanje.

Pri predstavitvi pa so zbrani starši povedali, da ge v tem primeru samo za interesno združenje, ki ni podaljšek zaposlenih v vrtcih ali sindikatu. Druži jih le interes po kakovostnih javnih vrtcih in nič drugega. Ustanovili so tudi skupino na Facebooku za ohranitev kakovosti javnih vrtcev: "Ker otroci ne morejo klicati na odgovornost, starši zastopamo njihove pravice," je ob tem povedal Jakob Klofutar.

En vzgojitelj v dveh oddelkih Pri predlaganem zakonu jih je najbolj zmotilo, da se bodo normativi števila otrok v vrtcih povečali, da bo v prvi starostni skupini do 17 otrok oziroma do 27 otrok v skupinah drugega starostnega obdobja. Predvidena je tudi zmanjšana prisotnost vzgojiteljev v skupini prvega starostnega obdobja, kjer bo en vzgojitelj delal v dveh oddelkih.

Brez nižanja kakovosti se ne da nižati normativov Zagotovilom, da bo kljub temu kakovost vzgoje in izobraževanja ostala enaka, preprosto ne verjamejo in pravijo: "Starši se sprašujemo, kakšno ceno bodo plačali naši otroci ob takšnih spremembah." Nikomur od prisotnih namreč ni bilo znano, da bi ministrstvo opravilo kakršnokoli raziskavo, kaj bo tovrstno poslabšanje normativov pomenilo za razvoj otrok.

Otroci niso možnost za varčevalni ukrep Starši zahtevajo, da predlagatelji odstopijo od tovrstnega varčevanja: "Ne dovolimo, da se varčuje pri otrocih. Otroci so naše bogastvo in zato jih ne smemo jemati kot neko breme ali celo možnost za varčevalni ukrep v njihovo škodo," je povedala mati otroka v javnem vrtcu Martina Drakulić.

Proti nižanju kakovosti Pravljicam o tem, da se bo znižal strošek za starše, ne verjamejo, saj je že zdaj v 211 občinah plačevanje zelo različno. Država naj bi sicer s tem ukrepom privarčevala 28 milijonov evrov. Starši pa pravijo, da so veseli vsakega znižanja, vendar ne na račun kakovosti. Menijo tudi, da je privarčevani znesek premajhen glede na izgubljeno kakovost in pogoje, ki jih trenutno zagotavljajo naši vrtci.

56 svetov podpisalo izjavo za ohranitev kakovosti javnih vrtcev 56 svetov staršev vrtcev iz vse Slovenije je podpisalo izjavo, s katero pozivajo predlagatelja zakona, da ga umakne: "V prihodnjih dneh bomo vse prispele izjave tudi predali predlagateljem zakona. Od predlagateljev zakona pričakujemo, da bodo ob tako množičnem protestu svetov staršev vrtcev, ob nestrinjanju stroke in zaposlenih predlagane spremembe umaknili." Pričakujejo, da bo izjavo podpisalo še kar nekaj svetov staršev, saj je te dni napovedanih precej sej svetov .

Otroci nimajo političnega glasu Ali bo politika tokrat upoštevala potrebe otrok in voljo staršev? Starši pravijo, da bodo odločni: "Otroci nimajo političnega glasu. Zato moramo glasno, brezprizivno in odločno mi govoriti v njihovem imenu in za njihov interes. Politika spet ni izkazala potrebnega posluha. Na tapeti so tokrat otroci in vzgojitelji. Otroci, ki po naravi ne morejo biti krivi za krizo. Minister in njegova državna sekretarka jim izstavljata račun. Na nas je, da odločno rečemo: proti," je sporočil dr. Damjan Mandelc, predsednik sveta staršev Vrtca dr. France Prešern iz Ljubljane.

Ne spreglejte