SiolNET. Novice Slovenija
5,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Agenti Sove stavkajo #video

5,80

termometer

SOVA
Foto: Tina Deu

Zaposleni na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) po naših informacijah stavkajo. Razlog naj bi bil v slabih delovnih razmerah in vodstvu. 

[video: 66690 / ]

Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet TV


Da uslužbenci agencije resnično stavkajo, pa je potrdila tudi vlada, ki je zapisala, da je seznanjena z odločitvijo sindikata agencije. "Verjamemo v tvoren dialog med sindikatom agencije in vodstvom agencije, zato upamo, da se bo kmalu našla ustrezna rešitev in da se bo stavka zaključila. Prepričani smo, da bo agencija naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, tudi med stavko izvajala nemoteno, v skladu z zakonskimi določili iz zakona o Sovi," odgovarja urad vlade za komuniciranje.

Za uradna pojasnila smo povprašali tudi Sovo. Odgovore še čakamo, objavili jih bomo takoj, ko jih prejmemo. 

Grošelj: To se v normalni državi ne bi smelo zgoditi

Za obrambnega strokovnjaka Klemna Grošlja je stavka agentov osrednje obveščevalne službe v državi nekaj nepredstavljivega in unikatnega. "To je neverjetno, to se v normalni državi ne bi smelo zgoditi," opozarja Grošelj.

Klemen Grošelj še ni slišal, da bi kjerkoli po svetu stavkale obveščevalne službe. Klemen Grošelj še ni slišal, da bi kjerkoli po svetu stavkale obveščevalne službe. Foto: Ana Kovač Zanj je stavka odraz tega, da je obveščevalna služba očitno v popolnem razsulu. "Si predstavljate, da bi ruska obveščevalna služba FSB, ki je naslednica zloglasne KGB, v času največje gospodarske krize v Rusiji leta 1998 stavkala? Oblasti vedno poskrbijo, da obveščevalne službe delujejo. Bojim se, da ne gre toliko za materialni položaj delavcev kot za odraz popolnega razsula službe," pojasnjuje Grošelj.

Stavka po Grošljevem mnenju bistveno ne ogroža varnosti države.

Prezelj: Nezadovoljni obveščevalci ne prinašajo nič dobrega

Iztok Prezelj Foto: Bor Slana Drugače meni obramboslovec Iztok Prezelj s fakultete za družbene vede, ki vzrokov stavke ne pozna, na splošno pa stanje opisuje takole: "Kadrovsko nezadovoljni uslužbenci obveščevalnih služb k nacionalni varnosti zagotovo ne prispevajo pozitivno. Obveščevalce, operativce in analitike tovrstnih služb je treba dobro finančno nagrajevati. A ker so ti profili v evropskih državah umeščeni v sistem javne uprave, je stanje nekoliko paradoksalno."

Ker je naloga tovrstnih služb identificiranje groženj in preprečevanje uresničevanja groženj, Prezelj verjame, da se zaposleni v Sovi zavedajo morebitne škode za nacionalno varnost.

Za vojake je stavka prepovedana, na Sovi ne

Zakon o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (ZSOVA) ne prepoveduje stavke zaposlenih, kot jo na primer vojakom zakon o obrambi. Je pa v skladu z določili 36. člena ZSOVA ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 144
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin