SiolNET. Novice Siol +
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zanimivi poklici: UPEPELJEVALEC

1

termometer

Predstavitev poklica upepeljevalca na ljubljanskih Žalah.

Upepeljevalnico na ljubljanskih Žalah so zgradili 28. oktobra 1977, redno pa je z dvema pečema začela obratovati 26. decembra 1978. Danes ima štiri peči in obratuje 24 ur na dan, po potrebi tudi v soboto in nedeljo.

Ko pokojnika pripeljejo na Žale, ga odpeljejo v hladilnico, kjer počaka na odločitev svojcev, da povejo, kakšno obliko pogreba si želijo. V primeru upepelitve gre od tu naprej v hladilnik, kjer so krste za upepelitev. Pred upepelitvijo mrliški preglednik opravi mrliški pregled, kjer ugotovi identiteto in zobni status ter pregleda oblačila in morebitne priložene predmete. S trupla obvezno odstrani napravo za uravnavanje srčnega utripa. Po opravljenem pregledu mrliški preglednik krsto zapečati.

Upepeljevalec z delovnim nalogom prevzame krsto, ki ji priloži šamotno ploščico s številkami, ki so enake delovnemu nalogu. Krsta gre skupaj s šamotno ploščico v peč. Šamotna ploščica v peči ne zgori in po njej upepeljevalec ve, kdo je bil tisti trenutek upepeljen. Ploščica gre tudi v žaro. Upepelitev traja približno uro in pol, v primeru težjega pokojnika pa tudi več. Temperatura v peči doseže do 1000 stopinj. V peči zgori vse razen kosti. Dnevno lahko opravijo 48 upepelitev.

Po končani upepelitvi se pepel pograbi v posebno posodo. Pepela ostane približno od tri do pet litrov. Posodo se nato nese v mlin, ki zdrobi kosti. Vse skupaj se potem da v žaro, namenjeno pokopu. Žlahtnih kovin ter drugih implantiranih naprav in delov v telesu se po upepelitvi ne sme izločati. Vse, kar poleg pepela ostane po upepelitvi, se položi v žaro. V žaro gredo tudi vse primesi, razen nezgoreli predmeti, ki so večji in jih zaradi velikosti ni mogoče položiti v žaro.

Upepeljevalec, ki sem ga spremljal, se ni želel izpostaviti. Pravi, da bi si s tem nakopal samo težave. Med ljudmi si hitro tisti, na katerega kažejo s prstom. Njegovemu sodelavcu se je celo zgodilo, da so za njegovim hrbtom govorili: "Poglejte, to je on, ki je zažgal mojo staro mamo!" Po obisku v upepeljevalnici menim, da jo to eden težjih poklicev, ki so v naši družbi neupravičeno deležni posmeha in nespoštovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin