Torek,
22. 2. 2011,
12.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 22. 2. 2011, 12.43

8 let, 3 mesece

Zanimivi poklici: UPEPELJEVALEC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavitev poklica upepeljevalca na ljubljanskih Žalah.

Upepeljevalnico na ljubljanskih Žalah so zgradili 28. oktobra 1977, redno pa je z dvema pečema začela obratovati 26. decembra 1978. Danes ima štiri peči in obratuje 24 ur na dan, po potrebi tudi v soboto in nedeljo.

Ko pokojnika pripeljejo na Žale, ga odpeljejo v hladilnico, kjer počaka na odločitev svojcev, da povejo, kakšno obliko pogreba si želijo. V primeru upepelitve gre od tu naprej v hladilnik, kjer so krste za upepelitev. Pred upepelitvijo mrliški preglednik opravi mrliški pregled, kjer ugotovi identiteto in zobni status ter pregleda oblačila in morebitne priložene predmete. S trupla obvezno odstrani napravo za uravnavanje srčnega utripa. Po opravljenem pregledu mrliški preglednik krsto zapečati.

Upepeljevalec z delovnim nalogom prevzame krsto, ki ji priloži šamotno ploščico s številkami, ki so enake delovnemu nalogu. Krsta gre skupaj s šamotno ploščico v peč. Šamotna ploščica v peči ne zgori in po njej upepeljevalec ve, kdo je bil tisti trenutek upepeljen. Ploščica gre tudi v žaro. Upepelitev traja približno uro in pol, v primeru težjega pokojnika pa tudi več. Temperatura v peči doseže do 1000 stopinj. V peči zgori vse razen kosti. Dnevno lahko opravijo 48 upepelitev.

Po končani upepelitvi se pepel pograbi v posebno posodo. Pepela ostane približno od tri do pet litrov. Posodo se nato nese v mlin, ki zdrobi kosti. Vse skupaj se potem da v žaro, namenjeno pokopu. Žlahtnih kovin ter drugih implantiranih naprav in delov v telesu se po upepelitvi ne sme izločati. Vse, kar poleg pepela ostane po upepelitvi, se položi v žaro. V žaro gredo tudi vse primesi, razen nezgoreli predmeti, ki so večji in jih zaradi velikosti ni mogoče položiti v žaro.

Upepeljevalec, ki sem ga spremljal, se ni želel izpostaviti. Pravi, da bi si s tem nakopal samo težave. Med ljudmi si hitro tisti, na katerega kažejo s prstom. Njegovemu sodelavcu se je celo zgodilo, da so za njegovim hrbtom govorili: "Poglejte, to je on, ki je zažgal mojo staro mamo!" Po obisku v upepeljevalnici menim, da jo to eden težjih poklicev, ki so v naši družbi neupravičeno deležni posmeha in nespoštovanja.