Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2007,
8.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 11. 2007, 8.57

8 let, 1 mesec

Poljsko spoznanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po dveh letih družbenega eksperimenta z oblastjo dvojčkov Kaczynski so poljski volivci obrnili državno ladjo v manj razburkane vode.

Osrednja razlika med Jaroslawom Kaczynskim in Donaldom Tuskom, ki je s stranko Državljanska platforma dobil volitve, je izrazito karakterna. Vzkipljiva in pri svojih, tudi nepravilnih odločitvah pretrda narava dozdajšnjega predsednika vlade je velik del volivcev odtujila. Njuna značaja sta bila še posebej jasno izražena v enem izmed zadnjih predvolilnih soočenj, na katerem je neprimerno boljši vtis pustil zdajšnji zmagovalec volitev, kljub temu, da tudi sam velja za trdnega zagovornika svojih stališč in pristopov. Odziv poljskih volivcev je bil udaren, na volitvah jih še nikoli ni bilo toliko. Poljaki so volili za spremembo. Gospodarske reforme so besedna zveza, ki jo v politiki lahko pogosto slišimo, manj verjetno pa je, da jih tudi doživimo. Dvojčka Kaczynski sta v zadnjih letih vodila močno introvertirano politiko, ki je z dvomljivimi moralističnimi vzgibi nadgrajevala temelje nacionalizma, v katerem je bil vtkan zgodovinski, a danes prav nič racionalen strah pred Nemčijo. Vpliv Moskve, ki ga številni Poljaki še jasno pomnijo, sta zamenjala - po mnenju nekaterih članov Tuskove stranke - z nekritičnim sprejemanjem vsega, kar bi utegnilo priti iz Washingtona.

Tusk ponuja Poljakom bolj vključujočo politiko do Evropske unije in zadev, povezanih z njo. A kljub temu, ne kaže pričakovati, da bo Poljska kar naenkrat izginila z evropskih interesnih šahovnic. Kar sta dvojčka Kaczynski počela na glas, bo Tusk počel bolj uglajeno, a nič manj odločeno. Po Evropski uniji so pozdravili prihod bolj sprejemljivega politika na čelo poljske vlade, v Beli hiši nad njegovim prihodom niso najbolj navdušeni, kljub temu, da večjih odmikov od politik bratov Kaczynski ne pričakujejo. Tuskova korektura poljskega položaja v Evropi in svetu utegne premešati nekaj kart v boju proti terorizmu, pri čemer je v ospredju predvsem prihodnost poljskih vojakov v Iraku. Pomembno za Tuska bo tudi oblikovanje stališča do postavitve dela tako imenovanega protiraketnega ščita na poljskem ozemlju. Za zdaj je pričakovati, da bo v pogajanjih veliko trši kot njegov predhodnik. Jaroslaw Kaczynski je v pogovorih z ameriško stranjo bojda bolj kimal, kot se pogajal. Tako kot na Češkem tudi na Poljskem prebivalstvo ideji protiraketnega ščita ni naklonjeno, saj se ob zadržkih Rusije in prepričevanju ZDA čutijo ujeti v pasti ostankov železnih zaves.

Nova poljska vlada bo po pričakovanjih številnih analitikov v rokovanje z evropskimi državniki prinesla nekaj več interesa za "evropsko stvar", normalnosti in predvsem prepotrebnega dialoga. Poljaki so izbrali spremembo pristopa in stabilnejšo, bolj umirjeno politiko tako navzven kot navznoter. Nacionalistični populizem ima omejen rok trajanja, saj je na njegovih temeljih praznih obljub in vehemence težko postaviti kaj omembe vrednega. Kot mnogi pred njimi so Poljaki to kmalu spoznali.

Ne spreglejte