Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
19. 7. 2010,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 7. 2010, 13.52

8 let

Letalske vozovnice

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za ugodne letalske vozovnice je treba biti prilagodljiv pri potovalnem načrtu in jih kupiti precej (pa ne preveč) pred odhodom.

Redke so še države na tem svetu, kjer je cena letalske vozovnice od kraja A v kraj B vedno enaka, neodvisna od letalskega prevoznika, dneva in ure letenja ali zasedenosti na letalu v trenutku nakupa. Konkurenca je na nebu naredila velike premike, ki se največkrat kažejo v ugodnejših cenah letalskih vozovnic, ki so tudi zdaj, ko visoke cene goriv določajo razne dodatke, neredko nižje od primerljivih drugih prevozov – da o prihranku časa niti ne govorimo. Obenem pa se prav zaradi učinkov konkurence lahko zgodi, da potnik na sosednjem sedežu na istem poletu svojo vozovnico plača tudi sto- ali večkrat dražje – če je eden svojo kupil na veliki razprodaji, drugi pa na polnem poletu le kakšen dan prej. Ločnica, ki bledi Letalske družbe lahko v grobem razdelimo na tradicionalne in nizkocenovne. K tradicionalnim letalskim družbam prištevamo nacionalnega prevoznika Adria Airways in druge "državne" prevoznike, kot so Lufthansa, Austrian, Swiss, Alitalia, Air France, KLM, British Airways, SAS, Iberia ali Croatia Airlines, med nizkocenovne pa Easyjet, Ryanair, Vueling, Wizzair, Air Berlin, Germanwings …

Razlika med tema konceptualno sicer precej različnima skupinama letalskih prevoznikov postaja vedno manjša: tudi tradicionalne družbe se bojujejo za nižje cene z nekaterimi prijemi, ki so bili prej sprejemljivi le za nizkocenovnike (npr. doplačila za oddano prtljago, ki včasih presegajo ceno vozovnice, ukinitev brezplačne hrane in pijače med poletom …).

Še več: kar nekaj nizkocenovnih družb je pravzaprav podružnic tradicionalnih: Germanwings je ustanovila Lufthansa, Vueling je v skoraj polovični lasti družbe Iberia, bmi baby je podružnica prevoznika bmi (British Midlands) …

Cenejši niso vedno najcenejši Čeprav so največkrat nizkocenovni prevozniki na isti relaciji cenejši kot tradicionalni, je nihanje cen pri nizkocenovnih praviloma veliko višje, kar pomeni, da se lahko zgodi, da so zadnji sedeži na obremenjenem nizkocenovnem poletu že dražji kot pri tradicionalnem prevozniku.

Vedeti je treba, da nizkocenovni prevozniki pogosto uporabljajo manjša ali bolj oddaljena letališča, zato je pri skupnem izračunu treba upoštevati tudi morebitne razlike pri prihodu na letališče ali odhodu z njega. Pri poletu na londonsko letališče Stansted se lahko zgodi, da bo vlak do središča Londona dražji kot polet tja z drugega konca Evrope, a so po drugi strani na manjših letališčih stroški parkiranja lahko nižji …

Vse je treba prišteti in sešteti Toda osnovna cena vozovnice še ni dokončna cena: prišteti je treba še vsa obvezna doplačila in morebitne dodatne storitve, ki jih osnovna vozovnica ne zajema – denimo strošek prijave na polet, ki ga vsi nizkocenovniki zaračunavajo posebej. Tradicionalne letalske družbe sicer tudi rade prištejejo še kakšen dodatek, a je tovrstna ustvarjalnost nizkocenovnih vendarle na precej višji ravni.

Spletne strani: pri tradicionalnih v pomoč, pri nizkocenovnih nuja Nizkocenovni prevozniki praviloma povezujejo cilje znotraj iste celine, na oddaljenih medcelinskih poletih pa tradicionalni prevozniki še vedno uspešno ohranjajo svojo prevlado. Pri zadnjih je tako še vedno nepogrešljiv nasvet izkušenega potovalnega agenta, ki dobro pozna vse in zlasti posebne ponudbe tradicionalnih prevoznikov – tudi takih, ki jih ne oglašujejo niti na svojih spletnih straneh ali so rezervirane samo za določene trge.

Pri nizkocenovnih letalskih prevoznikih pa je skoraj vedno najugodnejši nakup prek njihovih spletnih strani – nemalo nizkocenovnikov svojih vozovnic sploh ne prodaja kako drugače!

Eni v paketu, drugi pa po delih Medtem ko tradicionalne letalske družbe omogočajo nakup enotne vozovnice tudi takrat, ko je treba prestopati med različnimi prevozniki, nizkocenovni prevozniki prodajajo vozovnice skoraj brez izjeme zgolj za vsak posamezen del. Iz tega izvira še ena praktična posledica: pri nizkocenovnih prevoznikih se vsak polet obračuna ločeno, medtem ko tradicionalni prevozniki pogosto ponujajo ugodnejša povratna potovanja, če se spoštujeta predpisani najkrajši in najdaljši čas bivanja na cilju. Pri tradicionalnih prevoznikih za bistveno nižjo ceno povratne vozovnice zadošča že povratek, ki ne sme biti prej kot prvo nedeljo po odhodu (t. i. Sunday Rule).

Pravočasno, pa ne prekmalu Nakup letalske vozovnice je najbolje načrtovati in končati od enega do štiri mesece pred odhodom. Prej bodo cene praviloma še na zmerni ravni, saj se prve ugodnejše ponudbe pojavijo približno dobre tri mesece pred odhodom. Pri medcelinskih potovanjih so ti roki nekoliko daljši.

Pri tradicionalnih letalskih družbah so cenovne ugodnosti praviloma vezane na nekajtedensko časovno obdobje – najlažje jih izveste, če se na spletni strani prevoznika naročite na njihove elektronske novice. Nizkocenovni prevozniki so glede cen veliko bolj dinamični in nič neobičajnega ni, če se cene za isti polet spremenijo tudi večkrat dnevno. Prevozniki se zavedajo, da je zanje najdražji sedež neprodani sedež, a če je le mogoče, bodo za vsak posamezen sedež poskusili iztržiti kar se da več.

Petki in nedelje praviloma najdražji Ne le, da na letališčih vsi tedni v letu niso enako oblegani, temveč so razlike tudi med dnevi v tednu. Tako bodo predvsem pri nizkocenovnikih skoraj brez izjeme najdražje vozovnice za polete ob petkih in nedeljah, najcenejše pa za srede in torke – pa tudi sobote, če te niso poletne in na poletih za turistično zanimive kraje. Okoli božiča in novega leta cene tradicionalno poletijo v nebo, na severni polobli pa so poleti v zimskih mesecih načeloma cenejši.

Vse to so smernice, ne pa absolutno natančna pravila, kar pomeni, da je kakšna sreda lahko precej dražja od petka, le da je verjetnost za kaj takega precej manjša.

Pri sosedih več nizkocenovnikov V Sloveniji nimamo ravno široke ponudbe nizkocenovnih letalskih prevoznikov, a nekaj se vendarle premika na bolje: easyJet je, denimo, napovedal novi progi, ki bosta povezovali brniško letališče z osrednjima letališčema v Parizu in Milanu, ta bo okrepila že uveljavljeno progo istega prevoznika v London (Stansted) in, upajmo, doživela boljšo usodo kot ukinjeni poskus uvedbe povezave z Berlinom.

Ko pa pogledamo še bližnja letališča v sosednjih državah, se nabor krajev, kamor lahko poletimo z nizkocenovnimi prevozniki, precej poveča. V razpredelnici smo zbrali vse tovrstne možnosti z odhodom iz Slovenije in izbor najbolj privlačnih neposrednih nizkocenovnih povezav z bližnjih letališč severne Italije, južne Avstrije in zahodnega dela Hrvaške.

Od vozlišč še marsikam Toda možnosti s tem še zdaleč niso izčrpane: ko pridemo na eno od večjih letališč, se odpirajo dodatne možnosti za nizkocenovno letenje. Londonsko letališče Stansted je eno od vozlišč prevoznikov easyJet in Ryanair, Köln je zlata jama za iskanje ponudb nemških nizkocenovnikov, Barcelona je najpomembnejše vozlišče družbe Vueling, od koder je med drugim mogoče ugodno poleteti tudi v številne kraje zahodne Španije, na Kanarske otoke, Portugalsko, v Sankt Peterburg, Tel Aviv …

Malo sreče, veliko potrpljenja … Ščepec sreče bo iskanjem spletnih strani gotovo dobrodošel, a se zagotovo splača večkrat pogledati spletne strani vseh prevoznikov, ki letijo na destinacijo ali v njeno bližino. Raziskave kažejo, da povprečen potnik (sicer v ZDA) pregleda spletne strani od štirih do šestih prevoznikov, preden se dokončno odloči za spletni nakup letalske vozovnice – in prav je tako.

Spomniti je treba, da pri tem ne smemo spregledati niti tradicionalnih prevoznikov, kot je slovenski nacionalni prevoznik Adria Airways: včasih nas vendarle prijetno presenetijo s kakšno ugodno ponudbo, čeprav najbrž ne tako pogosto, kot bi si potniki to želeli.

Ne spreglejte