Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
5. 7. 2010,
18.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 7. 2010, 18.42

8 let

Klimatska naprava

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prihaja poletna vročina in z njo povezano iskanje sence in osvežitev. Klimatske naprave bodo spet v središču pozornosti.

Za nakup klimatske naprave se nikakor ne odločite, preden niste natančno določili velikosti prostora, ki naj bi ga klimatska naprava hladila. Upoštevati je treba tudi vse bližnje prostore, ki niso ločeni z zaprtimi vrati, in temu primerno izbrati zmogljivost klimatske naprave. A to je šele začetek. Položaj je ključen Poleg pravilne izbire tipa in zmogljivosti klimatske naprave je pomembna tudi postavitev naprave: preprosto povedano, ohlajen zrak bo le stežka, če sploh, premagal vogale, zato ni mogoče pričakovati, da bo še tako zmogljivi napravi uspelo ohladiti prostor na nasprotnem koncu hodnika, zlasti če ju loči še kakšen pravi kot. Prav tako je treba vedeti, da zaradi dejavnosti v kuhinji lahko pričakujemo, da bomo za ohlajanje tega prostora potrebovali nekaj več moči – tudi za dobro polovico več v primerjavi s sobo enake prostornine. Prav tako ni zanemarljivo, ali ohlajamo prostor, v katerem je vedno prisotnih več ljudi.

Močnejše ni vedno boljše Pri izračunih potrebne zmogljivosti klimatske naprave je treba upoštevati tudi izpostavljenost prostora soncu: če okna niso na neposrednem udaru sonca ali so primerno senčena, se zahtevana zmogljivost klimatske naprave lahko zmanjša za kakšnih pet do 10 odstotkov, prav za toliko pa se poveča, če je lega prostora zelo sončna.

A pozor – tu ne velja pravilo, da je večje in močnejše vedno boljše. Nakup premočne klimatske naprave ni nezaželen zgolj zaradi nepotrebne energetske potratnosti, temveč tudi zaradi tega, ker premočna naprava v premajhnem prostoru lahko ustvari nasproten učinek od želenega, saj se bo prepogosto vklapljala in izklapljala in tako povečala možnost okvare. Kratki časi pomenijo tudi to, da morda naprava ne bo imela dovolj časa za kakovostno uravnavanje vlage.

Za prostor, katerega strop je visok 2,5 metra, v grobem potrebujemo 70 W moči za vsak kvadratni meter površine, dodamo pa še 100 W moči za vsako osebo v tem prostoru (tudi mi smo vir toplote) in prištejemo še vse druge vire toplote, ki bi lahko segrevali prostor – poleg samoumevnih, kot so denimo štedilniki in kuhinjske pečice, ne smemo spregledati niti računalnikov, zlasti če so neprekinjeno vklopljeni.

Prenosne naprave so le zasilna rešitev Prenosne klimatske naprave, ki ne zahtevajo montaže, so lahko zasilna rešitev za ohlajanje kakega manjšega prostora, a je treba vedeti, da te naprave niso tako učinkovite kot tiste, ki zahtevajo montažo. Prenosne naprave nimajo tako učinkovite izmenjave zraka, zahtevajo odvajanje zraka z nadležno cevjo, ki pogosto opleta po tleh, in praviloma ne ponujajo dodatnih funkcij, ki so že kar običajne pri sicer dražjih vgrajenih napravah: uravnavanje vlage, časovni nadzor vklopa in izklopa, pri nekaterih tudi gretje za zimske mesece. Prenosne naprave povzročajo tudi nadležen hrup, ki bo za nekoga morda celo bolj moteč kot toplota v prostoru.

Res pa je, da so veliko ugodnejše, da ne zahtevajo nobenih gradbenih posegov in da, ne nazadnje, vendarle zagotovijo vsaj nekaj svežine v zatohlih prostorih, a nikakor ne tako hitro kot vgrajene naprave.

Mimogrede, če kupujete klimatsko napravo, ki bo vgrajena, skrbno premerite tudi prostor, kjer bo nameščena, saj bo tudi to odločilnega pomena pri nakupu. Zagotovo ne želite po nakupu doživeti razočaranja, da je izbrana naprava za nekaj centimetrov večja od zanjo predvidenega prostora, zato dobro preverite tudi meritve v dokumentaciji izbrane naprave in jo po potrebi vendarle izmerite tudi sami.

Deljeni sistemi za manj hrupa v notranjosti Pri vgradnih klimatskih napravah dosežejo najboljše rezultate, za seveda najvišjo ceno, deljeni sistemi, pri katerih je večji – kompresorski del naprave – nameščen zunaj. Tako bo notranjosti prostorov prizaneseno tudi s hrupom ter vklopi in izklopi kompresorja. Pri teh sistemih pa je vgradnjo skoraj nujno prepustiti strokovnjakom, med katerimi nekateri ponujajo skupno ceno nabave in vgradnje, drugi pa to zaračunajo po ločenih postavkah. Zagotovo še nekaj, kar je treba pravočasno preveriti.

Če je le mogoče, se poskusite še pred nakupom prepričati, koliko hrupa ustvarja izbrana naprava – ko je že vse vgrajeno, bo pot nazaj veliko težja ali celo nemogoča. Dobro pa je, da pri deljenih sistemih ostaja ta hrup večinoma zunaj.

Pri deljenih sistemih so na voljo tudi inverterske naprave, ki so, ob seveda višji ceni, boljše, ker lahko prilagajajo kompresorsko moč razliki temperature, ki jo morajo ohladiti. Deljeni sistemi s toplotno črpalko so bolj uporabni, ker poleg ohlajanja v poletnem času omogočajo tudi ogrevanje v prehodnem času, ko sistemskega ogrevanja še ni ali ni smotrno.

Priboljški Premislite o napravi, ki omogoča časovno nastavljiv vklop in izklop – poženete jo lahko pol ure pred prihodom domov, zaradi takojšnje ohladitve pa se ne vrti "v prazno" ves dan. Daljinski upravljalnik tudi ni več pretirano razkošje, vedno več naprav ponuja dodatne filtre in funkcije za izboljšanje kakovosti zraka.

Dobro je premisliti tudi o garanciji. Nekateri proizvajalci ponujajo dodatno storitev podaljšane garancije, nekateri izvajalci pa samodejno podaljšajo garancijsko obdobje, če pri njem opravljate redno vzdrževanje. Klimatska naprava namreč zahteva določeno vzdrževanje, predvsem čiščenje in menjavo filtrov, kar lahko večinoma sicer opravite sami, a je za celovito skrb to vendarle bolje zaupati preverjenemu strokovnjaku. Pomanjkljivo vzdrževanje ni le pot do nižje učinkovitosti naprave, temveč tudi do neželenih alergijskih reakcij, ki jih lahko povzroči prah.

Naprave z večjo energetsko učinkovitostjo so praviloma dražje, a če jo boste imeli pogosto vklopljeno, bodo prihranki pri stroških vedno dražje električne energije odtehtali razliko v ceni, ostane pa vam še neprecenljivi občutek, da ste naredili nekaj dobrega za okolje. In še nekaj, kar je prepogosto spregledano: nujen pogoj za uspešno hlajenje poleti (in ogrevanje pozimi) je dobra izolacija prostorov – veliko energije se izgublja na oknih in vratih.

Ne spreglejte