Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 12. 2023,
20.50

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

Natisni članek

gradnja Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 24. 12. 2023, 20.50

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Želi si postaviti nadstrešek in jakuzzi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96
nadstrešek | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zanima me, ali potrebujem kakršnokoli dovoljenje za lesen nadstrešek ob hiši in kako velik je lahko. Na eni strani bi mejil s sosedovo parcelo. Pod njim bi bila vrtna garnitura za počitek in jakuzzi. Hvala za odgovor, Tatjana S.

Pravnik na dlani odgovarja:

Novi gradbeni zakon je nekoliko spremenil zahteve pri postavljanju objektov in jih dodatno razdelil na enostavne in na nezahtevne objekte. Enostavni objekti ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, nezahtevni pa ga že potrebujejo.

Uredba o razvrščanju objektov razločuje med nadstreškom in nadstrešnico. Nadstrešek je postavljen ob objekt – nadstrešnica pa je stavba, ki nima nobene obodne stene in je postavljena samostojno. Konstrukcijsko je samostojna, zato je tudi klasificirana samostojno. Lahko se dotika glavnega objekta, vendar le z dveh strani. Če je denimo postavljena znotraj atrija in se glavne stavbe dotika s treh strani, ni več samostojni objekt.

Pravni nasvet_3
Novice Soseda uporablja moje dvorišče kot dovoz. Moram to trpeti?

Nadstrešek je del objekta, h kateremu je prizidan ali pritrjen in je namenjen zaščiti pred zunanjimi vplivi ter je konstrukcijsko povezan z objektom. Med take nadstreške spadata konzolni nadstrešek ali nadstrešek z ravno streho. Iz vašega vprašanja izhaja, da boste najverjetneje postavili nadstrešek z ravno streho.

Nadstreški, katerih površina je manjša od 20 kvadratnih metrov, hkrati pa niso višji od štirih metrov, spadajo med enostavne objekte in zanje ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. 

Nadstreški, katerih površina ni večja od 50 kvadratnih metrov, hkrati pa niso višji od šestih metrov, pa spadajo med nezahtevne objekte in je zanje treba pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte.

Pravni nasvet_3
Novice Sosed je zasadil živo mejo. Nato pa bi rad, da jo obrezujejo kar sosedje?

Postopek je sicer precej preprost, dokumentacijo za gradbeno dovoljenje pa lahko izdelamo sami na predpisanih obrazcih. Pred pričetkom del je treba gradnjo prijaviti. 

Nadstrešnico za avto, letno kuhinjo ali zgolj senco lahko torej ob hiši postavimo kot enostavni ali nezahtevni objekt, tudi če se dotika hiše, pogoj je le, da vanjo ni vpeta, torej je konstrukcijsko samostojna, in ni večja od 20 oziroma 50 kvadratnih metrov.

Glede na vaše navedbe, da bo nadstrešek postavljen na meji s sosedovo parcelo, pa morate spoštovati še odmike od parcelne meje. Če pa bi bil nadstrešek postavljen na mejo obeh parcel, vam svetujemo, da vam sosed napiše soglasje.

hiša
Novice Dostop do parcele so mu popolnoma zagradili. Kaj pa zdaj?
drevo na meji
Novice Kako daleč lahko sosed poreže veje drevju na meji?

Ne spreglejte