Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2019,
16.48

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

2

Natisni članek

Stojan Nikolić poslovanje TEŠ HSE

Sreda, 5. 6. 2019, 16.48

4 leta, 11 mesecev

Zaradi Teš v rdečih številkah tudi HSE

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

2

HSE | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Slabše poslovanje Termoelektrarne Šoštanj, ki je lani še poglobila izgubo, je v rdeče številke potisnilo tudi skupino HSE. Ta je imela lani za 31 milijonov evrov izgube, je dejal generalni direktor HSE Stojan Nikolić in večji del izgube skupine pripisal prav izgubi Teš, ki sicer posluje skladno z načrtom.

Nikolić je ob robu konference o prihodnosti energetike v Šaleški dolini še dejal, da kljub večji čisti izgubi Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki je na letni ravni narasla z 32,6 milijona evrov na 47,2 milijona evrov, Holding Slovenske elektrarne (HSE) obvladuje to izgubo, saj je v okviru načrtov. Večjo izgubo Teša pa je pripisal predvsem slabitvam.

Izguba iz poslovanja Teša je lani znašala 33 milijonov evrov (leto prej 5,8 milijona evrov, v letu 2016 pa 14,7 milijona evrov), dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa se je s predlanskih 30,3 milijona evrov lani znižal na 22,2 milijona evrov, kar je malenkost nad tistim v letu 2016.

Mirko Marinčič, Zoran Janković
Novice Vladno kadrovanje: ni pomembno, ali je bil Janšev, zdaj je naš

Do konca meseca tretji član uprave

Stojan Nikolić | Foto: STA , Foto: STA , Teš sicer začasno vodi Mitja Tašler, ki je bil na to mesto imenovan do konca avgusta. Ob tem je Nikolić napovedal, da bo v upravo HSE do konca meseca imenovan tretji član uprave, ki so bo ukvarjal z maloprodajo in bo od generalnega direktorja prevzel tudi nekatere dnevne aktivnosti.

Prvi mož HSE se je ob tej priložnosti dotaknil tudi nekaterih aktualnih vprašanj. Spomnil je, da še vedno ni urejena koncesija za gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi, o kateri se usklajujejo že dve leti in pol, končnega dogovora pa še ni.

Stojan Nikolić
Novice Prijatelji v bančni sanaciji: kaj ima z njimi najvplivnejši energetik?

Kljub hidroelektrarnam je mogoče ohraniti habitate na Muri

Kljub temu, da je vlada nedavno zaustavila gradnjo hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri, pa nameravajo v HSE po njegovih besedah okoljevarstvenikom dokazati, da je tudi z gradnjo hidroelektrarne mogoče ohraniti habitate Mure.

V primeru odvzema koncesije Dravskim elektrarnam Maribor bo vračilo več milijonov evrov, ki so jih že vložili v pripravo dokumentacije, neizpodbitno. "Zdaj, ko je samo ustavljen državni prostorski načrt, je treba narediti analizo, kateri stroški so nastali, potem se bodo odločili o nadaljnjih korakih," je dodal.

Ne spreglejte