Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
13. 8. 2015,
12.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nafta cena nafte Opec

Četrtek, 13. 8. 2015, 12.46

7 let, 2 meseca

Zakaj cene nafte še kar drsijo navzdol

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nagel upad cen nafte, ki se je začel lani in se še kar nadaljuje, je presenetil trg. Vzrokov je več in so med seboj povezani. Kako se bodo cene po napovedih analitikov gibale v prihodnje?

Cene bencinov, dizla in kurilnega olja se bodo ob polnoči znižale. Med junijem in januarjem lani so cene nafte med drugim zaradi presežkov ponudbe ameriške nafte iz skrilavca zgrmele za več kot 60 odstotkov in pristale pri 45 dolarjih na sod. Zaradi devalvacije kitajskega juana so se cene minuli teden spustile še nižje, teksaška lahka nafta pa je upadla na novo najnižjo vrednost po marcu 2009.

Povprečna inflacijsko prilagojena cena nafte od leta 1946 je sicer 44 dolarjev za 159-litrski sod, kar pomeni, da je cena nafte trenutno na zgodovinskem povprečju.

Prve ocene o nedobičkonosnosti črpanja nafte iz skrilavcev povsem zmotne "Vse se je začelo lani, ko je Savdska Arabija dala neuradno košarico Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec) in je v nasprotju z željo drugih nadaljevala oziroma celo povečala količino načrpane surove nafte. Razlog za takšno potezo je bil v ohranitvi tržnega deleža, ki so ga počasi začeli izgubljati zaradi severnoameriških proizvajalcev nafte iz skrilavca," pojasnjuje upravljavec skladov Izidor Jerman iz družbe Alpen Invest.

Dodaja, da so se prvotne ocene o nedobičkonosnosti črpanja nafte pod 80 dolarji za sod izkazale za povsem zmotne. "Očitno večina proizvajalcev posluje z dobičkom tudi, ko so cene nafte pod 50 dolarjev za sod. Koliko časa bodo lahko tako nadaljevali, predvsem zaradi manjših naložb v raziskave in razvoj, bo pokazal čas. A za zdaj ni videti, da bi se trend spremenil," pravi Jerman.

Načrti Opeca se niso uresničili Za zadnje pocenitve nafte kot tudi preostalih surovin sta po Jermanovem mnenju dva poglavitna razloga. "Prvi je nižja gospodarska rast na Kitajskem in tako v preostalih državah v razvoju, drugi pa je podpisan iranski sporazum, ki bo Iranu omogočil, da na trg pošlje dodatne količine surove nafte. ZDA že tako razpolagajo z največjimi zalogami nafte v zgodovini, kar je nedvomno znamenje, ki ne bo pripomoglo k rasti cene nafte," še napoveduje glavni upravljavec v Alpen Investu.

V zadnjem tednu je k dodatnemu upadu cen po ocenah upravljavca v KBM Infondu Uroša Seliča pripomoglo še mesečno poročilo Opeca. Ta pravi, da je Opec kljub znižanju proizvodnje največje članice Savdske Arabije v povprečju načrpal več kot 32 milijonov sodov na dan, kar je največ po letu 2012. "Opec očitno še vedno stavi na upad produkcije tekmecev zunaj kartela, predvsem ZDA, Rusije in Kanade, katerih stroški črpanja so višji od trenutne cene. A njihova predvidevanja se še niso uresničila, saj tudi oni poročajo o rekordni proizvodnji," pojasnjuje Selič.

Matej Mazi iz družbe NLB Skladi poleg naštetih dejavnikov nižjo ceno nafte pripisuje še presenetljivi rasti črpanja surove nafte v Iraku.

Drastičnega zvišanja cen še ni mogoče pričakovati Lani tudi nihče od analitikov ni pričakoval, da bodo večji proizvajalci iz skrilavca tako dolgo vztrajali v igri. Istočasno nihče ni mogel predvideti, da bo kitajsko gospodarstvo v tem letu zašlo v težave, še manj pa, da se bo pojavil nesporazum z Iranom. Zadnje bi lahko po ocenah svetovne banke ceno znižalo za okoli 10 dolarjev na sod.

"Omenjena dejstva so pripomogla k nadaljnji pocenitvi nafte in njenih derivatov, glede na okoliščine do konca leta pa ni mogoče pričakovati obrata v ceni nafte," je prepričan Jerman.

Gibanje cen vedno nepredvidljivo Selič pa poudarja, da je bilo gibanje cen nafte vedno nepredvidljivo. "Na trenutnih ravneh cena nafte ne more ostati dalj časa, saj so mejni stroški večine proizvajalk precej višji od 50 dolarjev za sod. Menim, da bo do konca leta za sod nafte treba odšteti več, blizu 60 dolarjev," napoveduje upravljavec KBM Infonda.

Mazi v prihodnjih letih pričakuje gibanje cen nafte med 45 in 60 dolarji za sod. "Cena, višja od 60 dolarjev, bi sprostila dodatno ponudbo nafte iz skrilavcev. Ocenjeni strošek pridobivanja te nafte je blizu 60 dolarjev, a se bo z razvojem tehnologije postopoma še zniževal. Cena, nižja od 50 dolarjev, bi dodatno znižala ponudbo takšne nafte ter spodbudila povpraševanje po na primer bolj potratnih avtomobilih in manjši porabi obnovljivih virov energije," je sklenil upravitelj premoženja v NLB Skladih.

Ne spreglejte