Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
11.17

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljanska banka Hrvaška

Petek, 25. 1. 2013, 11.17

3 leta, 4 mesece

Zagrebško sodišče odločilo v prid Hrvaške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jutarnji list o lanski razsodbi, da morajo slovenske banke Hrvaški vrniti 254,76 evra, zamudne obresti in sodne stroške. Sodba ni pravnomočna, Slovenija se je pritožila.

Kot piše današnji Jutarnji list, gre res za simboličen znesek, vendar bi lahko odločitev zagrebškega občinskega sodišča odprla popolnoma novo stran v hrvaški pravni praksi v primeru nekdanjih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke v Zagrebu.

Rogić: Slovencem sem govoril, da je treba čim prej najti rešitev Hrvaški dnevnik povzema izjavo hrvaškega pogajalca (skupaj s Francetom Arharjem iščeta rešitev za vprašanje nekdanjih deviznih vlog hrvaških varčevalcev zagrebške podružnice LB) in strokovnjaka Hrvaške narodne banke Zdravka Rogića, da je Slovencem nenehno razlagal, da ne smejo čakati, da bodo hrvaška sodišča na podlagi odločitve Vrhovnega sodišča začela sprejemati sodbe proti nekdanji Ljubljanski banki, ker bodo takrat odločitve takojšnje in bodo imele takoj tudi posledice, temveč da je bolje najti rešitev, ki bi preprečila val takšnih sodb hrvaških sodišč.

Slovenija vztraja, da se vprašanje nekdanjih deviznih vlog reši v skladu s sporazumom o sukcesiji Kot še piše Jutarnji list, je v omenjenem sodnem postopku Privredna banka Zagreb od Ljubljanske banke in NLB-ja zahtevala povračilo dolga, slovenska stran (predstavniki nekdanje Ljubljanske banke in Nove ljubljanske banke) pa je med postopkom trdila, da bi morala dolg vrniti Narodna banka Jugoslavije oziroma da se to vprašanje reši v okviru sukcesije.

Rogić: Umik tožb proti LB-ju in NLB-ju bi pomenil darilo Sloveniji Hrvaški pogajalec Zdravko Rogić je včeraj za Jutarnji list še povedal, da bi hrvaški pristanek na slovensko zahtevo, da se umaknejo tožbe proti LB-ju in NLB-ju na hrvaških sodiščih, dejansko pomenil, da Hrvaška 278,8 milijona evrov podarja Sloveniji. V tem primeru bi po mnenju omenjenega hrvaškega strokovnjaka in nekdanjega viceguvernerja HNB-ja nastopilo zastaranje in Hrvaška teh tožb ne bi mogla več obnoviti. Klisović: Hrvaška ne namerava umakniti pooblastil, če Arhar in Rogić ne bosta ponudila rešitve Namestnik hrvaške zunanje ministrice, Joško Klisović, je kot poroča STA, v današnji oddaji Poligraf hrvaškega radia povedal, da Hrvaška ne namerava umakniti pooblastil, če finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić ne bosta ponudila rešitve, ki bo sprejemljiva za obe vladi.

Ne spreglejte