Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
16.37

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NLB prodaja Bruselj Mateja Vraničar Erman

Četrtek, 21. 12. 2017, 16.37

6 let, 4 mesece

Vlada odložila prodajo NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
NLB | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vlada je potrdila uradni predlog za spremembo zaveze glede privatizacije NLB, ki ga pošilja Evropski komisiji. V njem predlaga, da se prodajne postopke za NLB odloži in za vmesno obdobje imenuje upravljalskega zastopnika, ki pa ne bo sodeloval pri novih postopkih prodaje, je povzela ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

"Bistvo je, da se v uradnem predlogu komisiji predlaga, da se prodajne postopke za NLB odloži in da se ti začnejo v letu 2018 z namenom, da se končajo leta 2019. Za vmesno obdobje pa Slovenija predlaga, da se imenuje tako imenovanega upravljalskega zastopnika, ki bi v tem obdobju upravljal to naložbo države, ne bi pa imel pristojnosti v prodajnem postopku, ki bi ga vodil Slovenski državni holding," je po seji vlade povedala ministrica.

Neodvisni upravljavski zastopnik oziroma zaupnik bo izbran na mednarodnem javnem razpisu, so pojasnili na finančnem ministrstvu, soglasje k imenovanju pa bi po vladnem predlogu morali podati tudi Evropska komisija in Evropska centralna banka.

Vlada bo predlog v Bruselj uradno poslala danes, po zagotovilih Evropske komisije, ki jih povzemajo na finančnem ministrstvu, pa je dokument nov pravni okvir za nadaljevanje pogovorov o spremembi zavez oziroma za nadaljnje odločitve komisije. Pogovori med stranema se bodo tako nadaljevali predvidoma v januarju.

Izida ne more napovedati

Kakšen bo izid, ministrica ne more napovedati. "Kar nekaj pogovorov smo opravili, potrebna bodo dodatna pogajanja. V tem trenutku težko ocenim, kakšna je stopnja verjetnosti, ampak dosedanji pogovori so bili konstruktivni in na takšno držo računam tudi v prihodnje," je poudarila. K vsem dodatnim dogovorom s komisijo bo morala sicer na koncu soglasje spet dati vlada.

Ministrica je v Bruslju pred tedni predstavila predlog, da bi Slovenija preložila prodajo NLB. Ali bo Evropska komisija predlog podprla, ne more napovedati. | Foto: Ana Kovač Ministrica je v Bruslju pred tedni predstavila predlog, da bi Slovenija preložila prodajo NLB. Ali bo Evropska komisija predlog podprla, ne more napovedati. Foto: Ana Kovač

Ključni cilji vlade po navedbah ministrstva tudi v nadaljevanju pogovorov ostajajo ohranitev kontrolnega deleža 25 odstotkov in ene delnice, izvedba privatizacije po tržnih pogojih, ki bodo omogočili maksimalno povrnitev davkoplačevalskih sredstev, vloženih v sanacijo banke konec 2013, in ohranitev NLB kot močne regionalne finančne ustanove.

Ponovna preložitev ni izključena

Vlada bi prodajo 75 odstotkov minus ene delnice NLB, h kateri se je zavezala konec leta 2013 v zameno za odobreno državno pomoč banki, tako v vsakem primeru preložila na čas po parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Na vprašanje, kaj če bodo takrat prodajni postopki ponovno odloženi, je ministrica odgovorila: "Ponovna sprememba zavez ni nemogoča, verjamem pa, da je vsaka naslednja težja."

Prihodnje leto naj bi stekli tudi privatizacijski postopki za Abanko, k prodaji katere se je država zavezala iz istih razlogov kot za NLB. A tu gre po navedbah ministrice za drugačen postopek: banko bodo prodajali v celoti z iskanjem strateškega partnerja, ne po metodi prve javne ponudbe delnic (IPO), kot je bilo predvideno za NLB.

Ne spreglejte