Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2011,
7.14

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 1. 2011, 7.14

7 let, 6 mesecev

Svetelšek odstopil z mesta prvega moža Petrola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Aleksander Svetelšek je na seji nadzornega sveta odstopil z mesta predsednika uprave Petrola, nadzorniki pa so njegov odstop sprejeli.

Svetelška bo s 1. februarjem nasledil sedanji predsednik uprave Istrabenza Tomaž Berločnik, do njegovega nastopa pa bo upravo največje slovenske energetske družbe vodil Rok Vodnik, član uprave Petrola.

Osrednja tema je bilo poslovanje z SCT Nadzorni svet Petrola je obravnaval poročilo uprave v zvezi s poslovanjem z največjim slovenskim gradbenim podjetjejm SCT in odvetniško pisarno Dušan Korošec, preveril predlagano dokumentacijo in ustrezna pravna mnenja. Revizijsko komisijo je nadzorni svet zadolžil, da do konca februarja zagotovi izvedbo revizije vseh navedenih poslov, je po seji povedal prvi nadzornik Tomaž Kuntarič.

Ostaja kot svetovalec uprave Svetelšek ostaja v Petrolu še šest mesecev kot svetovalec uprave. Nadzorni svet je namreč upošteval dosedanje delo uprave pod njegovim vodstvom. "Uprava je v tem času delovala dobro, poslovno-izidno je družba na nivoju izpred krize, začeti pa so tudi za družbo dolgoročno pomembni procesi poslovanja," je povedal Kuntarič.

Svetelšek je, kot je dejal Kuntarič, odstopil zaradi objektivne odgovornosti. "Želim povedati, da sem podal odstopno izjavo zato, ker se je o zadevi veliko polemiziralo. Družba potrebuje mir, zato da z velikimi koraki stopa naprej," pa je povedal Svetelšek in dodal, da je uprava Petrola "tudi v primeru SCT delovala v dobro družbe, tako kot v dobi celega mandata".

Berločnik sodeloval pri reševanju Istrabenza Svetelška bo na položaju predsednika uprave nasledil Berločnik, ki bo petletni mandat nastopil s 1. februarjem. "Berločnika nadzorni svet dobro pozna, bil je že član nadzornega sveta v tej sestavi, pomembno je sodeloval v reševanju Istrabenza. To mu je tudi uspelo, je priznan strokovnjak in menedžer in verjamemo, da bo uspešno nadaljeval vodenje tako pomembne slovenske družbe, kot je Petrol," je povedal Kuntarič.

Berločnik je ob tem dejal, da je imenovanje na čelo Petrola zanj "velika čast, predvsem pa odgovornost". S torkom bo podal odstopno izjavo kot predsednik uprave Istrabenza, o tem, kdo bo prevzel vodenje Istrabenza, pa ni želel govoriti. Petrol je sicer največji posamični lastnik Istrabenza, v koprskem holdingu ima skoraj tretjinski delež.

Prevzeli za 160.000 evrov terjatev do SCT Berločnik je magister ekonomskih znanosti. Med drugim je bil predsednik uprave družbe Donit Tesnit, bil pa je tudi član nadzornega sveta Petrola in Skimarja.

Nadzorni svet Petrola je sejo sklical po tem, ko so v javnosti zaokrožile informacije, da naj bi Petrol novembra lani od odvetniške pisarne Dušana Korošca prevzel za 160.000 evrov terjatev do SCT. Nadzorniki so zato želeli preveriti, ali so v poslu med SCT, omenjeno odvetniško družbo in Petrolom nastale morebitne škodljive posledice za največjo slovensko energetsko družbo.

SCT Petrolu dolguje že več kot 10 milijonov evrov? Mediji so poročali tudi, da naj bi SCT Petrolu dolgoval že več kot 10 milijonov evrov, čeprav so te navedbe v upravi naftne družbe minuli teden zanikali in zagotovili, da so terjatve Petrola do SCT bistveno nižje. Glede posla s Korošcem pa so dejali, da je bil ta izpeljan v korist družbe Petrol in njenih delničarjev ter v okviru že omenjenih prizadevanj za zniževanje terjatev do SCT, ki je konec minulega leta vložil predlog za prisilno poravnavo.

Svetelšek je mandat za sestavo uprave Petrola dobil junija 2009. Dober mesec kasneje je nadzorni svet družbe na njegov predlog v upravo imenoval Romana Dobnikarja, Maričo Lah, Janija Živka in Roka Vodnika, nova uprava pa je naloge prevzela 31. avgusta 2009.

47-letni Svetelšek je diplomirani ekonomist, ki je svojo poklicno pot začel v podjetju Hmezad iz Šmarij pri Jelšah, nadaljeval pa v podjetju Horizont Maribor. Leta 2001 je prevzel mesto direktorja družbe Engrotuš, pozneje pa je postal generalni direktor Tuš Holdinga in predsednik uprave družbe Engrotuš, pot pa ga je nato vodila na čelo Petrola. Od oktobra 2009 je Svetelšek tudi predsednik Združenja Manager.

Ne spreglejte