Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2013,
14.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bonitetna ocena Velika Britanija

Sobota, 20. 4. 2013, 14.52

7 let, 2 meseca

Status države AAA Veliki Britaniji odvzel še Fitch

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bonitetna hiša Fitch je sledila agenciji Moody's in Veliki Britaniji odvzela najvišjo bonitetno oceno AAA. Oceno ji je znižala za eno stopnjo, napovedi za naprej pa so stabilne.

Fitch je že marca Veliki Britaniji znižal obete na negativne in jo postavil na t. i. seznam budnega opazovanja z veliko verjetnostjo za znižanje ocene (credit watch negative). Gre za drugo izmed treh vodilnih svetovnih bonitetnih hiš, ki je Otoku odvzela prestižni status države z najvišjo oceno državnega dolga. Z njo se je ponašala 35 let.

Razlog za nižanje so slabe gospodarske in javnofinančne napovedi Podobno kot februarja Moody's je tudi Fitch kot glavne argumente za znižanje navedel slabše gospodarske in javnofinančne obete za to veliko evropsko gospodarstvo, zaradi česar so v agenciji navzgor popravili oceno tako za javnofinančni primanjkljaj kot za javni dolg.

Fitch tako zdaj napoveduje, da bo javni dolg v proračunskem letu 20152016 dosegel 101 odstotek bruto domačega proizvoda (BDP) in se nato postopoma začel zniževati šele po fiskalnem letu 20172018. Prej je Fitch pričakoval, da bo dolg vrhunec dosegel pri 97 odstotkih BDP in se začel zniževati že v proračunskem letu 20162017.

Fitch poslabšal napovedi za gospodarsko rast Poleg tega javnofinančni primanjkljaj po Fitchevih ocenah do predvidenega konca trenutnega parlamentarnega sklica, to je do leta 2015, ne bo upadel pod šest odstotkov BDP, kar bo v prihodnosti zahtevalo dodatne boleče ukrepe za uravnoteženje javnih financ.

Prizadevanja za stabilizacijo javne blagajne že zdaj ob negativnih učinkih zunanjega okolja, predvsem zaradi krize v območju evra, negativno vplivajo na gospodarsko dejavnost. Fitch je tako poslabšal napovedi za gospodarsko rast, in sicer za letos z 1,5 na 0,8 odstotka, za prihodnje leto pa z dveh na 1,8 odstotka.

Odvzem statusa AAA Veliki Britaniji ni škodoval Fitch pa ob tem poudarja tudi številne trdne finančne in gospodarske temelje Velike Britanije, zaradi česar država še naprej uživa zelo visoko oceno.

Kot enemu od glavnih svetovnih finančnih središč pa ji niti odvzem statusa države AAA v preteklih tednih ni prav nič škodoval, saj se še naprej zadolžuje poceni, njen dolg pa velja za zelo varno naložbo.

Ne spreglejte