Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,88
NiceHash Martin Škorjanc Marko Kobal

Natisni članek

Četrtek, 28. 12. 2017, 11.37

6 let, 6 mesecev

Spremembe v vrhu okradenega slovenskega podjetja NiceHash

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,88
Nicehash | Foto Reuters

Foto: Reuters

Družba NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut in je bila tarča hekerskega napada, ima novega direktorja in lastnika. Dozdajšnjega direktorja Marka Kobala je prejšnji teden zamenjal Zdravko Poljašević, Kobal pa je s svojo družbo Bitorious tudi izstopil iz lastništva družbe, ki ima novega solastnika - družbo Fleming digital.

NiceHash, ki je v začetku meseca z računov izgubil okrog 4.700 bitcoinov, je bil v času napada v lasti Kobala, ki je prek Bitoriusa obvladoval 45 odstotkov družbe. Njegov solastnik je bil prek družbe H-Bit Martin Škorjanc, oče avtorja in glavnega razvijalca v družbi Matjaža Škorjanca, ki je bil pred leti obsojen zaradi izdelave zlonamernega računalniškega programa za vdor v informacijske sisteme.

Po vdoru in kraji bitcoinov spletna platforma dva tedna ni delovala, prejšnji teden pa so na spletni strani ob ponovnem zagonu navedli, da so pridobili tuje vlagatelje, s katerim bodo "rudarjem" lahko povrnili ukradena sredstva.


Ljubljanskemu podjetju z ukradenimi milijoni mahajo pred nosom 


Marko Kobal (na fotografiji levo) se umika iz podjetja kot direktor in tudi kot solastnik. | Foto: Facebook Marko Kobal (na fotografiji levo) se umika iz podjetja kot direktor in tudi kot solastnik. Foto: Facebook

Za 175 tisoč evrov postali 35-odstotni lastniki NiceHasha

Kot je razvidno iz danes objavljenega sklepa na Ajpesu, je v družbo 19. decembra lastniško vstopila družba Fleming digital iz Postojne, ki je v stoodstotni lasti Aljoša Šokića. Fleming digital je z vložkom 175 tisoč evrov postal lastnik 35 odstotkov NiceHasha, medtem ko je Škorjančev H-Bit svoj vložek povečal z 275 tisoč na 325 tisoč evrov in s tem delež s 55 na 65 odstotkov.

Novi direktor Poljašević je tudi direktor podjetja Kreativni najemi, ki se ukvarja s prodajo in oddajo vozil. Lani je imelo podjetje po podatkih poslovnega asistenta bizi.si 3,1 milijona prihodkov in 50 tisoč evrov dobička.

Ob našem klicu ni želel dajati dodatnih informacij o tem, kaj pomeni njegov prihod na čelo podjetja. Dejal je, da bodo v petek ali v začetku prihodnjega leta na svoji spletni strani objavili sporočilo za javnost.


Okradeno slovensko podjetje: Vsem bomo vrnili denar


Pokradli 56 milijonov evrov

Papirnata denarnica bitcoin | Foto: Reuters Foto: Reuters Njihov sistem je bil napaden 6. decembra, ko so jim odtujili vse bitcoine na računu, ki so bili v času kraje vredni približno 56 milijonov evrov. Preiskava napada še poteka, pri tem pa avtorji slovenske družbe sodelujejo s preiskovalci in forenziki. Po napadu so okrepili tudi varnost.

Avtor in glavni razvijalec sistema v družbi NiceHash Matjaž Škorjanc je po hekerskem vdoru dejal, da v ozadju napada najbrž niso bili finančni interesi, ampak škodovanje platformi. Po njegovem mnenju je bil ta napad eden največjih in najbolj sofisticiranih hekerskih napadov v kriptosvetu vseh časov.

Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo na seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

Ne spreglejte