Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
12.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Združenje nadzornikov Slovenije

Sreda, 28. 8. 2013, 12.34

7 let, 2 meseca

Sod nad GGM z izredno skupščino Luke Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska odškodninska družba (Sod) je na upravo Luke Koper naslovila zahtevo za čimprejšnji sklic skupščine. Sod predlaga zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta, ki zastopajo kapital.

Namesto njih predlagajo imenovanje šestih predstavnikov Soda, vključno z vsemi tremi člani uprave Soda. Sod, ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja s kapitalskimi naložbami države, predlaga, da se kot nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolijo predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič ter člana uprave Matej Runjak in Matej Pirc. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Matej Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda, je razvidno iz zahteve, ki jo je Luka Koper objavila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Zamenjali bi sedanje predstavnike kapitala v nadzornem svetu Dina Klobasa, Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabino Mozetič.

Predlagajo tudi spremembe statuta družbe Sod predlaga tudi, da delničarji Luke Koper sprejmejo spremembe statuta družbe na način, da se sklic skupščine hkrati z dnevnim redom in predlogom sklepov objavi na javno dostopnih spletnih straneh družbe, na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve ter v časopisu Delo ob spoštovanju obveze objave sklica v skladu s predpisi, ki urejajo trg finančnih inštrumentov.

Sod skupščino zahteva v imenu države, ki ima v lasti 51 odstotkov Luke Koper, in v imenu Soda, ki ima v lasti 11,13 odstotka Luke. Poslovodstvo družbe mora po zakonu o gospodarskih družbah sklicati skupščino, če to zahtevajo delničarji, ki imajo skupno v lasti vsaj dvajsetino osnovnega kapitala. Na to zahtevo mora skupščina odločati čim prej, vendar najpozneje v dveh mesecih od prejema zahteve, sicer lahko sodišče delničarje, ki so postavili zahtevo, pooblasti za sklic skupščine.

DL in DeSUS potezo Soda pozdravljata V koalicijskih DL in DeSUS pozdravljajo potezo Soda. Za prvaka DL Gregorja Viranta je to prava poteza, predsednik DeSUS Karl Erjavec pa dodaja, da je bila ta nujno potrebna.

V območni organizaciji SD Koper pa opozarjajo, da interpretacije posameznikov iz koprske oblasti, kako je lokalna skupnost zadovoljna z razpletom dogodkov v Luki Koper, ne smemo in ne moremo posploševati. "Za naše edino okno v svet si želimo le najboljšo izbiro, brez politikantstva in osebnih interesov," so zapisali.

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič pa je zaradi zahteve za sklic skupščine Luke Koper za ponedeljek sklical izredno sejo občinskega sveta. "Na Mestni občini Koper smo nad odzivi vrha slovenske politike in številnih vidnih institucij in osebnosti zgroženi ter zaskrbljeni, saj bi pričakovali, da bi odgovorna politika pri odločitvah o tako pomembnih gospodarskih subjektih kot je Luka Koper, delovala v smeri napredka," so zapisali.

Združenje nadzornikov za postopek zoper svojega člana Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) pa je častnemu razsodišču ZNS dalo pobudo za presojo začetka postopka zoper svojega člana zaradi kršitve etičnega kodeksa združenja. Pobuda se nanaša na člana, ki je kot nadzornik sodeloval v postopku imenovanja novega predsednika uprave Luke Koper, v združenju pa njegovega imena ne morejo razkriti.

Ne spreglejte