Tina Vovk

Četrtek,
17. 10. 2013,
22.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sandi Češko

Četrtek, 17. 10. 2013, 22.00

7 let, 2 meseca

Slovenija potrebuje zgodbe o uspehu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenci smo premalo optimistični in preveč črnogledi, ključ za uspeh slovenskih podjetij pa so inovacije, se strinjata najbogatejši Slovenec Sandi Češko in ameriški poslovnež Zev Gurion.

Kako privabiti ameriške investitorje v Slovenijo je bila rdeča nit prvega dne slovensko-ameriške poslovne konference, ki jo je organizirala ameriška trgovinska zbornica (AmCham) v Sloveniji. Češko, soustanovitelj in lastnik Studia Moderna, je prepričan, da bi morali narediti več na podobi Slovenije: "Američani vidijo v Sloveniji le probleme, berejo samo o tem, kako se pri nas ne da nič investirati. Politiki bi morali narediti več na promociji, nakazati kaj je pozitivno, pojasniti negativne stvari." Slovenci smo preveč kritični do sebe, tudi gospodarstvo išče samo probleme, napake in ne tisto, kar je dobro: "Je pa dobrih stvari veliko, tudi v taki situaciji, v kakršni smo."

Priložnost za inovativna slovenska podjetja Ne poznam tujega investitorja, ki bi obžaloval, da je vložil v slovensko gospodarstvo. Imamo dobra podjetja, marljive in produktivne ljudi, vidi razloge za optimizem. Najbogatejši Slovenec ameriški trg vidi kot veliko priložnost za inovativna podjetja, ki jih imamo v Sloveniji veliko. "Slovenci smo zelo inovativni in tudi perfekcionisti." Veliko konkurenčnost ameriškega trga vidi kot prednost, saj tamkajšnja podjetja vedno iščejo najboljše rešitve. "Če imaš rešitev za njihove probleme, te ne vprašajo, kdo si, kaj si, ampak so ti vrata odprta. To je izjemna priložnost za slovenska podjetja, ki imajo inovacije," je prepričan.

Gurion, izvršni direktor Akron BioMedical Corridor, pot do investicij prav tako vidi v inovacijah: "Imeti moraš inovacije, v katere se splača investirati." Investitorje, razlaga, privabljajo zgodbe o uspehu, tako kot pri nogometu: "Ko skavti iščejo igralce gredo v Španijo, Anglijo, … Če bi v Sloveniji imeli zvezdnike, bi vsi prihajali sem. Potrebujete nekaj zgodb o uspehu, kar se bo, sem prepričan, zgodilo."

Sedež Gurionovoga podjetja v mestu Alron v zvezni državi Ohio. Skoraj dva milijonsko mesto, danes znano kot mesto inovacij, je na pot uspeha popeljal župan Don Plusquellic, ki je po mnenju Guriona skrivnost uspeha mesta. "Na položaju je že 26 let. Niso ga nenehno motile politične spremembe. Je močna osebnost z dobro ekipo," pove o njem in doda, da ima mesto, katerega moto je "Ko sodelovanje oživi inovacije", tesno povezano skupnost. Prepričan je, da bi recept za uspeh Akrona, lahko deloval tudi v Sloveniji. "Stari ste 22 let. Mladi ste. Predlagal bi, da se Slovenija odloči, kaj želi biti, ko odraste, kaj je vaša vizija, ali želite biti središče globaliziranega sveta? Če da, potem to povejte," svetuje.

"Slovenija je čudovita, zakaj tega ne oglašujete?" "Sami sebi ste najhujši sovražnik. Niste optimistični. Spremembe se začnejo od znotraj. Ljudje države so njeni najboljši ambasadorji. Vedeti morate, kaj je dobrega, kaj je optimističnega pri vas. Ljudje so radi v družbi ljudi, ki so srečni. Smejte se, bodite optimistični. Zakaj bi tuji vlagatelj vložil denar nekam, kjer vsi mislijo, da bo jutri konec sveta? To nima smisla. Slovenija je čudovita država, zakaj tega ne oglašujete?," je bil Gurionov komentar po celodnevnem poslušanju razprav o Sloveniji.

Izvršna direktorica AmChama v Sloveniji Ajša Vodnik poudarja, da sta ZDA in Evropska unija največja partnerja, tako investicijsko kot trgovinsko, vendar Slovenija tukaj nima dovolj velikega kolača. Tako kot Češko v ameriškem trgu vidi priložnost za slovenijo, "kajti trg je zahteven, je pa referenčen". Ameriških investicij, tako kot drugih, je v Slovenijo premalo, se strinja in upa, da bomo dobili več ameriških investitorjev, "ker pripeljejo s seboj tudi pravo korporativno upravljanje, kjer je pa še posebej pomembno, kdo bodo lastniki. Ali bodo družbeno odgovorni, ali bodo znali imeti pravo upravljanje. Pomembno se mi zdi, da ameriški lastniki vedno postavijo lokalne ljudi za šefe v svojih podjetjih."

30 morebitnih investitorjev Verjame, da interes med ameriškimi podjetji za vlaganje v Slovenijo obstaja: "Tukaj (na konferenci) je več kot 30 takih, ki želijo resno investirati. Moramo pa se zavedati, da je Slovenija dva milijonski trg, ki ima sicer geostrateško dobro pozicijo, vendar nima verjetno dovolj pripravljenih paketov za tuje investitorje." Tujce lahko od vlaganja odvrne marsikaj, "tudi politična nestabilnost in neprestano ugibanje, ali bo Sloveniji uspelo ali ne. Ti ne neseš svojih zlatih jajc v košaro, ki je tik pred tem, da se prevrne. Verjamem, da Slovenija ni na tem in da bi morali znati bolje komunicirati, da je Slovenija država priložnosti." Sama ostaja optimistična: "Sem mama treh otrok. Kaj pa naj bom če ne optimistična, da v tem prostoru uspejo."