Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
6. 4. 2023,
15.55

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

8

Natisni članek

Bruno Bonifačić turizem Hrvaška Podeželski turizem

Četrtek, 6. 4. 2023, 15.55

1 leto, 1 mesec

Slovenci najštevilčnejši gosti na Hrvaškem

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

8

Podeželski turizem na Hrvaškem | Foto Hrvaška turistična skupnost

Foto: Hrvaška turistična skupnost

Slovenci, ki so za Nemci tradicionalno drugi najštevilčnejši med tujimi gosti na Hrvaškem, so v prvem četrtletju letošnjega leta prehiteli nemške goste. Hrvaška vse bolj stavi na celoletni in regionalno bolj uravnotežen trajnostni turizem, zato si veliko obeta tudi od podeželskega turizma.

Slovenski gostje so bili v prvih treh mesecih letošnjega leta najštevilčnejši tuji turisti na Hrvaškem. Opravili so sto tisoč prihodov in 250 tisoč nočitev, kar v primerjavi z rekordno turistično sezono iz leta 2019 predstavlja za 18 odstotkov več prihodov in skoraj četrtino več nočitev kot pred štirimi leti. Največkrat so prespali v Istri, Kvarnerju, Krapinsko-zagorski in Zadarski županiji.

Hrvaška sicer od začetka tega leta beleži odlične rezultate v turizmu z več kot milijon prihodov turistov in rastjo nočitev. Za velikonočne praznike pričakujejo več kot 160 tisoč turistov, ki naj bi ustvarili 550 tisoč nočitev. Delež slovenskih gostov naj bi znašal od 20 do 30 odstotkov.

Hrvaška turistična skupnost
Novice Hrvaška lani s 13 milijardami evrov prihodkov od tujih gostov

Da so napovedi letošnje turistične sezone zelo dobre, je na srečanju z novinarji v Ljubljani poudaril tudi direktor predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Bruno Bonifačić. Po njegovih besedah Hrvaška vse bolj stavi na celoletni in regionalno bolj uravnotežen trajnostni turizem, ki vključuje ohranjanje okolja, prostora in klime. Želijo si postati destinacija, ki se bo še bolj posvečala obisku turistov v predsezoni in posezoni.

Podeželski turizem skozi vse leto

V tej luči je Hrvaška turistična skupnost v Ljubljani danes predstavila destinacije podeželskega turizma v vseh hrvaških regijah. To vrsto turizma naši južni sosedi razvijajo zadnjih 25 let in postaja vse večja konkurenca turizmu na Jadranski obali. Ponuja osem narodnih in dvanajst naravnih parkov, več deset adrenalinskih in zabaviščnih parkov ter razglednih točk in številna turistična kmetijska gospodarstva, ki gostom ponujajo posebno doživetje podeželja. Neraziskano podeželje postaja nekaj, kar je sodobno in zaželeno skozi vse leto, je poudaril Bonifačić.

Dijana Katica, ustanoviteljica in predsednica združenja za ruralni turizem "Klub članova selo", je poudarila, da so se razmere na področju ruralnega turizma na Hrvaškem v zadnjih petih letih močno spremenile. Vsi deli Hrvaške imajo zavidljivo raven in visokokakovostno ponudbo kmečkega turizma; od namestitev, do konob, kmečkih gospodinjstev z avtohtonimi proizvodi, interpretacijskimi centri, ponudbo aktivnega turizma, vinskih kleti, a tudi vse več malih pivovarn in destilarn. "Na razvoj ruralnega turizma je vplivala tudi pandemija koronavirusa. Pretekla leta je bila v Slavoniji, Baranji in Sremu visoka sezona le spomladi in jeseni. Zdaj je težko najti sobo tudi poleti, vedno več namestitev pa je polno zasedenih tudi pozimi," je dejala Katica.

Hrvaška turistična skupnost je organizirala srečanje z novinarji v Ljubljani
Novice Slovenija in Hrvaška združujeta moči v turistični ponudbi

Bonifačić je še dejal, da sta Slovenska turistična organizacija (STO) in Hrvatska turistična zveza (HTZ) podpisali dogovor o skupnem nastopu na ameriškem turističnem trgu. Promocija obeh držav bo stekla jeseni.

kolesarjenje kolo
Novice Hrvaški turizem si po dobri poletni sezoni obeta še več
Ne spreglejte