Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Slopak d.o.o.

Natisni članek

Trajnost Zeleni prehod Zeleni prehod Slopak poslovanje embalaža recikliranje odpadki advertorial

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 7.00

2 meseca

Slopak med hitro rastočimi podjetji

Vsebino omogoča Slopak d.o.o.

Družba Slopak, prepoznana kot ena vodilnih akterjev na področju ravnanja z odpadno embalažo, je po zadnji analizi Ajpesa izpolnila merila za hitro rastoče podjetje.

Direktor družbe Slopak dr. Boštjan Aver je prepričan, da se visoka kakovost dela in trajnostne prakse lahko izkažejo v dobrem uspehu. | Foto: Slopak d.o.o. Direktor družbe Slopak dr. Boštjan Aver je prepričan, da se visoka kakovost dela in trajnostne prakse lahko izkažejo v dobrem uspehu. Foto: Slopak d.o.o. "Leto 2022 je bilo za Slopak rekordno. V tem obdobju smo dosegli izjemnih 99 odstotkov višje prihodke poslovanja in povečali tržni delež na področju ravnanja z mešano komunalno odpadno embalažo s 15,4 odstotka na približno 39 odstotkov. S tem dosežkom je postala družba Slopak največja embalažna družba v Republiki Sloveniji v letu 2022," pojasnjuje direktor dr. Boštjan Aver.

Po podatkih Ajpesa je imela družba v letu 2022 15,4 milijona evrov prihodkov. Kljub izzivom na trgu reciklatov, ki so doživeli drastičen padec v primerjavi z letom 2022, pričakujejo pozitiven rezultat iz poslovanja tudi v letu 2023.

"Pričakujemo nekoliko nižje prihodke iz prodaje, največ do 20 odstotkov v primerjavi z letom 2022, vendar ostajamo osredotočeni na tržno rast in ohranjanje visoke konkurenčnosti. Tudi v letu 2023 pričakujemo pozitiven rezultat iz poslovanja, ki naj bi znašal največ do 150 tisoč evrov. Poudariti je treba, da družba Slopak posluje skladno z neprofitnim načelom," dodaja Aver.

Ključni dejavniki rasti in dobrega poslovanja

Ključni elementi rasti družbe Slopak so po mnenju direktorja predvsem agresivnejši prodajni pristop na trgu, aktivna promocija storitev vključevanja v sheme ravnanja z odpadno embalažo, to je predvsem aktivnejši pristop na trgu, ter motivirani zaposleni, ki so tudi nagrajevani glede na uspešnost in ustvarjeno dodano vrednost za podjetje.

Učinkovita odzivnost na nenadne zakonodajne spremembe

Slopak se je uspešno spopadel z izzivi, ki so izvirali iz nepričakovane spremembe zakonodaje v drugi polovici leta 2022. Po uredbi o embalaži in odpadni embalaži so jim namreč določili kar 82-odstotni tržni delež na mešani komunalni odpadni embalaži za četrti kvartal.

Direktor Slopaka pojasnjuje: "V prvem polletju 2023 smo rešili izziv prevzema preostale mešane komunalne odpadne embalaže za leto 2022. V tem času so se pojavljali pomisleki, ali bo Slopak zmožen pokriti razliko do 82-odstotnega deleža v obveznostih pobiranja mešane komunalne odpadne embalaže v četrtem kvartalu leta 2022. Namreč, šele septembra 2022 sprejeta uredba o embalaži in odpadni embalaži je zaradi izravnave določala Slopaku kar 82-odstotni tržni delež za navedeni kvartal. Fizična izvedba tega je bila zaradi podpisanih letnih pogodb z družbami za sortiranje mešane komunalne odpadne embalaže praktično nemogoča, saj je bil Slopakov tržni delež na letni ravni približno 39-odstoten."

Stoodstotna izvedba prevzema mešane komunalne odpadne embalaže

Slopak je v letu 2023 dosegel izjemno visoko raven izvedbe, kar odraža njihovo zavezanost k okolijski trajnosti in učinkovitemu ravnanju z odpadno embalažo. "Z visoko učinkovitostjo pri prevzemu in recikliranju mešane komunalne odpadne embalaže smo izpolnili svoje zakonske obveznosti po uredbi o embalaži in odpadni embalaži," poudarja Aver.

Po njegovih besedah Slopak s tem dosežkom potrjuje vodilno vlogo na področju ravnanja z odpadno embalažo in izjemno kakovost dela, ki ga opravljajo. Aver poudarja, da so s tem dosegli zastavljene cilje in postavili visok standard, ki utrjuje njihov položaj vodilnega akterja na področju učinkovitega upravljanja z odpadno embalažo v Sloveniji.

Izločena frakcija/reciklat iz MKOE | Foto: Slopak d.o.o. Izločena frakcija/reciklat iz MKOE Foto: Slopak d.o.o.

Proaktivno prilagajanje poslovanja v spremenljivem okolju

Direktor družbe Slopak Boštjan Aver razkriva, da se družba sooča predvsem z izzivi, povezanimi z izjemno spremenljivim poslovnim okoljem, še posebej s hitrimi spremembami cen reciklatov.

"Letos so se cene reciklatov, kot so odpadna papirna embalaža, PET-plastenke, pločevinke in podobno, drastično znižale, in sicer za od 50 do 80 odstotkov. To negativno vpliva na prihodke reciklatov iz odpadne embalaže," opozarja Aver.

Problematiko, ki izhaja iz velikega vpliva različnih dejavnikov, vključno s še nesprejeto zakonodajo ZVO-2, rešujejo s stalnim upravljanjem ključnih tveganj, ki so družbi izpostavljena, še poudarja Aver.

Slopak nosilec tudi skupnega načrta za proizvode SUP

"Glede na sedanjo regulativo in konkurenčno okolje načrtujemo, da se bodo v letu 2024 ohranile podobne razmere kot v letu 2023. Hkrati se odpirajo nove priložnosti predvsem na področju ponujanja skupnega načrta za proizvode SUP in aktivnosti, povezane z ozaveščanjem prebivalstva o pomenu ločevanja odpadkov ter povečevanju deleža reciklatov v mešani komunalni embalaži, katere struktura postaja vse slabša. Če želimo doseči ambiciozne cilje, ki nam jih veleva zakonodaja EU, moramo vsekakor preiti k dejanjem."

Zeleni nahrbtniki Slopaka namenjeni ozaveščevalnim dejavnostim na dogodkih. | Foto: Slopak d.o.o. Zeleni nahrbtniki Slopaka namenjeni ozaveščevalnim dejavnostim na dogodkih. Foto: Slopak d.o.o.

"Novi izzivi prinašajo tudi nove možnosti za rast in izboljšanje našega prispevka k trajnostnemu ravnanju z odpadno embalažo," zaključuje Aver.

Ne spreglejte