Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
15. 8. 2023,
15.45

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

rubelj Centralna banka Rusija

Torek, 15. 8. 2023, 15.45

8 mesecev, 2 tedna

Ruska centralna banka zvišala ključno obrestno mero

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Ruska centralna banka | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ruska centralna banka je na današnjem izrednem zasedanju ključno obrestno mero zvišala za 350 bazičnih točk na 12 odstotkov. S tem želi Moskva zaustaviti hitro depreciacijo državne valute rublja, poroča ameriška televizija CNBC.

Ruska valuta je v ponedeljek zdrsnila čez 100 rubljev za ameriški dolar, kar je največ po marcu 2022, ko se je začela vojna v Ukrajini.

Gospodarski svetovalec predsednika Vladimirja Putina Maksim Oreškin je krivdo za padec valute in pospešitev inflacije pripisal "ohlapni denarni politiki" centralne banke.

Banka Rusije je nato napovedala izredno sejo, da bi ponovno ocenila svojo ključno obrestno mero, ki je prej znašala 8,5 odstotka.

Centralna banka je v svoji objavi dejala, da je bila odločitev namenjena "omejevanju tveganj stabilnosti cen", saj "inflacijski pritisk narašča", navaja CNBC.
Elvira Nabiulina, Vladimir Putin
Novice Razkrivamo, zakaj Zahodu ni uspelo uničiti ruskega rublja

Ruska letna stopnja inflacije je v prvih sedmih dneh avgusta znašala 4,4 odstotka na letni ravni. Ruska centralna banka je sporočila, da se pritisk navzgor povečuje, pri čemer je rast cen v zadnjih treh mesecih v povprečju znašala 7,6 odstotka na letni ravni in na sezonsko prilagojeni ravni. Osnovna inflacija se je v istem obdobju povišala na 7,1 odstotka.

"Stabilna rast domačega povpraševanja, ki presega zmožnost širjenja proizvodnje, krepi osnovni inflacijski pritisk in vpliva na dinamiko menjalnega tečaja rublja prek povečanega povpraševanja po uvozu," je sporočil upravni odbor centralne banke. Posledično je prenos depreciacije rublja na cene vse močnejši in inflacijska pričakovanja naraščajo.

Glede na ta navzgor usmerjena tveganja je centralna banka sporočila, da je bila njena odločitev usmerjena v "oblikovanje denarnih pogojev in splošne dinamike domačega povpraševanja, potrebne za vrnitev inflacije na štiri odstotke leta 2024 in njeno stabilizacijo blizu štirih odstotkov v prihodnje".

Sergej Skripal
Novice Napoved sankcij proti Rusiji zamajala borze, rubelj strmoglavil

Anatolij Aksakov, predsednik odbora dume za finančne trge, je v ponedeljek na Telegramu sporočil, da bo centralna banka začela postopoma zmanjševati obrestne mere, ko se bodo razmere stabilizirale in da je "tečaj rublja pod državnim nadzorom".

Kmalu po objavi odločitve ruske centralne banke je bilo treba za en dolar odšteti 98,19 rublja.

Ne spreglejte