Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
17.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 17.59

7 let, 2 meseca

Rudnik Žirovski Vrh in ministrstvo rešila finančni zaplet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je država lansko poletje nehala nakazovati sredstva javnemu podjetju za zapiranje rudnika urana Rudnik Žirovski Vrh in se je podjetje znašlo v finančnih težavah, so zaplet vendarle rešili.

Uredili so začasno financiranje do sprejetja poslovnega načrta. Vendar sredstev ne bo dovolj za celotno poplačilo obveznosti do občine.

Sredstev bo dovolj za monitoring, plače in za plačilo nadomestila za stavbno zemljišče Kot je ob zaključku svojega dela v rudniku Žirovski Vrh danes povedal dosedanji direktor Peter Dolenc, so se v četrtek dogovorili za začasno financiranje podjetja do sprejetja poslovnega načrta. To pomeni, da je do avgusta zagotovljeno financiranje osnovne dejavnosti, to je dolgoročno upravljanje saniranih objektov na območju nekdanjega rudnika.

S sklepom o začasnem financiranju, ki zagotavlja 386.000 evrov, bo sredstev dovolj za monitoring, plače in za plačilo nadomestila za stavbno zemljišče, ne pa tudi za plačilo nadomestila za omejeno rabo prostora. Do avgusta pa naj bi potem vlada že obravnavala plan podjetja za letos in revidirano poročilo za lansko leto ter financiranje ne bo več vprašljivo.

Na ministrstvu založili poslovni načrt Do zapleta je prišlo, ker vlada ni prejela poslovnega načrta podjetja za to leto. Kot je zagotovil Dolenc, je načrt poslal že februarja, ampak so ga na okoljskem ministrstvu založili. Sedaj jim je posredoval povsem novo verzijo, ki je prilagojena novemu, nižjemu proračunu, po katerem se zmanjšuje obseg del.

Potem ko so na težave s financiranjem ta teden opozorili mediji, sta družba in ministrstvo problem vendarle rešila. "Financiranje je urejeno, to pa je bistveno, da lahko firma normalno deluje naprej in opravlja svojo osnovno dejavnost," je izpostavil Dolenc in pojasnil, da bi morali, če financiranje ne bi bilo zagotovljeno, ustaviti monitoring in odpustiti vseh pet zaposlenih.

Danes ustanovna seja popolnjenega nadzornega sveta Danes se je na ustanovni seji vendarle sestal popolnjen nadzorni svet podjetja, potem ko sta zaradi stopnjevanja napetosti med ministrstvom in rudnikom lansko jeseni odstopila dva nadzornika. Vlada pa je nova nadzornika imenovala šele prejšnji teden.

Danes so nadzorniki imenovali začasnega direktorja, saj Dolenc z današnjim dnem odhaja v pokoj. Začasna direktorica, ki je danes že prevzela posle, je Hiacinta Klemenčič, ki v tem času ne bo opravljala funkcije v nadzornem svetu. Hkrati pa se že začenjajo postopki za iskanje novega direktorja.

Na današnji ustanovni seji je bila za predsednico nadzornega sveta imenovana vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za okolje na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Barbara Avčin Tržan. Kot je pojasnila, so na seji pregledali tekočo problematiko.

Župan Čadež s sejo zadovoljen, brez pojasnil glede dolga Župan občine Gorenja vas - Poljane Janez Milan Čadež je s sejo zadovoljen. Po dolgem času se je namreč vendarle konstituiral in sestal nov nadzorni svet, ki se je posvetil vsebinski razpravi.

Župan ni pojasnil, kaj bo s 300.000 evrov dolga, ki ga rudnik dolguje občini, ker ji že od lanskega poletja ni plačeval nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Avčin Tržanova pa je povedala, da so se danes nadzorniki seznanili z dejstvom, da družba ni poplačala vseh obveznosti: "Zato smo naročili, da se pripravi letno poročilo, ki bo vključevalo realno sliko stanja družbe, potem se bodo poiskale rešitve za normalno poslovanje."

Neodgovorjeno zaenkrat ostaja tudi še vprašanje nadaljnjega urejanja jalovišča Boršt, kjer so premiki območja večji od dovoljenih. Jalovišče tudi po sanaciji, ki naj bi bila uradno končana leta 2010, še vedno plazi. 13. junija naj bi strokovnjaki predstavili vse variante sanacijskih del in scenarije dokončne ureditve jalovišča.

Ne spreglejte