Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2015,
11.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stanovanja prodaja nepremičnine

Četrtek, 19. 3. 2015, 11.47

7 let, 2 meseca

Prodaja rabljenih stanovanj presegla predkrizno raven (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V četrtem četrtletju 2014 je bilo prodanih največ rabljenih stanovanjskih nepremičnin v zadnjih sedmih letih. Cene rabljenih stanovanj so ostale nespremenjene, cene novih so bile višje.

Po podatkih statističnega urada so se cene novih stanovanj v 4. četrtletju 2014 glede na prejšnje četrtletje zvišale za 2,4 odstotka, a se je število prodanih novih stanovanj glede na prejšnje četrtletje potrojilo.

Število prodaj novih stanovanj se je v največji meri povečalo zaradi prodaje 172 novih stanovanj, ki jih je v Ljubljani zgradil Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Prodaja preostale polovice dograjenih stanovanj na isti lokaciji se nadaljuje in bo vplivala na višje skupno število prodaj še v letu 2015.

Znaten je bil tudi delež prodaj novih stanovanj, ki so izhajale iz stečajnih postopkov. Največ tovrstnih prodaj novih stanovanj je bilo opravljenih v Trebnjem (34), manjše število pa v vseh slovenskih regijah.

Nepremičninski trg rabljenih stanovanj oživel Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji se v 4. četrtletju 2014 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju niso spremenile, število transakcij pa je bilo večje za 14 odstotkov.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin (1883) je bilo najvišje v zadnjih sedmih letih in je doseglo predkrizno raven.

Nepremičninski trg rabljenih stanovanj je torej v Sloveniji povsem oživel, trg novogradenj temu sledi, vendar je, kot izpostavljajo na statističnem uradu, izid tega procesa še precej negotov.

Znižanje že tretje leto zapored Cene stanovanjskih nepremičnin so se v letu 2014 glede na leto 2013 znižale za 4,4 odstotka. To je že tretje zaporedno letno znižanje cen stanovanjskih nepremičnin.

V letu 2014 so se postopno cenile vse vrste stanovanjskih nepremičnin. Najbolj so se pocenila rabljena stanovanja, in sicer za 5,7 odstotka. Rabljene družinske hiše so se pocenile za 3,2 odstotka, nove pa za 4,6 odstotka. Najmanj, le 2,8 odstotka vrednosti, so v letu 2014 izgubila nova stanovanja, še kažejo podatki statističnega urada.

Ne spreglejte