Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2018,
10.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

mojazaposlitev PR članek plača onboarding zaposlitveni oglas

Petek, 19. 10. 2018, 10.50

5 let, 6 mesecev

Plača v zaposlitvenem oglasu, da ali ne?

Oglasno sporočilo
posel, pisarna, podjetništvo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pridobiti dober kader v podjetje, hkrati pomeni ponuditi dobre pogoje za delo. Med njimi je plača zagotovo na višjem mestu, a prav to je podatek, ki v zaposlitvenih oglasih največkrat manjka. Vsaj pri nas, v Sloveniji. Na portalu mojazaposlitev.si imamo trenutno preko 1100 zaposlitvenih oglasov in lahko rečemo, da jih ima manj kot desetina podatek o višini plače.

Plača v zaposlitvenih oglasih v tujini

V Avstriji, na primer, je nekoliko drugače. Tam je podatek o plači v oglasu redna praksa in iskalci zaposlitve tako še pred prijavo na delovno mesto izvedo, kakšno plačilo lahko pričakujejo. Običajno delodajalci v oglasih navedejo minimalno plačo in dopišejo, da so v primeru preseganja delovnih zahtev pripravljeni razmisliti o povišanju. V Angliji in na Irskem je objava plačila (ponavadi v obliki intervala »od – do«) tipična za zaposlitvene oglase, saj je delodajalcem jasno, da bodo izgubili manj časa z iskanjem kadrov, če bodo konkretne številke podane na samem začetku. Tudi v Nemčiji je ta informacija v objavljenih oglasih za delo že stalnica. Pri večini oglasov lahko zato (poleg vseh drugih informacij) najdemo tudi podatek, koliko znaša mesečna oz. letna bruto plača za razpisano delovno mesto. Pri nas se namesto konkretnih številk v oglasih največkrat pojavljajo izrazi kot so 'dobra', 'stimulativna', 'redna' ali 'konkurenčna' plača, kar pa iskalcem zaposlitve zagotovo ne predstavlja motivacije za prijavo.

Usklajevanje zadovoljstva je pomembno za delodajalca

Z gotovostjo lahko trdimo, da danes na trgu ni veliko ljudi, ki bi želeli delati za minimalno plačo. Če ni skladja med pričakovanji iskalcev in ponudbami delodajalcev, bomo težko našli obojestransko zadovoljstvo, še manj pripadnost, dolgoročno sodelovanje in visoko kvaliteto dela. Pri deficitarnih poklicih je problem še večji, saj delodajalci prevečkrat pričakujejo, da bodo delavci za minimalno plačo delali tudi po dve ali tri izmene. V takem kolektivu vzdušje ne bo prijetno, še manj bo kadrovnik uspel najti novo delovno silo. Dodatni problem so zagotovo tudi kolektivne pogodbe, ki dopuščajo osnovno plačo, ki je precej nižja od minimalne. Če konkurenca ponudi za nekaj evrov višje plačilo, smo lahko prepričani, da bomo delavca izgubili.

Služba. Zaposlovanje. Razgovor. Intervju. Izbira delavca. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako torej učinkovito napisati oglas, ki bo privabil najboljše kadre?

Pomembno je, da pri pripravi oglasa sodelujeta tako kadrovnik kot vodja oddelka, v katerem se prosto delovno mesto nahaja. Še bolje je, če se v pripravo oglasa vključi tudi oseba, ki trenutno zaseda izbrano delovno mesto. Bodite pozorni na prednosti delovnega mesta, izpostavite ugodnosti, bonuse, možnost razvoja in napredovanja. Kadar delovno mesto omogoča fleksibilen delovnik, to prav tako zapišite. Če bo imela oseba, ki bo zasedla delovno mesto, tudi vpeljevanje oziroma t. i. "onboarding", tega ne pozabite omeniti, saj je to zelo koristen in pomemben podatek.

Navesti ali ne navesti plače?

Priporočamo, da se višina plače v zaposlitvenem oglasu navede takrat, ko vemo, da je le-ta višja od konkurence. Ko smo prepričani, da lahko kandidatom ponudimo več, predvsem ko iščemo profile, kjer je plača visoko cenjena, potem naj ta informacija stoji v oglasu na vidnem mestu. Pri plači nikoli ne zavajajmo. Jasno mora biti navedeno ali gre za bruto ali neto znesek, kadar pa ne vemo, kako kvalificiranega kandidata bomo zaposlili, je lahko ponujeni znesek zapisan v razponu »od – do«. Ob tem ne pozabite tega tudi natančno razložiti. Če kandidatu ponujamo še druge ugodnosti, kot so izobraževanja, službeni avto, službena potovanja, uporaba športnih objektov ali pri plači božičnica, 13. plača, nagrade, ipd., je v oglasu dobro navesti tudi to. Zagotovljeno parkirno mesto ter urejena in moderna pisarna sta prav tako močni prednosti, ki ju lahko izpostavimo.

Na portalu mojazaposlitev.si za prave gradnike dobrega oglasa (poleg plače) predlagajo sledeče:

  • Vsebina mora biti prilagojena ciljni skupini želenih kandidatov. Če npr. iščete blogerja, potem napišite oglas v stilu 'bloga', če iščete programerja, izberite drugačen pristop.
  • Jasno mora biti, kdo ste kot podjetje, kaj počnete, kakšna je vaša vizija in število zaposlenih. Če je možno, navedite tudi zakaj iščete novega sodelavca in v kakšno delovno sredino ga vabite. Podjetja morajo dobro graditi svojo podobo, za katero pa mora stati tudi resnična slika. Če ponujate v oglasu nekaj, česar nato ne nameravate izpolniti, boste kot delodajalec izgubili kredibilnost na trgu dela.
  • Vaš oglas lahko opremite z video predstavitvijo, iskalec vas bo tako bolje spoznal, oglas pa bo dinamičen in privlačnejši.
  • Jasno podajte informacijo, kakšne bodo naloge novega sodelavca (ali sodelavke), kaj pričakujete od njega in seveda, kaj vse mu ponujate. Pri tem se zavedajte, da redno plačilo in zaposlitev pri dobrem kadru nista nujno na prvem mestu.
  • Napišite vse, kar ponujate kandidatu: npr. možnost dela od doma, fleksibilen delovni čas, možnost napredovanja (tudi v tujini), prost prvošolčkov prvi dan, službene piknike, toplo malico, odprto komunikacijo, možnost soodločanja, dajanja kritik in predlogov ter podobno. Večkrat so to stvari, ki pretehtajo plačo.
  • Vedno naj bo na voljo kontakt, kjer lahko kandidat pridobi več informacij o razpisanem delovnem mestu. S tem sporočate, da ste na voljo za vsa pojasnila, ki jih morda niste zapisali.

Naročnik oglasnega sporočila je Moja zaposlitev, d. o. o.

Ne spreglejte