Ponedeljek,
8. 7. 2024,
13.34

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84
drugi tir 2TDK železnica Alenka Bratušek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 13.34

2 tedna

Nova proga Divača–Koper bo dvotirna do leta 2030

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84

Vzporedni levi tir ob nastajajoči novi progi med Divačo in Koprom naj bi bil zgrajen do leta 2030. Staro progo bodo nato po besedah ministrice Alenke Bratušek namenili turizmu. Izpostavila je, da gradnja drugega tira teče skladno s časovnico, projekt pa da bo pokazal, da znamo v Sloveniji velike infrastrukturne projekte voditi, kot je treba.

"Drugi tir je največji infrastrukturni projekt v naši državi. Teče skladno s časovnico in finančnimi okvirji, ki so predvideni v investicijskem programu. To se mi zdi pomembno poudariti ob vsaki priložnosti, ker v Sloveniji na žalost v preteklosti nismo imeli najbolj srečne roke pri vodenju velikih projektov," je na današnji novinarski konferenci v DZ dejala ministrica za infrastrukturo.

Vlada je na četrtkovi seji sprejela predlog novele zakona o izgradnji, upravljanju drugega tira železniške proge Divača–Koper in gospodarjenju z njim. Ta bo omogočila izvedbo projekta gradnje vzporednega levega tira. Gradnja bo stekla leta 2026, ocenjena vrednost vzporednega tira pa znaša 354,2 milijona evrov brez DDV.

Slovenija je suverena država

Kot je danes pojasnila ministrica, investitorstvo za vzporedni levi tir z zakonom prenašajo na projektno podjetje 2TDK. Do sprejema državnega prostorskega načrta, ki ga že pripravljajo, projekt vodi ministrstvo oziroma direkcija za infrastrukturo, od tam naprej, torej pridobivanje gradbenega dovoljenja in izvajanje vseh potrebnih raziskav ter študij, pa bo vajeti prevzel 2TDK, je pojasnila.

Pomembno se ji zdi, da vlada z novelo iz projekta izloča možnost sodelovanja tujih držav pri gradnji. "Slovenija je suverena država, ki je sposobna svojo infrastrukturo graditi sama," je poudarila.

Na predlog poslancev so po njenih pojasnilih v predlog novele zakona zapisali tudi, da bodo obstoječo progo, po kateri trenutno poteka promet, ukinili in jo predali v turistične namene. "Ko bo nova proga dvotirna – naši načrti so leta 2030 –, takrat se bo v roku enega leta ukinila stara proga in se jo bo namenilo ljudem," je dejala.

Veliko olajšanje

Predloga novele zakona so po besedah poslanke Tamare Kozlovič veseli tudi v poslanski skupini Svoboda, kjer upajo, da ga bo DZ obravnaval čim prej.

"Predvsem se veselimo tega zakona zaradi treh ključnih razlogov. Prvi je ta, da si seveda želimo in prizadevamo že leta, da se tudi vzporedni tir ob obstoječem čim prej začne graditi, in seveda si želimo tudi, da bi bil čim prej zgrajen. Druga stvar je, da zakon predvideva posebno določilo, da se obstoječa železniška proga po izgradnji obeh tirov opusti, da se nameni rekreaciji in turizmu, za kar smo si mi domačini že več let prizadevali in na to opozarjali. Določilo v zakonu zavezuje vse vlade, ne samo trenutno, da se bo to tudi v praksi izvedlo. In še tretja stvar je, da v njem jasno piše, da ne železnica ne Luka Koper nista naprodaj, ne glede na priporočila OECD," je nanizala.

Po besedah njenega poslanskega kolega Roberta Janeva predlog novele zakona za tiste, ki živijo v slovenski Istri, pomeni veliko olajšanje. "Veselimo se večje pretočnosti, varnosti in predvsem tega trajnostnega razvoja, o katerem mnogokrat poslušamo," je sklenil.

Viadukt Vinjan, drugi tir
Novice Vlada tudi o gradnji vzporednega tira Divača–Koper
2TDK
Novice Na trasi drugega tira izkopali najdaljši predor v državi
Turški delavci drugi tir
Novice Del turških delavcev na drugem tiru stavka
Trasa drugega tira
Novice Na trasi drugega tira izkopan že peti predor od sedmih