Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2011,
10.38

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
denar

Natisni članek

Četrtek, 22. 12. 2011, 10.38

7 let, 5 mesecev

NLB v operaciji ECB do 250 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
NLB je bila uspešna na sredini avkciji ECB in je pridobila triletna zavarovana posojila v znesku 250 milijonov evrov, so povedali v Novi Ljubljanski banki (NLB).

V NLB pravijo, da so pridobljena sredstva namenjena vzdrževanju naložbenega portfelja banke in bodo nadomestila vire, ki banki na mednarodnih finančnih trgih zapadejo v letu 2012. "Glede na pričakovanja zahtevnih razmer financiranja tudi v prihodnje je verjetnost, da se bomo udeležili tudi naslednje dolgoročne operacije refinanciranja pri ECB, precejšnja," so povedali v banki.

NLB: Ukrep ECB ustreza potrebam finančnih trgov V NLB ocenjujejo, da ukrep Evropske centralne banke (ECB) ustreza potrebam finančnih trgov in da je pričakovati, da bo ECB tudi v prihodnje vzdrževala stabilnost evropskega finančnega sistema z nekonvencionalnimi ukrepi monetarne politike. "Pri tem bi bila še učinkovitejša, če bi dodatno prilagodila bonitetni okvir evrosistema, t.j. naredila kriterije primernosti finančnega premoženja nekoliko ohlapnejše," še pravijo v NLB.

Na dražbi je sodelovala tudi NKBM Da so sodelovali na dražbi, so potrdili tudi v NKBM. Kot so zapisali, je njihov osnovni cilj pri koriščenju tega in drugih virov financiranje naložb in uravnavanje likvidnosti, skladno s poslovno politiko banke. Zaradi razmeroma dolge ročnosti vpliv ne bo le kratkoročen. Višine posojila niso navedli, o morebitnem sodelovanju na bodočih dražbah pa se bodo odločili glede na razmere v prihodnosti.

Višine posojila tudi v Gorenjski banki niso razkrili V kratkem sporočilu so tudi v Gorenjski banki pojasnili, da je banka na sredini avkciji "pridobila sredstva, za katera se je potegovala". Višine posojila tudi oni niso razkrili, so pa zagotovili, da bodo sredstva uporabljena skladno s potrjenim načrtom likvidnosti za leto 2012. "Avkcijo banka podpira, o sodelovanju na avkciji z nakazilom sredstev 1. marca 2012 pa se bomo odločali v naslednjem letu," so še pojasnili.

Na avkciji je po poročanju časnika Finance od slovenskih bank sodelovala vsaj še Abanka.

Največja kreditna injekcija ECB v bančni sistem ECB je v sredo 523 bankam potrdila posojila v vrednosti 489 milijard evrov, kar je največja kreditna injekcija ECB v bančni sistem v 13 letih obstoja evra.

ECB je ta ukrep z namenom stabilizacije razmer v finančnem sistemu sprejela 8. decembra. Gre za dve 36-mesečni operaciji refinanciranja v neomejenem obsegu in po fiksni obrestni meri ter razširitev nabora zavarovanj za posojila ECB.

ECB z ukrepom proti kreditnemu krču Osrednja finančna institucija območja evra želi na ta način bankam zagotoviti dovolj sredstev, da bodo lahko še naprej potrjevale posojila podjetjem, tako da ne bi prišlo do kreditnega krča, ki bi onemogočil gospodarsko rast.

Ne spreglejte