Četrtek,
10. 10. 2013,
6.13

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

nepremičnine nepremičnine davek

Četrtek, 10. 10. 2013, 6.13

7 let, 8 mesecev

Nepremičninski davek: Se bodo starejši selili v manjša stanovanja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Razlika med davkom na nepremičnine in nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča bo velika. Za dvosobno stanovanje bomo namesto 70 evrov morali plačati 180 evrov.

Nepremičninski davek bo obremenil tudi upokojence z najnižjimi pokojninami, predvsem pa tiste, ki živijo sami v večjem stanovanju ali hiši. Že do zdaj so se, sicer redki, predvsem zaradi visokih tekočih stroškov in vzdrževanja odločili, da so svojo nepremičnino zamenjali za manjšo. Kako pa bo po uvedbi nepremičninskega davka? Dejstvo je, da če bo obveljal vladni predlog, objavljen ta teden, po katerem bodo rezidenčne stanovanjske nepremičnine obdavčene po 0,15-odstotni davčni stopnji, bo to pomenilo, da bomo po novem za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačevali bistveno več kot do zdaj.

Za dvosobno stanovanje bo treba plačati dvakrat več Za primer poglejmo dvosobno, 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani, ki je po ocenah Gursa vredno okoli 120 tisoč evrov (povprečna cena v prestolnici za kvadratni meter rabljenega stanovanje je nekaj pod 2.200 evri). Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za takšno stanovanje v prestolnici znaša okoli 70 evrov, po predlogu zakona o davku na nepremičnine pa bi plačali 180 evrov oziroma 110 evrov več kot do zdaj. Bodo zaradi tega tisti, ki živijo v za njih prevelikih nepremičninah, to prodali in kupili manjšo? Kaj pravita poznavalca nepremičninskega trga Janez Dečman in Zoran Đukič?

Star človek se težko seli Janez Dečman iz podjetja REconsult sicer meni, da bo nepremičninski davek vplival na ceno nepremičnin, saj bodo nekateri želeli prodati nepremičnino hitro in tudi pod ceno. A po Dečmanovem prepričanju bo teh menjav večje za manjše bolj malo. Kot glavna razloga je izpostavil, da je stanovanje v teh težkih časih težko prodati, "poleg tega pa se je staremu človeku med drugim tudi težko seliti".

To se že dogaja Nasprotnega mnenja je Zoran Đukić iz Stoja nepremičnine, ki pravi, da se že dogaja, da se starejši selijo v manjša stanovanja in da bo na to dodatno vplival tudi novi nepremičninski davek. Meni še, da davek sicer neposredno ne bo vplival na cene nepremičnin, bo pa "predvsem prisilil tiste, ki imajo prazna stanovanja, da jih bodo prodali ali oddali. Prisilil bo tiste, ki morajo, ne pa vse."