Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 11. 2012,
9.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bonitetna ocena Francija

Torek, 20. 11. 2012, 9.21

7 let, 2 meseca

Moody's znižal bonitetno oceno Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno Francije za eno stopnjo, z najvišje Aaa na Aa1, pričakovanja so ostala negativna.

Francija je bila prijetno presenečena, ko je ameriška bonitetna hiša Moody's znižala njeno bonitetno oceno z Aaa na Aa1. Gre za drugo tovrstno znižanje, januarja ji je namreč bonitetno oceno znižala tudi agencija Standard & Poor's (S&P).

Z znižanjem bonitetne ocene pa je bonitetna hiša spet spodbudila ugibanja, ali bo tudi Francija podlegla pritiskom krize v evrskem območju, saj njen javni dolg predstavlja 90 odstotkov BDP-ja. Moody's pa je svojo odločitev o znižanju bonitetne ocene pojasnil z besedami, da se je za ta korak odločil zaradi večjih strukturnih izzivov, med katerimi je postopna izguba konkurenčnosti, ki jo povzročata dolgoročna rigidnost trga dela, blaga in storitev ter nizka raven inovacij.

Vprašanje, kako dolgo bo sposobna uravnavati šoke iz območja evra Pri tem pa so v bonitetni hiši še dodali, da je francoska fiskalna prihodnost negotova, hkrati pa ni več sposobna uravnavanja šokov evrskega območja. Francija je namreč izredno izpostavljena zaradi trgovanja z državami, ki jih je gospodarska kriza močno prizadela, hkrati pa je njen bančni sistem prevelik, njena dolžnost pomagati drugim državam evrskega območja pa se je še povečala.

Dietmar Hornung iz bonitetne hiše Moody's je povedal, da je odvisno od tega, kako se bo država prilagodila na znižanje bonitetne ocene, ali se bodo negativni obeti nadaljevali. Tako je še pojasnil, da bi Franciji v prihodnosti lahko še znižali bonitetno oceno, če ta ne bo spodbudila svojega gospodarstva in izvedla strukturnih reform.

Moscovici: Znižanje je posledica politike prejšnje vlade Francoski finančni minister Pierre Moscovici se je že odzval na nižjo bonitetno oceno in povedal, da je znižanje ocene kazen za pretekla dejanja, krivdo zanjo pa je pripisal prejšnji vladi Nicolasa Sarkozyja. Znižanje bonitetne ocene pa bo tudi spodbudilo vlado, da bo sprejela potrebne reforme, s katerimi bo znižala proračunski primanjkljaj in spodbudila konkurenčnost francoskega gospodarstva. Čeprav je Moody's pozdravil zavezanost francoske vlade k strukturnim reformam in fiskalni konsolidaciji, je dodal, da so zadnji ukrepi nezadostni.

Ne spreglejte