Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2023,
11.39

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

12

Natisni članek

posel trgovina Mercator

Sreda, 19. 4. 2023, 11.39

1 leto

Mercator ima novega šefa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

12

Mercator | Foto STA

Foto: STA

Upravni odbor hrvaške Fortenova grupe je dozdajšnjega člana poslovodstva Mercatorja Tomislava Kramarića imenoval za novega predsednika poslovodstva družbe Mercator, s čimer je nadomestil Tomislava Čizmića, ki sporazumno zapušča družbo.

Po prevzemu vodenja področja maloprodaje decembra 2022 Tomislav Kramarić zdaj prevzema odgovornost za celotno poslovanje družbe ter poslovno preobrazbo, usmerjeno v stroškovno učinkovit in dobičkonosen del regijske maloprodaje Fortenova grupe. Poslovna preobrazba je pomembna zlasti v času spremenjenih tržnih razmer in dinamičnih sprememb, s katerimi se zaradi inflacijskih pritiskov na vseh trgih spoprijema trgovinski sektor, so sporočili iz Mercatorja.

Upravni odbor Fortenova grupe se je za imenovanje Tomislava Kramarića na položaj predsednika poslovodstva Mercatorja v času poslovne preobrazbe odločil zaradi doseženih rezultatov v času vodenja maloprodaje v Konzumu, zlasti v obdobju konsolidacije poslovanja v času izredne uprave, epidemije in povezanih gospodarskih izzivov.

Netflix
Novice Delnice Netflixa so prejšnji mesec poskočile za več kot deset odstotkov

Peruško: Ta sprememba je del načrtovanih aktivnosti

"Prenos lastništva Mercatorja na Fortenova grupo je bil uspešno izveden pred dvema letoma. V tem času smo uresničili vrsto aktivnosti, usmerjenih h konsolidaciji, stoodstotnemu prevzemu lastniškega deleža in stabilizaciji poslovanja Mercatorja. Tomislav Čizmić je vodenje Mercatorja prevzel v izjemno zahtevnem obdobju in pomembno prispeval k stabilizaciji družbe, vodenju družbe in uspešnemu koncu integracije v Fortenova grupo, za kar se mu iskreno zahvaljujemo," je dejal Fabris Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

"Fortenova grupa je v fazi poenotenja vseh delov naše maloprodaje v kompaktno mrežo in glede na makroekonomske dejavnike nenehno razvijamo poslovne modele za nadaljnji razvoj našega regijskega poslovanja v korist vseh ključnih deležnikov, na vseh naših trgih. Sestavni del tega procesa so tudi spremembe, povezane z opravljanjem ključnih nalog v sistemu. Ta sprememba je del načrtovanih aktivnosti in bo po našem mnenju okrepila tržni položaj ter dolgoročno konkurenčnost Mercatorja in posledično celotne maloprodajne mreže Fortenova grupe," je dodal Peruško.

Mercator je sicer leta 2014 prevzel hrvaški Agrokor, ki je kasneje propadel, na njegovem pogorišču pa je nastala Fortenova, na katero so bile spomladi 2021 prenesene delnice Mercatorja. Fortenova je od aprila lani tudi edina lastnica Mercatorja. V poslovodstvu družbe je poleg Kramarića še Hrvoje Bošnjak.

Hrana. pomanjkanje. Cene. prazne police. višanje cen. žito. suša. žita. račun.
Novice Iz trgovine ponovno le z računom v roki
Kdo je novi prvi mož Mercatorja Tomislav Kramarić?

Tomislav Kramarić se je Mercatorju pridružil decembra 2022, pred tem je svojo uspešno poslovno pot preteklih 14 let gradil v Konzumu, kjer je zasedal vrsto vodilnih funkcij. Med drugim tudi kot direktor maloprodaje, leta 2020 je kot član uprave Konzuma prevzel vodenje maloprodaje. Kramarić je diplomant Ekonomske fakultete v Zagrebu in mednarodnega programa MBA na poslovni šoli IEDC na Bledu.
Po čem si bomo zapomnili Mercatorjevo upravo pod vodstvom Tomislava Čizmića?

Mercator beleži največji obseg prodaje slovenskih izdelkov in sodi med največja podjetja v Sloveniji po prihodkih in številu zaposlenih. V preteklih šestih letih je Mercator ustvaril več kot milijardo evrov dohodka (pred obdavčitvijo).

Po propadu prejšnjega lastnika, družbe Agrokor, ter po sprejemu izrednih zakonodajnih rešitev v Sloveniji in na Hrvaškem leta 2017 je lastništvo Mercatorja prešlo na novoustanovljeno družbo Fortenova grupa, za predsednika uprave Mercatorja pa je bil imenovan Tomislav Čizmić.

Mercator se je tedaj znašel v zelo zahtevnem obdobju, upravi pa je po končanem prenosu lastništva leta 2021 uspelo zagotoviti refinanciranje dolgoročnih obveznosti in vzdrževati tesno ravnovesje med pričakovanji hrvaškega lastnika in tržnih regulatorjev, dobaviteljev in kupcev v Sloveniji. Pod črto je Mercatorju uspelo prepoloviti dolg, podvojiti dobiček ter povečati tržni delež kljub odprodaji nekaterih trgovin.

Čizmić je bil v Mercatorju 11 let, od tega šest na položaju predsednika uprave, kamor so ga prvič imenovali leta 2017. Junija 2021 so mu štiriletni mandat na čelu vodstva Mercatorja obnovili. Danes pa so iz Fortenova grupe sporočili, da so se sporazumno razšli. Konkretnejših razlogov za to niso navedli. Decembra lani so iz uprave predčasno razrešili tudi Drago Cukjati in Igorja Mamuzo.

Čizmić je ponosen na dosežke

Čizmić je v izjavi za Delo dejal, da je na dosežke ponosen. "Še posebej sem zadovoljen, da smo Mercatorju vrnili njegovo slovenskost. Moja strategija, mantra, če hočete, je bila, da morajo kupci Mercator spet začeti dojemati kot domačega trgovca z največjo ponudbo izdelkov domačih dobaviteljev, in prepričan sem, da nam je to uspelo," je povedal za Delo.

Kot je dodal, načrtov za nadaljevanje kariere v tem trenutku še nima, si pa želi z družino še naprej živeti v Sloveniji, ki je njegov drugi dom.

trgovina, izdelki, police
Novice Inflacija bo trdovratno visoka ostala dlje časa
Ne spreglejte