Petek,
20. 6. 2014,
18.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Letrika Mahle

Petek, 20. 6. 2014, 18.29

7 let, 2 meseca

Letriko prodali nemškemu Mahleju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Konzorcij prodajalcev, med katerimi so državni Modra zavarovalnica, NLB, SDH, DUTB in Triglav skladi, je skoraj 54-odstotni delež v Letriki prodal nemški skupini Mahle, so sporočili iz SDH.

Iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) so popoldne sporočili, da je konzorcij prodajalcev pogodbo o prodaji sklenil z družbo Mahle Holding Austria, ki je v 100-odstotni lasti nemškega Mahleja. Konzorcij sestavljajo Modra zavarovalnica, SDH, NLB, Alpen Invest (nekdanji NFD), Triglav skladi ter Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot zastavna upnica. Nemci bodo za delež odšteli 58,3 milijona evrov V SDH so potrdili neuradno pisanje, da so prejeli dve zavezujoči ponudbi, najvišja pa je bila Mahlejeva. Omenjenih 67,10 evra je precej nad današnjo zaključno ceno na borzi, ki je pri 54 evrih. Nemci bodo za skoraj 54-odstotni delež Letrike odšteli 58,3 milijona evrov, celotno družbo pa posel vrednoti na skoraj 108 milijonov evrov. Prodajalci so mnenja, da transakcija pomeni nadaljnje uspešno poslovanje Letrike, v šempetrskem podjetju pa prodaje ne komentirajo, saj je to po njihovih navedbah stvar lastnikov. O sklenitvi posla sta neuradno poročala že časnika Finance in Delo. Iz idrijskega Kolektorja, ki je prav tako oddal zavezujočo ponudbo, so tako že sporočili, da je Letriko dobil kupec, ki je ponudil najvišjo ceno. "Kolektor meni, da je to dejansko škoda za slovensko industrijo in za povezovanje znotraj industrijske politike Slovenije. Vsekakor se bo v naslednjih letih pokazalo, kako se bo Letrika razvijala pod okriljem novega lastnika," so v odgovoru na vprašanje zapisali v Kolektorju, ki ima v lasti 17-odstotni delež Letrike. Šempetrsko podjetje je lani v povprečju zaposlovalo 1459 delavcev, celotna Skupina Letrika pa 2416. Konec letošnjega marca pa je bilo v skupini zaposlenih 2490 ljudi, v matični Letriki pa 1536.

Skupina Letrika je lani pridelala 10,2 milijona evrov čistega dobička Skupina Letrika je lani ob skoraj 243 milijonih evrov prihodkov od prodaje pridelala 10,2 milijona evrov čistega dobička in ga tako glede na 2012 povečala za 6,5-krat. Matična družba je medtem ustvarila 8,1 milijona evrov čistega dobička, kar je 3,7-krat več kot v 2012. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je skupina podvojila na 14,5 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je okrepila za 62 odstotkov na malo manj kot 22 milijonov evrov.

Matična družba pa je ustvarila 10 milijonov evrov EBIT in 15,7 milijona evrov EBITDA, kar je 2,2-krat oz. 1,5-krat več kot v 2012. Podjetje ni prezadolženo, saj znašajo njegove finančne obveznosti nekoliko pod 50 milijoni evrov. V prvem letošnjem četrtletju je skupina ustvarila 62,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Družba Letrika pa jih je zvišala za 10 odstotkov na 50,6 milijona evrov. Skupina je ustvarila 3,2 milijona evrov čistega dobička, Letrika pa 2,5 milijona evrov.

Letrika izvozi kar 97 odstotkov vsega, kar proizvede Letrika v zadnjih letih stalno beleži rast prihodkov, v zadnjih treh letih je ta v povprečju znašala 6,4 odstotka. Lani so sicer prihodki stagnirali, a v družbi so nedavno poudarili, da so se razmere na avtomobilskem trgu v drugi polovici lanskega leta začele izboljševati. Letrika je pomemben slovenski izvoznik, izvozi pa kar 97 odstotkov vsega, kar proizvede. Šempetrsko podjetje velja za eno najbolj naprednih in v razvoj usmerjenih slovenskih podjetij ter za enega od nosilcev slovenske avtomobilske industrije. Lani so npr. v raziskovalno-razvojno dejavnost vložili dobrih devet milijonov evrov oz. skoraj štiri odstotke prihodkov od prodaje. Za investicije je skupina lani namenila 5,3 odstotka prihodkov od prodaje oziroma 12,2 milijona evrov, delež novih izdelkov v prihodkih od prodaje pa je bil pri 27 odstotkih.

Aktivna in napredna na področju elektrifikacije vozil Letrika je aktivna in napredna na primer na področju elektrifikacije vozil. Podjetje razvija visokonapetostni pogonski sistem za električna vozila, doslej pa je globalnim kupcem dobavljala motorje in krmilnike za pogon električnih viličarjev, golf vozil ter malih štirikolesnikov. Dobavlja tudi motor za električno vozilo Renault twizy in nekaj let trži nizkonapetostni pogonski sistem za električna vozila z maso do ene tone, ki se ga uporablja za predelavo manjših avtomobilov na električni pogon. Kupci Letrikinih proizvodov so sicer največji globalni proizvajalci kmetijske in gradbene mehanizacije, različnih delovnih strojev in široke palete transportnih sredstev, vključno z avtomobilsko industrijo ter industrijo plovil in golf vozičkov. Najpomembnejši trgi so v zahodni Evropi in Severni Ameriki, vse pomembnejši pa postajajo tudi hitro rastoči trgi.

Mahle se uvršča med enega od treh vodilnih dobaviteljev v avtomobilski industriji na svetu Stuttgartski Mahle pa se na spletni strani predstavlja kot vodilni globalni razvojni partner za avtomobilsko in strojno industrijo in se uvršča med enega od treh vodilnih dobaviteljev v avtomobilski industriji na svetu. Ima okoli 64.000 zaposlenih in več kot 140 proizvodnih lokacij v 28 državah. Prav tako ima deset večjih raziskovalnih in razvojnih centrov in zaposluje več kot 4500 razvojnih inženirjev in tehnikov. V poslovnem letu 2013 je Mahle prihodke od prodaje na letni ravni okrepil za 12,7 odstotka na 6,94 milijarde evrov. K temu je skoraj milijardo prispevala nova enota Mahle Behr, ki so jo Nemci prevzeli in v svoj sistem integrirali v zadnjem lanskem četrtletju. Zahvaljujoč omenjenemu prevzemu se je število Mahlejevih zaposlenih zvišalo za več kot 16.000. Bruto dobiček je lani znašal 1,41 milijarde evrov. Lani je sicer Mahle, tudi dobitnik nagrade za izjemnega zaposlovalca v avtomobilski industriji v Evropi, nekaj manj kot 50 odstotkov prihodkov od prodaje ustvaril na stari celini, 21 odstotkov v Severni Ameriki in 10 odstotkov v Južni Ameriki. Azija je prispevala 19 odstotkov, Mahle pa je odprl tudi prvi proizvodni lokaciji v Afriki. Z novo strukturo Mahle za letošnje leto načrtuje okoli 10 milijard evrov prihodkov od prodaje.