Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2024,
15.32

Osveženo pred

20 ur, 27 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
električna energija JEK2 Zeleni prehod Zeleni prehod jedrska elektrarna KHNP

Natisni članek

Sreda, 17. 7. 2024, 15.32

20 ur, 27 minut

Korejski KHNP bo gradil nova bloka nuklearke na Češkem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Jedrska elektrarna Dukovany na Češkem | V Dukovanyju, kjer že obratuje jedrska elektrarna, bodo zgradili dva nova bloka nuklearke. | Foto Reuters

V Dukovanyju, kjer že obratuje jedrska elektrarna, bodo zgradili dva nova bloka nuklearke.

Foto: Reuters

Južnokorejski energetski velikan KHNP, ki je tudi med potencialnimi dobavitelji tehnološke opreme za novo nuklearko v Krškem, je zmagal na več milijard evrov vrednem razpisu za gradnjo novih blokov nuklearke na Češkem. Gradnja dveh novih reaktorjev se bo predvidoma začela leta 2029, delovati naj bi začela leta 2036.

Češka vlada je razpis za izgradnjo novega bloka nuklearke objavila leta 2022. Prvotno je razpis predvideval izgradnjo enega novega reaktorja, a so ga nato razširili na štiri - dveh v Dukovanyju in dveh v Temelinu.

"Odločili smo se, da za zdaj zgradimo dva bloka v mestu Dukovany," je danes po poročanju francoske tiskoven agencije AFP sporočil češki premier Petr Fiala in dodal, da bo vlada razpravljala o možnosti gradnje še dveh blokov v Temelinu. V obeh mestih že delujeta jedrski elektrarni, s katerima upravlja češki nacionalni energetski koncern ČEZ.

Korejski KHNP je na razpisu tako premagal francoski EDF, ki je prav tako med potencialnimi dobavitelji tehnološke opreme za novo nuklearko v Krškem. "Korejska ponudba je bila boljša v vseh ocenjenih merilih," je novinarjem povedal Fiala.

Cena presegla pričakovanja

Fiala je dejal, da je cena, ki jo je ponudila družba KHNP, presegla pričakovanja in znaša približno 200 milijard čeških kron (7,9 milijarde evrov) na enoto po tekočih cenah, če bosta zgrajena dva reaktorja. Po besedah češkega premierja gre za najdražji posel v sodobni češki zgodovini, in dodal, da bodo češka podjetja sodelovala pri približno 60 odstotkih gradnje.

Vlada naj bi po poročanju AFP vse potrebne pogodbe s KHNP podpisala do konca marca 2025. Začetek gradnje je predviden za leto 2029, začetek poskusnega obratovanja prvega novega reaktorja pa leta 2036.

Družbi KHNP in EDF sta aprila predložili zavezujoči ponudbi, pri čemer je družba KHNP ponudila svoj reaktor APR1000 z močjo 1050 megavatov, ki je posebej zasnovan za evropske elektrarne.

Ne spreglejte