Ponedeljek,
8. 9. 2014,
19.10

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lestvice Bizi

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 19.10

1 leto, 6 mesecev

Koliko Slovenci zapravimo za kave in tortice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petindvajset najuspešnejših slaščičarn in kavarn je lani skupaj ustvarilo dobrih 15,8 milijona evrov prihodkov in dobrih 180 tisoč evrov dobička. Največ prihodkov in dobička imajo kavarne Zvezda.

Na vrh lestvice najbolj uspešnih slovenskih kavarn in slaščičarn se po prihodkih uvrščajo ljubljanska podjetja Zvezdica (kavarne in slaščičarne Zvezda), Letras (kavarna in Hiši čokolade Rustika) in Sputnik (kavarna Sputnik). Lani so tri najvišje uvrščena podjetja skupaj ustvarila 6,2 milijona prihodkov, kar je dobrih 700 tisočakov več kot leto prej. Dobiček sta ustvarili podjetji Zvezdica in Letras, medtem ko je imelo podjetje Sputnik skoraj 66 tisoč evrov izgube.

Največ dobička prinašajo kavarne in slaščičarne Zvezda Najbolj dobičkonosno podjetje, ki se ukvarja s slašičarsko in kavarniško dejavnostjo, je ljubljansko podjetje Zvezdica, ki ga poznamo po kavarnah Zvezda. Podjetju, ki ima v Ljubljani tri kavarne, bistro in delikatesno prodajalno, ukvarja pa se tudi s cateringom in izdelavo sladic po naročilu, je lani v primerjavi z letom 2012 uspelo povečati tako prihodke kot dobiček. Dosegli so skoraj štiri milijone evrov prihodkov in dobrih 95 tisoč evrov dobička.

Na drugem mestu po prihodkih je podjeje Letras s čokoladnico Rustika, ki je lani ustvarilo dobrega 1,1 milijona prihodkov (a le dobrih 8.600 evrov dobička). Podjetje ima za zdaj tri lokale v Ljubljani – kavarno in Hišo čokolade Rustika v nakupovalnem središču City Park ter čokoladnico na Trubarjevi ulici.

Privoščimo si manj, a to kakovostno Direktor podjetja s 17 redno ter prav toliko pogodbeno zaposlenimi Janez Zupančič nam je pojasnil, da so se od krize naprej razdolževali, svojo proizvodnjo optimizirali in ponudbo prilagodili kupni moči in navadam svojih strank. Uspeh svojega podjetja Zupančič vidi v tem, da na prvo mesto postavljajo kakovost. Ta se kljub uvajanju novih izdelkov in okusov na področju kulinarike ne spreminja. "Kljub krizi namreč nismo sprejeli cenovno ugodnejših sestavin."

Pohvalijo se lahko s tem, da svojim strankam ponujajo kar 95 odstotkov izdelkov lastne izdelave: čokolade, sladice, sladoled, tudi prelivov za sladoled so se lotili. Približno polovico vseh prihodkov jim prinaša kavarna, polovico pa slaščičarna. Kupci se raje odločajo za manjše nakupe, zato so povečali ponudbo manjših čokoladic in bombonjer, ki stanejo med 10 in 15 evrov. Obogatili so tudi darilno ponudbo.

Lokacija zunaj središča Ljubljane prej minus kot plus Na tretjem mestu top kavarn in slaščičarn je kavarna Sputnik ob Tržaški ulici v ljubljanski soseski Vič. Ta kljub več dobremu milijonu evrov prihodkov že dve leti posluje z izgubo. Lani je znašala skoraj 66 tisoč evrov.

Direktorica podjetja Sputnik, d. o. o, Maja Drašler Ranik meni, da je lokacija zunaj strogega središča Ljubljane prej minus kot plus. Čeprav je kavarna Sputnik tudi priljubljeno večerno in nočno zbirališče, največ prihodka prinese njihov dnevni program.

"Osredotočamo se na dnevno ponudbo kosil, saj je v tem obdobju največ gostov. Naše stranke pa so večinoma poslovneži, saj kavarna stoji v pretežno industrijsko-poslovnem okolju," pove Drašler Renikova.

Najmanj kavarn in slaščičarn na Notranjskem in na Krasu Največ aktivnih podjetjih iz panoge je registriranih v osrednjeslovenski, podravski in gorenjski regiji, najmanj slaščičarn in kavarn pa najdemo na Notranjsko-Kraškem, Goriškem in Zasavskem. Med lastniki kavarn in slaščičarn je največ (173) samostojnih podjetnikov, sledijo družbe z omejeno odgovornostjo (135), ena je družba z neomejeno odgovornostjo in ena komanditna družba. Večina podjetij je brez redno zaposlenih.

Letos štirje stečaji, lani nobenega V letošnjem letu je bilo ustanovljenih 36 novih slaščičarn in kavarn, v prvih sedmih mesecih leta 2014 pa je bilo ustanovljenih 23 odstotkov manj kavarn in slaščičarn kot v enakem obdobju lani.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je bilo iz poslovnega registra Slovenije izbrisanih 23 kavarn in slaščičarn. Zabeleženi so bili štirje insolvenčni postopki, v vseh primerih je šlo za stečaje. To je tudi več kot v vsem letu 2013, ko stečajev ni bilo. Od leta 2012 med slaščičarnami in kavarnami ni bilo likvidacij in prisilnih poravnav.