Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča ARAG

Natisni članek

nezgoda ARAG advertorial počitnice dopust

Ponedeljek, 3. 7. 2023, 7.00

2 meseca, 3 tedne

ZAVAROVANJE PRAVNE ZAŠČITE

Ko gre na počitnicah kaj narobe: kako ukrepati?

Vsebino omogoča ARAG

Smo tik pred glavno turistično sezono, v kateri se bo večina izmed nas odpravila na krajši ali daljši oddih. Tudi na počitnicah se lahko zgodijo številne nepredvidljive stvari, zato je pomembno, da pomislite na vse, še preden se odpravite na pot. Kaj storiti, če se je spremenil izbrani aranžma, ki vam ga je prvotno obljubila vaša turistična agencija? Kako ukrepati v primeru izgubljene prtljage? Kaj storiti v primeru poškodbe, nezgode, bolezni v tujini, zavarovalnica pa vam nastalih stroškov ne pokrije? Poskrbite za ustrezno pravno zaščito. Za prijetno potovanje in mirne živce bo poskrbel paket VARNOST, ki vam je na voljo pri zavarovalnici ARAG. Z njimi se boste izognili vsem nepotrebnim zapletom, hvaležna pa vam bo tudi vaša denarnica.

arag, počitnice | Foto:

Ste nezadovoljni s svojim turističnim aranžmajem, ker je agencija svojo storitev opravila nepopolno ali nekakovostno? Vam organizator potovanja ne želi znižati cene, vrniti vplačanega zneska ali povrniti škode? Ste tudi vi na svojem potovanju naleteli na težave zaradi zamujene, poškodovane ali izgubljene prtljage ali na kake druge težave, letalski prevoznik pa ni ravnal skladno z veljavnimi predpisi oz. skladno s sklenjeno pogodbo? Se vam je na počitnicah pripetila nezgoda, vaše zdravstveno zavarovanje pa za dotični primer ni dovolj in ne pokrije vseh nastalih stroškov?

V takšnih in podobnih primerih vam lahko pomaga ARAG! Pravna zaščita splošnega pogodbenega prava je vključena že v osnovnem paketu VARNOST, ki vam je na voljo že za 8,99 evra na mesec. Sklenite zavarovanje sedaj!  

Arag | Foto:

Kaj storiti, če se zaplete pri turističnem aranžmaju?

Vaše sanjske počitnice bodo še lepše, če boste pomislili na vse in se primerno zaščitili. Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, vam bodo naslednje informacije prišle prav. Lahko se namreč zgodi, da vam tik pred zdajci spremenijo program potovanja ali namestitev.

V primeru spremembe namestitve mora biti nova namestitev enaka ali boljša, nikakor pa ne slabša. Nova mora biti v istem kraju in objektu enake ali višje kategorije, kot je bilo prej dogovorjeno v pogodbi z agencijo. Dodatni stroški v tem primeru ne bremenijo vas, ampak agencijo. Če vam ne morejo zagotoviti ustrezne namestitve, imate pravico do povračila škode.

Kaj pa v primeru spremembe programa? Ta se po sklenitvi pogodbe ne sme spreminjati, razen v določenih primerih, kot so naravne nesreče, teroristični napadi, stavke in podobnim primerih na katere agencija ni mogla vplivati oziroma jih preprečiti. Ob bistveni spremembi programa lahko zahtevate povrnjeno celotno kupnino.

Ko gre za odpoved potovanja, velja vedeti, da lahko kupec potovanje odpove zaradi izrednih okoliščin (nesreča, bolezen, smrt v družini). V tem primeru mora agenciji poravnati dejanske stroške, ki so nastali zaradi odpovedi. Če kupec iz neopravičljivega razloga odstopi od pogodbe po tem, ko se je potovanje že začelo, mora agenciji plačati celotno ceno potovanja. V primeru opravičljivih razlogov mora poravnati le dejanske stroške. Kupec lahko od pogodbe (popolnoma ali delno) odstopi kadarkoli. Če odstopi pravočasno (skladno s splošnimi pogoji turistične agencije), ima agencija pravico do povračila administrativnih stroškov. Če od pogodbe odstopi nepravočasno, lahko organizator potovanja od kupca zahteva povračilo določenega odstotka cene potovanja.

Arag | Foto:

Zamujena, poškodovana ali izgubljena prtljaga

Ko potujete z letalom, se lahko pogosto zgodi, da prtljaga potnikov zamuja, se poškoduje ali pa se v najslabšem primeru celo izgubi. Ti primeri so urejeni s konvencijo o poenotenju nekaterih pravil za mednarodni letalski prevoz (t. i. montrealsko konvencijo), ki ureja vse povezano z zamujeno, poškodovano in izgubljeno prtljago v mednarodnem letalskem prometu. Če ste prtljago oddali in je ta zamujena, poškodovana ali izgubljena, je za škodo odgovoren letalski prevoznik oz. zadnji letalski prevoznik, če ste potovali z več letalskimi družbami.

Če ste ostali brez prtljage, prtljago, ki ni prispela skupaj z vami, takoj po prihodu (ali pisno v 21 dneh po prihodu) prijavite na letališču pri ustrezni službi, imenovani Izgubljeno-najdeno (Lost & Found, Arrival Service), pri prevozniku, s katerim ste pristali na letališču. Sprva se prtljaga, ki ne prispe skupaj z vami, obravnava kot zamujena. Na podlagi zahtevka letalskega prevoznika vam jo bodo poskušali po najhitrejši poti dostaviti na letališče, kjer ste jo tudi prijavili. V večini primerov jo letalski prevozniki lahko locirajo v naslednjih od 36 do 48 urah na enem od letališč, prek katerih ste potovali. Lahko pa se zgodi, da je prtljaga dejansko izgubljena. To pomeni, da je niti v roku treh dni niso locirali, kar pomeni, da ste upravičeni do 1.220 evrov nadomestila oziroma do višine tega zneska. Poleg preostale dokumentacije morate v tem primeru predložiti tudi seznam nakupov z originalnimi računi.

Tudi poškodovano prtljago prijavite takoj, ko opazite poškodbo, oziroma rok za prijavo je sedem dni. Pisnemu zahtevku morate priložiti letalske vozovnice, prtljažni list in račun popravila ali izjavo servisa o škodi. Letalski prevoznik vam bo povrnil znesek popravila, medtem ko vam bo v primeru nepopravljivosti povrnil znesek za nakup nadomestne prtljage.

Ukrepajte pravočasno

Ko gre na potovanju kaj narobe, Zveza potrošnikov Slovenije svetuje naslednje. Ne glede na vrsto težave je pomembno, da ukrepate pravočasno, zato nikar ne čakajte s prijavo neljubega dogodka. Na svojo težavo, ki se vam je zgodila na potovanju, opozorite takoj. Vsako pomanjkljivost, ki jo opazite med potovanjem, čim prej sporočite predstavniku agencije, torej na kraju samem.

Zberite vse dokaze in vedno zahtevajte zapisnik ter shranite račune in fotografirajte pomanjkljivosti. Če ste imeli zaradi neustrezne izvedbe potovanja dodatne stroške, shranite vse račune. Fotografirajte pomanjkljivosti, kot so npr. neustrezna namestitev, oprema hotela, plaža. Kopije računov in fotografije priložite pritožbi. Pazite tudi na rok za vložitev pritožbe. Zakon namreč določa, da mora potrošnik poslati pritožbo organizatorju potovanja najkasneje v dveh mesecih po končanem potovanju. Svetujemo, da napišete samostojno pritožbo, kot dokaz pa lahko priložite skupno izjavo potnikov.

Arag | Foto:

Preprosto se izognite vsem težavam

Za prijetno potovanje in mirne živce bo poskrbel paket VARNOST, ki vam je na voljo pri zavarovalnici ARAG.

Z njimi se boste izognili vsem nepotrebnim zapletom. Pustite, da strokovnjaki poskrbijo za vas.

Kaj je zavarovanje pravne zaščite?

Vsi se bomo vsaj enkrat v življenju srečali z zdravnikom in odvetnikom. Zdravstveno zavarovanje je obvezno zato, ker si sicer vsi ne bi mogli privoščiti zdravljenja. Tudi odvetniških in drugih sodnih stroškov si ne morejo privoščiti vsi. S sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite boste poskrbeli za svojo pravno varnost. Sklenite zavarovanje pravne zaščite še danes in dovolite, da mi prevzamemo tveganje visokih odvetniških in sodnih stroškov namesto vas!

Vaše prednosti z zavarovanjem pravne zaščite:

  • Pridobili boste možnost nasveta odvetnika enkrat mesečno.
  • Plačali boste minimalno mesečno premijo za vse družinske člane ter se tako izognili visokim sodnim in odvetniškim stroškom.
  • Imeli boste krite tudi stroške nasprotne strani, če na sodišču izgubite.
  • Lahko koristite zavarovanje v Sloveniji kot tudi v Evropi.
  • Pridobite si dostop do spletnega nabora dokumentov.
  • V primeru spora vam priporočimo odvetnika, lahko pa v dogovoru z nami izberete tudi svojega.

Izberite in sklenite svoje zavarovanje v petih korakih

ARAG za vas plača:

  • odvetniške stroške,
  • stroške od sodišča imenovanih izvedencev,
  • stroške prič in tolmačev,
  • dodatne materialne stroške (fotokopiranje ...),
  • sodne stroške, sodne takse, sodno povprečnino,
  • polog varščine do sto tisoč evrov,
  • potne stroške za sojenje v tujini,
  • stroške zunajsodnih poravnav, mediacij,
  • s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani.

Mesečna premija za posameznika že od 8,99 evra, za družino že od 11,99 evra.

ARAG | Foto:

Osebno, kot je osebno vaše življenje

Zavarovanje pravne zaščite je za zavarovalnico ARAG osebno, kot je osebno vaše življenje. Zato si lahko izberete tako zavarovanje, kot vam ustreza.

Paket Varnost je osnovni del zavarovanja pravne zaščite in je vedno vključen. Pokriva osnovne potrebe vašega zasebnega življenja. K paketu Varnost pa lahko dodate naslednja področja:

Služba

Ste kdaj pomislili na vse situacije, ko bi potrebovali odvetnika in pravno pomoč na delovnem mestu? Lahko se zgodi, da vas delodajalec neupravičeno odpusti, vam zniža plačo ali je sploh ne izplača, ne izplača regresa, vam ne plačuje prispevkov ali nekdo izvaja mobing. Zakaj ne bi svojih pravic tudi vi zavarovali?

Družina

Spori glede skrbništva, stikov in preživnine so lahko izjemno stresni. Zagotovite si, da bodo vsaj odvetniški in sodni stroški za vas skrb manj.

Nepremičnine

Lahko se zgodi, da se boste sprli s sosedi (glede služnosti, hrupa itd.), da vam bo najemodajalec neupravičeno zvišal najemnino ali odpovedal najemno pogodbo. Ne dopustite, da bi takrat morali plačati visoke odvetniške in sodne stroške.

Promet

Pomislite na situacije, ko bi potrebovali pravno zaščito v prometu. Zelo verjetno je, da boste po prometni nesreči zahtevali odškodnino, imeli spor z zavarovalnico, dobili kazen za prehitro vožnjo, ali pa boste zaradi povzročitve hujše prometne nesreče kazensko ovadeni.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ

ARAG v Ljubljani Arag | Foto:

ARAG SE – podružnica Slovenija

Dunajska 63

1000 Ljubljana

Telefon: +386 (0)1 236 41 81

Elektronski naslov: info@arag.si

Ne spreglejte