Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
17. 3. 2015,
14.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Google

Torek, 17. 3. 2015, 14.54

7 let, 2 meseca

Kdo so najboljši zaposlovalci v ZDA?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste izgubili službo ali je nikakor ne morete najti? Razmišljate, da bi poskusili v tujini? Če imate znanje, lahko srečo poskusite v ZDA. Preverite, kateri so najbolj cenjeni zaposlovalci onkraj luže.

Ameriška revija Fortune je objavila izbor sto najboljših zaposlovalcev v ZDA. Na vrhu seznama že šesto leto zapored kraljuje tehnološki velikan Google. Samo lani so zaposlili 4.500 novih sodelavcev in ustvarili 55,5 milijarde dolarjev (52,5 milijarde evrov) prihodkov. Več kot 52 tisoč zaposlenih po vsem svetu priznava, da delo pri njih ni daleč od resnice v komediji Pripravnika (The Internship).

Zaposleni so ponosni, da lahko z novimi tehnologijami, kot sta Google Maps in Android, spreminjajo svet. Več kot 95 odstotkov jih je zadovoljnih z odličnim vzdušjem v podjetju, komunikacijo, sistemom nagrajevanja, predlaganimi izzivi in ravnanjem šefov. Od svojega nastanka leta 1998 so prejeli več kot 1,2 milijona prošenj iskalcev zaposlitve, samo februarja pa so imeli razpisanih 2.500 novih delovnih mest.

Bolj kot znanje štejejo sposobnosti Novih sodelavcev ne iščejo več prek standardnih zaposlitvenih testov, saj so ugotovili, da ti ne povedo ničesar. Kandidatu znanje in izkušnje pri Googlu ne pomagajo veliko, največ odtehtajo sposobnosti. Med največjimi atributi so sposobnost učenja, vodstvene sposobnosti, odgovornost in skromnost, intelektualna skromnost in znanje. Najbolj cenijo matematično, računalniško in programersko znanje.

Skupinsko delo kot pomemben atribut Na drugem mestu je družba za poslovno svetovanje Boston Consulting Group, ki med drugim svetuje pri prodaji slovenske družbe Telekom Slovenije. V ZDA zaposluje 2.700 ljudi, v pisarnah po vsem svetu pa okoli deset tisoč. Lani so zabeležili 3,9 milijarde dolarjev prihodkov (3,7 milijarde evrov). Februarja so iskali tisoč novih sodelavcev. Čeprav zaposleni prihajajo z vseh koncev sveta, iz različnih kultur in z različnimi izkušnjami, si vsak izmed njih prizadeva za skupinsko rešitev problemov.

Dobrodelnost in skrb za zaposlene Tretje mesto najbolj cenjenih zaposlovalcev v ZDA zaseda skoraj stoletje stara zavarovalniška družba Acuity z 1,1 milijarde dolarjev (ena milijarda evrov) letnih prihodkov. Prek pooblaščenih zavarovalniških agentov ponuja komercialna in osebna zavarovanja.

Več kot tisoč zaposlenih jo opisuje kot radodarno organizacijo, ki precejšen del svojega zaslužka namenja tudi dobrodelnim organizacijam. Zaposleni so ponosni na svoje delo, zadovoljni s prilagodljivostjo svojega delovnika in seveda s skrbjo delodajalca za velikodušna zavarovanja. Lani so na novo zaposlili 130 ljudi.

Med najboljšimi še Twitter, Goldman Sachs, Marriot … Med najboljšo deseterico zaposlovalcev so se uvrstili še proizvajalec programske opreme SAS Institute, investicijska družba Baird, finančna družba Edvard Jones, trgovska veriga Wegmans Food Markets, računalniška družba Salesforce, biotehnološka družba Genentech in nepremičninska družba Camden.

Med najbolj zaželenimi in znanimi ameriškimi delodajalci se je na 24. mesto uvrstila družba Twitter, na 50. mesto investicijska banka Goldman Sachs, na 53. mesto hotelska veriga Marriot International, na 63. mesto revizorska hiša KPMG, na 68. mesto zavarovalnica Allianz, na 74. mesto pa še ena revizorska hiša Pricewaterhouse Cooper.

Ne spreglejte