Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
2. 10. 2015,
15.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

avtomobil luksuz prodaja

Petek, 2. 10. 2015, 15.22

6 let, 7 mesecev

Kdo proda največ in kdo najmanj avtomobilov?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Afera z meritvami izpustov toplogrednih plinov v ozračje bo imela velik vpliv na trg avtomobilske industrije. Kakšno je trenutno stanje v industriji, ki zaposluje 5,6 odstotka delovne sile v EU?

Na globalni ravni prodaja osebnih avtomobilov raste na račun Kitajske in Indije V prvi polovici letošnjega leta je bilo registriranih 1,4 odstotka več osebnih avtomobilov kot v prvi polovici leta 2014. Najvišjo rast prodaje so beležili Kitajci, katerih tržni delež na področju osebnih avtomobilov je presegel četrtino celotne svetovne prodaje.

Sledi Indija, ki dosega dobro rast prodaje osebnih avtomobilov na račun nizke inflacije in ugodnih cen nafte. Visok upad v številu registracij novih osebnih avtomobilov je imela zaradi dviga davka na porabo Japonska.

Rast prodaje osebnih avtomobilov tudi v Evropi V Evropi pozitivna rast prodaje osebnih avtomobilov sloni na povečani prodaji v EU in Turčiji. Zaradi makroekonomskih težav imata velik kamen okoli vratu pri prodaji osebnih avtomobilov Rusija in Ukrajina. Število registracij novih osebnih avtomobilov se je v EU manjšalo od začetka krize leta 2008 in v pozitivne številke prvič prešlo leta 2014.

V Sloveniji se je trg prodaje novih osebnih avtomobilov začel prebujati leta 2013. Najvišjo rast prodaje med januarjem in avgustom letos v EU so beležile Irska, Portugalska in Španija, najvišji padec Luksemburg.

V prvih osmih mesecih leta največ avtomobilov na trgu EU prodala skupina VW V prvih osmih mesecih leta je dobra četrtina novih registriranih vozil na EU-trgu iz Skupine VW. Najuspešnejša znamka znotraj skupine je z 12,3-odstotnim tržnim deležem v EU Volkswagen. Med januarjem in avgustom letos v primerjavi z enakim obdobjem leta 2014 so število novih prodanih avtomobilov najbolj povečali Mitsubishi, Nissan in skupina Jaguar-Land Rover. Številčno sta prodajo najbolj povečali znamki Jeep in Mitsubishi.

Skoraj polovica novih avtomobilov narejena v Aziji Evropa je v prvi polovici leta proizvedla četrtino vseh osebnih avtomobilov, Amerika slabih 23 odstotkov in Afrika z Bližnjim vzhodom dobra dva odstotka. Glede na prvo polovico prejšnjega leta se je število proizvedenih avtomobilov v Evropi povečalo predvsem zaradi rasti proizvodnje v Turčiji. Rast bi bila veliko večja brez težav z Rusijo in Ukrajino.

Proizvodnja v Južni Ameriki se je med vsemi zmanjšala največ zaradi Brazilije in njenih težav z visoko inflacijo in recesijo. V Severni Ameriki je zaznati manjšo porast proizvodnje na račun višjega domačega povpraševanja. Podobno je v Indiji, kjer beležijo višjo rast proizvodnje od Severne Amerike. Japonska je proizvedla manj avtomobilov zaradi manjše interne prodaje, kar je posledica povišanja davkov.

Največ avtomobilov na prebivalca v EU Podatki iz leta 2012 kažejo, da imamo največjo gostoto avtomobilov v EU. Sledita ji Japonska in ZDA, ki je edina zmanjšala gostoto avtomobilov glede na leto 1995, in sicer za 12,4 odstotka. Daleč za najrazvitejšimi trgi najdemo Kitajsko in Indijo.

Ne spreglejte