Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
17. 3. 2017,
14.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

1

Natisni članek

hotel Marjan Batagelj Postojnska jama turizem turisti obala Portorož Bled

Petek, 17. 3. 2017, 14.05

1 leto, 2 meseca

Kakšna bo letošnja turistična sezona

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

1

Turisti | Foto STA

Foto: STA

Slovenski hotelirji po lanski rekordni turistični sezoni tudi za velikonočne praznike uspešno polnijo svoje kapacitete. Cene so malenkost višje, obetajo pa si podobne rezultate kot lani. Pokvarili bi jih lahko le politični pretresi.

Potem ko je slovenski turizem lani dosegal rekordne rezultate, smo preverili, kako kaže z zasedenostjo turističnih zmogljivosti za veliko noč. Letos bodo velikonočni prazniki, ki so prvi pokazatelj trenda turistične sezone, na koledarju sredi aprila. To je dva tedna kasneje kot lani, kar je za turizem bistveno boljši termin. Slovenski hotelirji ostajajo optimistični tudi letos.

Število turistov je bilo lani devet odstotkov višje kot leto prej, število njihovih prenočitev, ki je leta 2015 prvič od osamosvojitve preseglo deset milijonov, pa se je povečalo za osem odstotkov. K izboljšanju teh rezultatov so največ prispevali gosti iz tujine.

Turisti se za oddih odločajo v zadnjem hipu

"Velikonočni prazniki so praviloma prazniki evropskih turistov. Italijani so pri nas prvi gostje, in če nam bo naklonjeno tudi vreme, bo obisk Postojnske jame zagotovo dober," napoveduje direktor Postojnske jame Marjan Batagelj.

Opozarja, da je specifičnost velikonočnih praznikov v tem, da se turisti za dopust odločajo zgolj dva tedna prej. Gre bolj za trenutni navdih v nasprotju z načrtovanim poletnim ali zimskim oddihom.

"Če bo vse normalno, pričakujem odlično sezono. Ker pa je politika že v osnovi nenormalna, moramo biti pripravljeni tudi na črn scenarij," opozarja Marjan Batagelj iz družbe Postojnska jama. | Foto: Klemen Korenjak "Če bo vse normalno, pričakujem odlično sezono. Ker pa je politika že v osnovi nenormalna, moramo biti pripravljeni tudi na črn scenarij," opozarja Marjan Batagelj iz družbe Postojnska jama. Foto: Klemen Korenjak Batagelj ostaja previden in zadržan pri napovedovanju uspešnosti letošnje turistične sezone. "Danes čisto vse temelji na političnih razmerah. Dva nepričakovana politična dogodka lahko sezono obrneta povsem na glavo. Če bo vse normalno, pričakujem odlično sezono. Ker pa je politika že v osnovi nenormalna, moramo biti pripravljeni tudi na črn scenarij," sklene Batagelj.

Kranjskogorske hotele večinoma zapolnili Italijani

V družbi Hit Alpinea, ki razpolaga z več hoteli v Kranjski Gori, so vse kapacitete za velikonočne praznike že zapolnili.

Že tradicionalno imajo največ italijanskih gostov (več kot 80 odstotkov), sledijo jim gostje iz Avstrije, Nemčije, Anglije in Slovenije. Podobno bo tudi letos. Ker so v zadnjem času veliko pozornosti posvetili dvigu kakovosti storitev in bivanja, bodo cene malenkost višje kot lani.

Hoteli družbe Hit Alpinea v Kranjski Gori, kamor spadata tudi hotela Kompas in Ramada Resort, imajo mesece dni pred prazniki vse kapacitete že zapolnjene. | Foto: Klemen Korenjak Hoteli družbe Hit Alpinea v Kranjski Gori, kamor spadata tudi hotela Kompas in Ramada Resort, imajo mesece dni pred prazniki vse kapacitete že zapolnjene. Foto: Klemen Korenjak "Lanska turistična sezona je bila za nas rekordna, s podobnimi cilji in napovedmi ostajamo optimistični tudi v letošnjem letu," napoveduje direktor družbe Hit Alpinea Fedja Pobegajlo.

Na Obali še nekaj prostora

V družbi Hoteli Bernardin, ki združuje več obalnih hotelov, imajo mesec dni pred velikonočnimi prazniki rezerviranih okoli 80 odstotkov kapacitet.

Tudi v hotelih Bernardin uspešno polnijo svoje kapacitete. | Foto: Bor Slana Tudi v hotelih Bernardin uspešno polnijo svoje kapacitete. Foto: Bor Slana "Dinamika povpraševanja je boljša kot lani. Največ gostov pričakujemo iz Avstrije, Italije in Nemčije. Ocenjujemo, da bo letošnji april v primerjavi z lanskim boljši za 20 odstotkov, letošnja sezona pa vsaj tako uspešna kot lanska," napovedujejo obalni hotelirji. Cene aranžmajev so v primerjavi z lani višje za okoli pet odstotkov.

 

Ne spreglejte