Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
18.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

delo

Sreda, 28. 8. 2013, 18.31

7 let, 2 meseca

Kakšen mora biti sodoben delavec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katere so uspešne lastnosti za kariero v novih časih, je analizirala ameriška revija Forbes.

"Izboljšati pomeni spremeniti se, postati popoln pomeni spremeniti se pogosto," je rekel Winston Churchill. Prav to lastnost revija Forbes navaja kot eno od glavnih vrlin sodobnih zaposlenih. "Ne samo menedžerji, spremeniti se morajo tudi zaposleni," pravijo.

"Novi časi trajajo že nekaj let," pravi Viviana Žorž iz kadrovske agencije Adecco. "Danes je najpomembnejša lastnost zaposlenih pozitivna naravnanost do dela in do sodelavcev, tudi samoiniciativnost."

"Splošna razgledanost, sposobnost prilagajanja v socialnih in poslovnih položajih (primerna čustvena inteligenca), praktičnost, usmerjenost k rezultatom, realna samokritičnost so prave lastnosti sodobnega delavca," dodaja Erni Curk iz agencije Profil.

Lastnosti sodobnih delavcev, ki jih opaža revija Forbes, so naslednje:

Pripravljenost na spremembe Ali ste pripravljeni nanje? Sprejmite jih. Čez nekaj let bo večina zaposlenih v ZDA tistih, ki so zrasli z računalniki in novimi tehnologijami. To so ljudje, ki uporabljajo socialna omrežja in druge podobne pripomočke za komunikacijo, sodelovanje, iskanje novih ljudi, informacij in priložnosti.

Postanite vodja Zakaj bi bili samo delavec, postanite vodja, povejte, kaj mislite! Izstopite, povejte svoje mnenje. Vodje danes niso nujno tudi menedžerji, temveč ljudje, ki imajo strast, znanje in radi delijo stvari. Nove tehnologije to dobro omogočajo. Zato povejte svoje mnenje in postanite prepoznavni v svojem delovnem okolju.

Bodite neodvisni Novi mediji omogočajo, da delo opravite od kjerkoli, iz kavarne, od doma. A pozor. To je privilegij, ki prinaša tudi odgovornost. Delodajalec mora videti, da tisto, kar obljubite, tudi naredite.

Pomagajte drugim Logika, da svoje ideje ohranjate zase, je preživeta, pravi Forbes. Idejam lahko zelo dobro sledimo, vemo, od kod so prišle, zato pomagajte sodelavcem in jih delite. Delitev zamisli ne pomaga samo vašemu podjetju, temveč tudi vam. Vaše ime bo bolj prepoznavno.

Bodite osredotočeni V vsem bombardiranju z informacijami in novimi tehnologijami, torej ko ste lahko na sestanku, a hkrati pregledujete e-pošto ali tvite, morate ostati osredotočeni. Znati morate izbirati informacije in vedeti, kaj je je vaša naloga in kaj je zares pomembno.

Ne spreglejte