Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
15.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aha Mura Durs

Četrtek, 15. 5. 2014, 15.57

7 let, 2 meseca

Izteka se rok za poplačilo terjatev Aha Mure Dursu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes se izteče rok, do katerega mora Aha Mura Davčni upravi RS (Durs) plačati okoli pet milijonov evrov, kolikor družba dolguje državi za neplačane prispevke zaposlenih.

Ali je dolg plačan oz. še bo danes, ni znano, saj na Dursu o tem ne smejo govoriti, solastnica Aha Mure Mojca Lukančič pa ni dosegljiva. Bo pa to jasno na petkovem naroku za začetek stečajnega postopka Aha Mure. Narok je bil sicer razpisan za 24. april, vendar je takrat Lukančičeva prosila za preložitev in obljubila, da bodo do danes poplačali vse obveznosti do bank in Dursa, sodišču pa predložila tudi pismo o nameri nemškega finančnega vlagatelja, sklada Peacock AG. Ta naj bi pridobil vlagatelje, ki v skupino Aha vložili okoli 60 milijonov evrov.

DUTB je terjatve ponujal za slabih 11 milijonov evrov Da je posel z nemškimi vlagatelji najverjetneje propadel, je mogoče sklepati iz dejstva, da do 13. maja, ko je bil zadnji rok za oddajo zavezujočih ponudb za odkup terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do petih družb iz skupine Aha, ni bilo nobene ponudbe. Pri razpisu je namreč mogoče sklepati, da je bil pripravljen v dogovoru z Lukančičevo, saj je bil rok za oddajo ponudb zelo kratek, podpis pa predviden že za 14. maj. DUTB je terjatve ponujal za slabih 11 milijonov evrov, kar pomeni skoraj 36-odstotni popust oziroma se je odpovedal skoraj šestim milijonom evrov.

V Aha Muri je zdaj zaposlenih okoli 1200 delavcev, lani so odpustili okoli 300 zaposlenih, za katere pa bodo morali vrniti sorazmerni delež državne pomoči. Država je novim lastnikom Mure, ki so zanjo plačali skoraj 10 milijonov evrov, dodelila 5,8 milijona evrov pomoči, s pogodbo pa so se zavezali, da bodo najmanj pet let zaposlovali 1560 ljudi.

Zaradi neplačanih prispevkov in davkov so na Dursu na sodišče vložili tudi predlog za stečaj laškega podjetja Aha Secaplast. Gre za enega vodilnih slovenskih proizvajalcev izdelkov in polizdelkov iz plastičnih mas, ki na letni ravni ustvari več kot sedem milijonov evrov prihodkov in zaposluje več kot sto delavcev. V postopku prisilne poravnave pa je podjetje Aha Emmi iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja s predelavo aluminija in lesa in zaposluje pa 337 delavcev.

Ne spreglejte